SF: Kæmpe udfordring i omlægning af Skat

Generel opbakning til regeringens plan -men der er sat for få penge af, mener SFs skatteordfører.

Lisbeth Bech Poulsen, SF - kæmpe udfordring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har bred opbakning i Folketinget til planerne om at nedlægge Skat og dele skattevæsnet op i syv styrelser. Planen bygger på en aftale fra sidste efterår, som både DF, S og R var med i ud over regeringspartierne, men også SF mener, planen hviler på et sundt princip.

»Ideen om at lave nogle flere fagspecifikke styrelser er grundlæggende god - vi har brug for en mere klar faglighed og at det er tydeligere, hvem der har ansvaret på de enkelte områder,« siger Lisbeth Bech Poulsen, SFs skattepolitiske ordfører. Men hun mener samtidig, at der venter nogle meget store udfordringer i udførelsen af planen - ikke mindst af hensyn til medarbejderne i Skat, der har oplevet så meget usikkerhed gennem mange år.

SF er ikke imod udflytningen af styrelser til Jylland og Fyn - men advarer mod, at hvis ikke udflytningen er meget velovervejet kan den komme til at gå ud over den faglige kompetence.

»Skatteministeren siger jo direkte, at det var Strukturreformen og den centralisering af skatteområdet, der lå i den, der var ondets rod, så det er jo godt, at der bliver gjort op med det.  Men der skal tages hensyn til, at man sikrer de rigtige kompetencer, og også at det ikke er alle, der lige kan flytte til den anden ende af landet. Samtidig bliver det en opgave at sikre en koordinering af de forskellige styrelser,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

De radikales skatteordfører, Andreas Steenberg,  mener også, at  omdannelsen af skat til syv styrelser er en fornuftig plan og fremhæver, at det er afgørende at få genskabt danskernes tillid til skattevæsnet.

»Det er jo åbenlyst, at der skulle ske noget. Udflytningen til hele landet er jo regeringens egen beslutning, men vi synes da det er en god ide at lave noget regional udvikling,« siger Andreas Steenberg

De syv nye styrelser skal være i drift fra 1. juli 2018 – altså allerede om lidt mere end et år. Dermed vil det danske skattevæsen komme til at bestå af en styrelse med fokus på skattegæld, én med fokus på told, én med fokus på ejendomsvurderinger, én med fokus på motorområdet, herunder betaling af registreringsafgift, og en styrelse med fokus på skatter, afgifter og moms.

IT og udvikling samt den tværgående administration får deres egen styrelser, og for den sidste kan der blive nok at se til. Blandt andet skal man have fundet erstatning for de 2.000 skattemedarbejdere, der går på pension de kommende år - samtidig  med at der skal rekrutteres 1.000 nye medarbejdere. Det følger af en større politisk aftale fra sidste år i august, hvor et stort flertal blev enige om at tilføre skatteadministrationen syv milliarder ekstre kroner til en gennemgribende omlægning.

»De syv milliarder til omlægningen er for lidt - det har vi sagt flere gang til fregeringen fra SF. Men vi står klar til at give flere penge, for vi har simpelt hen ikke råd til ikke at lave den her omlægning ordentligt. Men princippet er rigtigt - udfordringen er bare enorm stor,« siger Lisbeth Bech Poulsen.