Muslimsk ultimatum i strid om tegninger

Flere danske aviser afkræves en undskyldning, fordi de genoptrykte de omstridte Muhammed-tegninger i 2008. Forrykt krav, mener danske politikere.

Inden udgangen af september skal Berlingske Tidende og de andre aviser, der tilbage i 2008 genoptrykte de omdiskuterede tegninger af profeten Muhammed, have opfyldt en række meget konkrete og vidtgående krav. Ellers vil de danske dagblade blive mødt af retslige skridt.

Det fremgår af et brev, som netop er sendt til Berlingske Tidendes chefredaktør, Lisbeth Knudsen. Afsenderen er en saudi-arabisk topadvokat, der ifølge brevet repræsenterer flere tusinde af profeten Muhammeds efterkommere.

Kravene er meget kontante: Aviserne skal inden udgangen af september bringe en beklagelse på dansk, fransk, engelsk og arabisk. Beklagelsen, der skal være uforbeholden, skal nævnes på aviserne forside og bringes i sin helhed på en fremtrædende plads længere inde i avisen. I brevet anfører den saudi-arabiske advokat ligefrem, hvordan beklagelsen skal formuleres. Desuden skal de danske dagblade love, at de aldrig igen fornærmer profeten.

Pind: Lad ham gøre det
Presset på de danske medier mødes med hovedrysten på Christiansborg.

»Venstres udenrigsordfører Søren Pind mener ikke, at de danske avisredaktører har noget at frygte, hvis den saudi-arabiske advokat trækker dem i retten for bagvaskelse.

»Lad ham da gøre det. Det er lige som i poker: Let’s Call Their Bluff,« siger Søren Pind, der afviser, at Udenrigsministeriet skal tage kontakt til Saudi-Arabien gennem diplomatiet.

»Det er jo et privat søgsmål, som ikke er understøttet af den saudi-arabiske stat. Så hvis det danske udenrigsministerium bad den saudi-arabiske regering om at blande sig, ville det jo svare til mærkværdigheder i Saudi-Arabien, som blander sig i, hvad der står i danske aviser,« siger Søren Pind.

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, der tidligere har betegnet Saudi-Arabien som et arnested for islamisme og derfor som en farligere stat end Iran, er enig.

Hvis der er nogen, der bør undskylde, er det netop Saudi-Arabien, påpeger Naser Khader.

»Hvis nogen i den her verden skal undskylde til resten af verden, så er det Saudi-Arabien. De skal undskylde for, at de undertrykker deres kvinder. De skal undskylde, at kvinder kun kan arve halvdelen af en bror. De skal undskylde, at kvinder ikke kan få kørekort. De skal undskylde, at man ikke må bygge kirker og synagoger i landet,« siger Naser Khader og tilføjer, at Saudi-Arabien egentlig også gerne må undskylde for, at kvinder skal bære burka.

Peter Skaarup, Dansk Folkepartis næstformand, kalder truslerne forrykte, og han opfordrer de danske chefredaktører til at trække på skulderen.

»Avisredaktørerne bestemmer jo selv, men spørger man mig, skal de bare ryste på hovedet af de her totalvanvittige krav. Læren af Muhammed-krisen var jo netop, at aviserne selv bestemmer. Det skal hverken den danske statsminister eller skrupskøre advokater i Saudi Arabien blande sig i,« siger Peter Skaarup.

Berlingske Tidende har forgæves forsøgt at få den saudi-arabiske advokat, der har formuleret trusselsbrevet, til at uddybe, hvilke retlige skridt, der venter de danske dagblade.