Portræt: Magtfuld stemme bag nyt krav om et »undskyld«

Det er en usædvænlig magtfuld afsender, der nu beder danske aviser om en undskyldning. Yamani-familien hører til de rigeste og mest indflydelsesrige i Saudi-Arabien.

Saudi-Arabiens tidligere olieminister Ahmed Zaki Yamani står bag skrivelsen til en række danske chefredaktører, hvor man kræver en uforbeholden undskyldning for at have trykt tegningerne af Muhammed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Det er en af en Saudi-Arabiens allermest inflydelsesrige familier, der nu gør klar til at puste liv i sagen om de danske Muhammed-tegninger. Og skrivelsen til en række danske chefredaktører fra intet mindre end Saudi-Arabiens tidligere olieminister Ahmed Zaki Yamanis advokatkontor er derfor bemærkelsesværdig på flere områder. Yamani-familien har påtaget sig sagen på vegne af »tusinder af efterkommere af profeten Mohammed«, som der står i skrivelsen, og det er Yamanis søn fra andet ægteskab, Faisal Yamani, der har underskrevet brevet.

Den unge komet i den saudiarabiske advokatverden påtager sig ikke alle slags sager, men går efter prestigesagerne. Og det er åbenbart sådan sagen om trykningen af Mohammed-tegningerne stadig vurderes på trods af blandt andre tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens forsikringer om, at den sag er ude af verden.

Yamani familien er både omstridt og særdeles indflydelsesrig i den arabiske verden. Familien er veluddannet i Vesten, og familiemedlemmerne har haft betydende roller både på den religiøse scene og i politik. Den tidligere olieministers far, Hassan Yamani, var dommer og dømte ved islamiske domstole. Hans bedstefar var stormufti af Tyrkiet, og familien har forbindelser i hele Mellemøsten. Yamani selv har haft en afgørende rolle på den internationale scene i slutningen af 1970erne og begyndelsen af 1980erne som Saudi-Arabiens olieminister og en overgang formand for OPEC – de olieproducerende landes organisation. Han var ofte en omstridt olieminister både i Saudi-Arabien og i organisationen. Han blev beskyldt for at være pro-vestlig, fordi han nægtede at bruge oliepriserne som våben i kampen mod Israel. Yamani havde det syn, at olieprisen skulle holdes i ro, og der skulle være et stabilt output ikke mindst, fordi en uhæmmet prisstigning ville kunne kaste verdensøkonomien ud i kaos, hvilket heller ikke ville være i OPECs interesse.

Denne strid var ikke populær i alle kredse i Saudi-Arabien. Da hans mæcen, kong Faisal, blev dræbt og kong Fahd nogle år senere blev regent, blev Yamani fjernet som olieminister. Siden drev Yamani både rådgivningsvirksomhed og advokatfirma sammen med blandt andet sin søn, som nu er underskriver af brevet til de danske chefredaktører.

Det, man må hæfte sig ved, er, at Faisal Yamani skriver, at han repræsenterer direkte efterkommere efter profeten. Det vil sige, at han handler efter ordre fra højeste sted, fordi Saudi-Arabien huser de vigtigste muslimske helligdomme. Det kan således være det saudiarabiske kongehus, der på grund af stigende indre pres skal vise handlekraft ved at gå ind i sagen om Muhammed-tegningerne. I forvejen kører der en sag mod de samme chefredaktører i Jordan, hvor kong Abdullah kalder sig selv for direkte efterkommer af profeten. Hans bedstefar, den første konge af Jordan, Abdullah den 1, blev i øvrigt født i Mekka i Saudi-Arabien. Det er derfor ikke uden en vis forbindelse tilbage til de saudiarabiske helligdomme, at en sag, der starter i Jordan, går videre i Saudi-Arabien, hvis den anses for vigtig nok.