Regeringsnotat lækket fra Finansministeriet ryster forhandlinger: »Det her er endnu et uhørt tillidsbrud«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Ifølge Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, rokker lækagen også ved tilliden til, at et forhandlingsrum er fortroligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Du er stået op til en torsdag, hvor Finansministeriet i dén grad er i vælten. Det samme er udlændingeminister Mattias Tesfaye (S), og vi skal selvfølgelig blandt andet også runde udviklingen i de amerikanske primærvalg, som efterhånden går ind i slutspillet. Ja, og coronavirus.

Men vi begynder i Finansministeriet.

1) Pressechef stopper, og Finansministeriet politianmelder lækage

Midt under forhandlingerne om udligningsreformen, som finansminister Nicolai Wammen (S) står i spidsen for, har hans ministerium mistet sin pressechef, Sigga Nolsøe. Nyheden blev leveret i en pressemeddelelse fra ministeriet, som ikke havde yderligere at tilføje. Men til Ritzau lød det fra Sigga Nolsøe selv:

»Jeg kan bare sige, at det er en svær stilling at have, hvis man ikke er en professionel socialdemokrat.«

Den opsigtsvækkende udtalelse fra den nu tidligere pressechef kommer, efter at såvel eksperter som opposition og støttepartier har kritiseret regeringen for at favorisere og ansætte pressechefer med en socialdemokratisk baggrund eller tilknytning til en nuværende socialdemokratisk minister.

Kort efter kom endnu en nyhed fra Finansministeriets korridorer: Ministeriet meldte sent tirsdag eftermiddag ud, at en læk til Jyllands-Posten af et internt arbejdsdokument fra udligningsforhandlingerne er blevet meldt til politiet.

Det er måske en nærliggende tanke, at de to historier har noget med hinanden at gøre, men det er ifølge Berlingskes oplysninger ikke tilfældet.

En lighed er dog, at Finansministeriet i begge tilfælde afviser at sige yderligere. Men hvad står der i det lækkede dokument?

Det kan Jyllands-Posten afsløre. Avisen skriver, at S-regeringen i det lækkede »regeringsnotat«, som er tilgået politikere i forhandlingerne, konkluderer, at Venstre har ønsket at tilgodese fem »vigtige V-kommuner«.

Jyllands-Postens historie, som du kan læse her, er ikke mindst interessant, fordi Venstre tidligere i selvsamme forhandlinger har beskyldt Socialdemokratiet for at ville tilgodese kommuner med S-borgmestre. Men ifølge Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, rokker lækagen også ved tilliden til, at et forhandlingsrum er fortroligt.

»Jeg kan konstatere, at vi ikke kan stole på regeringen i forhandlingsrummet eller i det offentlige rum. Det her er endnu et uhørt tillidsbrud fra en total magtfuldkommen regering,« siger Sophie Løhde til avisen.

En længere artikel, som kan læses på side seks og syv i dagens udgave af Jyllands-Posten, tegner desuden et billede af, at de i forvejen konfliktramte forhandlinger efter historien om det lækkede notat bliver endnu mere vanskelige.

2) Hvad skal der til, før Mattias Tesfaye trækker i asylnødbremsen?

Berlingske har de seneste dage rapporteret fra situationen ved den græsk-tyrkiske grænse. Her stiger frustrationen, mens tilrejsende flygtninge og migranter – som af Tyrkiets præsident var blevet lovet fri passage til EU – bliver kørt i politivogne til skovområder og bedt om at krydse en flod og rejse illegalt ind i Europa.

Men også herhjemme giver situationen hovedpine. Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) erklærede sig, efter at den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, havde lovet tusindvis af flygtninge fri passage til Europa, klar til at trække i den såkaldte asylnødbremse, der konkret tillader den siddende regering at afvise flygtninge ved grænsen.

Asylnødbremsen er et politisk værktøj, der er lavet som et på flygtningekrisen i 2015, hvor tusindvis af flygtninge pludselig vandrede over grænsen og op i landet ad motorvejen.

