Politisk flertal bag ønske om genind­førelse af falkejagt

Miljøministeren overvejer, om det atter skal være tilladt at bruge rovfugle såsom falke til jagt i dansk natur. Den omdiskuterede jagtform blev forbudt i 1960erne

Præriefalk i flugt. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

En klassisk jagtform kan være på vej til et comeback i Danmark, efter at den blev forbudt i 1960erne.

Således gør miljøminister Esben Lunde Larsen (V) sig i øjeblikket overvejelser om, hvorvidt det igen skal være tilladt med falkejagt i Danmark, hvor jægere i stedet for våben og ammunition er udstyret med handske og rovfugl, der skal jage og nedlægge småvildt såsom kaniner, ænder og agerhøns.

Det er i dag tilladt at holde og arbejde med rovfugle, f.eks. som falkoner, men det har siden 1967 ikke været lovligt at jage med dem. Det er til gengæld lovligt i dag i en række andre lande i Europa.

Ministeren har det fornødne politiske flertal bag sig til at sige ja til falkejagt, som bl.a. jægerne gerne ser genindført. Men inden det kommer så vidt, har Esben Lunder Larsen rådført sig med Vildtforvaltningsrådet, hvor der er delte meninger om falkejagt.

Her henviser et flertal i rådet til, at når ministeren nu alligevel har politisk flertal, bør han se nærmere på en anbefaling fra Dyreetisk Råd fra 2006. Rådet anbefalede dengang, at falkejagt i første omgang bliver indført som en treårig forsøgsordning, så der er tid til at undersøge dyreetiske spørgsmål såsom transport af rovfugle og rovfuglehold.

»Jeg er lige nu i dialog med ord­førerne,« skriver miljøministeren i en kommentar til Berlingske.

Ifølge formand for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen, er falkejagt »en del af vores natursyn«. Han tilføjer, at han har tillid til, at miljøministeren får ændret jagtloven, så det atter bliver muligt at tage på jagt med rovfugle herhjemme.

»Det er første skridt. At der bliver åbnet for jagtformen. Så må vi se, hvordan vi kan få det til at hænge sammen,« siger han om forsøgsordningen.

Argumenterne imod

Det er altså uklart, hvordan falkejagt i givet fald skal foregå. Men ifølge Claus Lind Iversen kunne det f.eks. være ved, at en hund opsporer byttet, skræmmer det frem, hvorefter falken slippes løs for at fange byttet. Jægernes formand understreger, at rovfuglejagt ikke foregår samtidig med, at der bliver jaget med våben.

Ifølge formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) Egon Østergaard hører rovfugle som falk og høg ikke hjemme i bur. De »skal ud og have luft under vingerne«, som han siger.

»At putte dem i bur er at putte dem i fængsel,« mener han.

DOF er også imod selve jagten med rovfugle.

»Der er mange uafklarede spørgsmål. Hvad med jagttider og fredningstider? En falk er ikke en fjernstyret fugl. Den jager, og hvad sker der, hvis den slår en fredet fugl ned eller flyver væk? Selve udøvelsen af jagten mangler i den grad at blive afklaret,« siger han og kalder jagten med rovfugle for »en form for organiseret dyrekamp«.

Han tilføjer, at interessen for rovfuglehold er stigende og risikerer at stige endnu mere, hvis politikerne genindfører jagt med rov­fugle. Egon Østergaard henviser til, at antallet af tilladelser til at holde udenlandske arter af rovfugle er fordoblet til omkring 300 siden 2009. Dertil kommer, at der er »lidt færre« danske arter af rovfugle under lås og slå rundt omkring i landet.

Han sætter den stigende interesse for rovfuglehold i forbindelse med, at falkonerer optræder på bl.a. middelaldermarkeder med falke, der er trænet til at fange og returnere bytte udlagt af falkonererne.

»Noget andet er, at der ikke rigtigt er tradition for den slags jagt herhjemme. Det er en udbredt mellemøstlig jagtform,« siger DOF-formanden og udtrykker frygt for, at der med flere rovfugle i fangenskab og opdræt til jagt vil opstå behov for »frisk blod« fra vilde fugle.