Regnvådt hurra for Frederik

Flere tusinde danskere var trukket i regnfrakker og gummistøvler for at sige tillykke til kronprins Frederik på Amalienborg slotsplads. VIDEO: Frederik fyldte 40 år

Hele den lille familie var fremme og vinke fra balkonen i regnvejret Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

”Frederik, Frederik, kom nu frem, ellers går vi aldrig hjem!”

Man kan lige præcis ane to små munde, der bevæger sig inde bag utallige lag lyserødt overtrækstøj. Stemmerne tilhører Angelina og Sofie på fem år. De sidder mageligt i en cykelanhænger og trækker hætterne væk fra øjnene, der er stift rettet mod balkonen på Christian IX’s palæ på Amalienborg slotsplads, hvor dagens fødselar, Kronprins Frederik, om et øjeblik vil vise sit 40årige ansigt.

”Han virker bare så sød. Og Mary er pæn, og så har de nogle søde børn,” siger Angelina, og tørrer nogle dråber vand væk fra kinden.

Regnen vælter ned og vinden tvinger flere paraplyer på vrangen i folkemængden, mens Livgardens Musikkorps forsøger at holde stemningen oppe med festlig blæsermusik.

”Nu kommer de!”, råber en barnestemme i mængden pludseligt.

Ganske rigtigt. Præcis kl. 12 er der gevinst. Balkondørene åbnes og kongefamilien, minus de nygifte, viser sig endelig et par meter over flokkens hoveder. Dagens hovedperson vinker og smiler med prinsesse Isabella på armen, da hele den gennemblødte skare nede på de våde brosten enstemmigt synger:

”I dag er det Frederiks fødselsdag.”

”Han er bare sådan en fantastisk mand, så jeg har taget fri i dag for at komme ind og sige tillykke til ham,” siger pædagogmedhjælper Lene Dalby, der har slæbt sin veninde Mette med herind.

”Hun ville ikke engang fortælle arbejdet, hvorfor hun skulle have fri.”

”Jo, jeg sagde da, at jeg skulle til 40 års fødselsdag,” svarer Mette tilbage og griner under paraplyen.

Oppe på balkonen træder Dronningen et skridt frem og opfordrer mængden til at hædre Kronprinsen med et trefoldigt leve. Folket gør som Dronningen befaler, og slår derefter, med opbakning fra livgardens trompeter, over i ”Happy Birthday”. Kronprinsessen synger med, og lille prins Christian vugges i takt på armen. Lilleprinsen griner – og folkemængden kvitterer med et ”nåårh!”

Slotspladsen tyndes ud for mennesker, da familien et øjeblik går i tørvejr i gemakkerne. Men de standhaftige belønnes, for Kronprinsen dukker op på balkonen hele tre gange omgivet af sin familie, inden festlighederne er forbi tyve minutter efter.

Den lille familie skal hjem og fejre dagen alene i aften. Først på lørdag dækkes der op til stor fest i Orangeriet på Fredensborg Slot.

Men der er nogen, der ikke er færdige med at fejre endnu.

”Frederik, Frederik, kom nu frem, ellers går vi aldrig hjem!”, lyder det igen og igen fra Angelina og Sofie.

”Ja, jeg er den, der er gået hjem, det kan jeg godt fortælle jer,” lyder det fra den gennemblødte pædagog ved siden af dem, før hun trækker et sort regnslag helt hen over hovederne på de syngende småpiger og begiver sig tilbage til børnehaven.