Men trods forsikringer om, at scener som dem, der udspillede sig i 2015, ikke vil gentage sig, erkender udlændingeministeren nu, at han ikke ved, om situationen i 2015 var alvorlig nok, til at nødbremsen kunne have været aktiveret.

»Det tør jeg ikke sige,« siger ministeren.

Læs hele den historie her.

3) Mindst 20 danske børn bor i lejre for Islamisk Stat-fanger

I aften (kl. 20.45) bringer TV 2 en dokumentar, som sætter nyt fokus på situationen for de børn af danskere i Syrien, som rejste ud og tilsluttede sig Islamisk Stat. I »Mine børnebørn er fanget« følger TV-stationen Habibeh fra Danmark, som rejser til Syrien i håb om at finde sin datter og sine børnebørn. Datteren rejste til Syrien og var hos Islamisk Stat, og derfor afviser myndighederne at hjælpe børnene ud af al-Hol-lejren, som primært huser fanger fra Islamisk Stat.

Danske myndigheder har to gange hentet et barn ud fra lejrene. Men i alt bor mindst 20 børn af danske statsborgere stadig i lejrene al-Hol og al-Roj, og i TV 2-dokumentaren indgår et interview med en af dem, en 12-årig dreng. I klippet, som du kan se her, spørger journalisten, hvad hans største drøm er. Han græder stille og svarer på dansk:

»At komme væk«.

4) Det amerikanske primærvalg: Slutspillet

Vi fortsætter overflyvningen af dagens vigtigste historier i USA. Her er primærvalget efterhånden nået til slutspillet, hvor valget for Demokraterne har snævret sig ind til reelt to mulige kandidater:

Joe »Comeback Kid« Biden gik på den skelsættende Super Tuesday denne uge fra at være manden uden fremtid i præsidentkapløbet til at være kandidaten i førertrøjen.

Det er alligevel for tidligt at dømme senator Bernie Sanders ude. Men efter Super Tuesday, hvor 14 amerikanske stater afgav deres stemme, står Sanders tilbage med 382 delegerede mod Bidens 453.

Den tredje kandidat, Elizabeth Warren, har 50. I alt er der, når alle stater er talt op, 3.979 delegerede at hente, og det kræver 1.991 at blive valgt som Demokraternes næste præsidentkandidat.

Læs analysen fra Berlingskes USA-korrespondent, Michael Bjerre, her.

5) Yderligere fire danskere smittet med coronavirus

Yderligere fem danskere er blevet smittet med covid-19, hvilket bringer det samlede antal op på 15, heraf én på Færøerne.

På verdensplan er i alt 94.251 personer smittet ifølge seneste opdatering fra Johns Hopkins University, som følger udbredelsen. I alt er 3.214 døde.

I Europa er det fortsat Italien, som er hårdest ramt, og her er antallet af døde steget med 28 de seneste døgn. Dermed er i alt 107 ud af 3.090 fra Italien døde af sygdommen.

Udenrigsministeriet fraråder også fortsat rejser til de norditalienske regioner: Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto. Derudover frarådes rejser til Kina og Iran samt provinsen Gyeongbuk og storbyen Daegu i Sydkorea.

Følg udviklingen på Berlingskes liveblog.

Det sker i dag

  • Danmarks Statistik kommer med nye tal for konkurser og tvangsauktioner.
  • Brøndby IF kommer med årsregnskab.
  • Aalborg indvier landets første førerløse bus.
  • Spillefilmen »Krudttønden« om terrorangrebet i København i 2015 har biografpremiere.
  • Den ikoniske skuespiller fra USA, Chuck Norris, fylder 80.

Dagens coronaråd

Vi slutter torsdagsoverblikket med et råd om coronavirus fra ingen ringere end den tyske manager for fodboldklubben Liverpool. Jürgen Klopp blev på et pressemøde spurgt, om han er bekymret for sygdommen og kvitterede med et ganske sobert råd og en svada til journalisten, som fik besked på at spørge eksperterne:

»Hvad jeg ikke kan lide her i livet er, at lige meget emnet så er en fodboldtræners mening vigtig ... Jeg ved ingenting om det. Politik, coronavirus, hvorfor spørge mig? Jeg går med kasket og er ubarberet.«