Nu gør falkejagt comeback: Flere rovfugle ender bag tremmer, advarer fuglevenner

Dansk Folkepartis Pia Adelsteen oplyser, at der er indgået politisk aftale om at genindføre jagt med rovfugle herhjemme. Fuglevennerne beklager og siger, det vil føre til flere rovfugle i bur.

Jagt med rovfugle blev forbudt i Danmark i 1960erne. Efter nytår kan jagten meget vel være klar til atter at blive praktiseret herhjemme.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Falke og andre rovfugle er klar til at gøre comeback som jægere for mennesker i den danske natur.

Således har et politisk flertal netop vedtaget, at rovfuglejagt atter skal være tilladt herhjemme, efter at den historiske jagtform blev forbudt i 1967.

Det oplyser Dansk Folkepartis (DF) miljøordfører, Pia Adelsteen, der har været en af drivkræfterne bag genindførelsen af rovfuglejagt i Danmark.

Selvom de endelige regler og krav endnu ikke er på plads, kan Pia Adelsteen dog allerede nu oplyse, at det vil kræve et jagttegn at jage med en rovfugl. Dertil kommer, at det vil kræve en form for falkonerprøve at blive godkendt som rovfuglejæger, ligesom fuglene skal være udstyret med GPS.

Pia Adelsteen oplyser, at jagten bliver tilladt permanent, ikke som en prøveordning, men at den skal evalueres om et par år.

»Jeg vil tro, at falkejagt kan lade sig gøre fra 1. januar,« siger hun.

Hun understreger, at der ikke bliver tale om at jage for kødet skyld, men alene for jagtens skyld, når de første falkonerjægere inden længe melder deres ankomst i naturen.

Hun kan også se for sig, at rovfuglene bliver brugt til at regulere andre fugle, sådan som det tidligere er sket i bl.a. Ballerup med en meget larmende mågekoloni.

Må sådan en fugl tage en hare?

»Nej, mere over i rotter, mus, den slags smådyr,« siger hun.

Kanin?

»Måske,« lyder det fra miljøordføreren.

Ikke mindst Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er kritisk over for falkejagt. En kritik, Pia Adelsteen beskriver som »lidt pjattet«.

»Falkejagt er UNESCO-verdenskulturarv,« siger hun.

Det er da også rigtigt, at falkejagt er blevet udpeget og optaget på UNESCOs såkaldte immaterielle verdensarvsliste. Men, lyder det fra DOF, det gælder ikke falkejagt i Danmark. Ifølge DOF er udpegningen »geografisk begrænset… til 18 lande i Mellemøsten, Asien og det sydlige og centrale Europa, hvor der er en lang tradition for at udøve jagt med rovfugle«.

Bl.a. Danmarks Jægerforbund har været fortaler for at tillade falkejagt.

Formand for DOF, Egon Østergaard, beklager de nye regler.

»Det er helt unødvendigt. Falkejagt har aldrig været en dansk jagt,« siger han.

Ifølge DOF skal rovfugle ikke være i bur, og derfor er organisationen også imod enhver form for rovfugle i fangenskab. Altså også falkonerers rovfuglehold.

»Det er indlysende, at det her vil føre til flere rovfugle i bur,« siger han:

»Rovfugle hører ikke til bur. De skal have luft under vingerne. Det her er noget helt andet end en undulat.«

Egon Østergaard henviser til, at antallet af tilladelser til at holde udenlandske arter af rovfugle i dag er fordoblet til omkring 300 siden 2009. Dertil kommer, at der er »lidt færre« danske arter af rovfugle under lås og slå rundt omkring i landet.