Politikere er uenige om politikeres rolle i sagen om TDCs 5G-netværk

TDC har valgt at droppe samarbejdet med den kinesiske telegigant Huawei til fordel for svenske Ericsson, som nu skal arbejde på, at vi i Danmark får 5G-netværk. Flere politikere har løbende delt deres bekymring om Huaweis indflydelse, men det er ikke alle, der mener, at det er en politisk sag.

TDC har valgt det svenske selskab Ericsson som operatør frem for det kinesiske Huawei, og det nyder bred politisk opbakning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det er ikke længere kinesiske Huawei, der skal stå for TDCs danske 5G-net. TDC vil i stedet samarbejde med de svenske IT-gigant Ericsson. Det sker i kølvandet på flere politikeres bekymringer om, hvad et samarbejde med det kinesiske selskab vil betyde for Danmark.

Ifølge TDC selv har politikernes ytringer spillet en rolle i beslutningen om at ændre kurs.

»Vi er ikke blinde for politikeres og myndigheders bekymring i debatten om Huawei,« siger TDCs topchef, Allison Kirkby, til Berlingske. Hun nævner dog også kontraktprisen som en nøglefaktor.

En af dem, der har bekymret sig, er SFs IT- og erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

»Som et kinesisk selskab er Huawei forpligtede af kinesisk lovgivning til at assistere den kinesiske efterretningstjeneste. I SF tænker vi både på risikoen for spionage og bagdøre, men også risikoen for at blive afhængig af en leverandør fra et land, hvor man ser helt anderledes på demokrati og overvågning af borgerne,« siger hun og fortæller, at hun derfor er godt tilfreds med TDCs beslutning om at droppe samarbejdet og i stedet satse på det svenske IT-selskab Ericsson.

Et kommercielt valg

Lisbeth Bech Poulsen har ikke lagt skjul på sin holdning til Huawei. Tilbage i februar skrev hun et læserbrev om sagen i Information, og hun har holdt flere samråd i Folketinget om 5G-netværket.

»Vi er meget optaget af den politiske diskussion om, hvordan vi ser på de her ting. Men jeg bestemmer jo ikke, hvad TDC skal gøre. Det er en balancegang, hvor meget vi politikere skal blande os,« siger hun.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ser ingen grund til at blande sig i TDCs beslutning om, hvilken operatør de vil bruge.

»TDC er et kommercielt selskab, som har foretaget et kommercielt valg. Spørgsmålet om sikkerhed bliver behandlet af Center for Cybersikkerhed, og jeg stoler på, at de vil håndtere sikkerhedsspørgsmålet så professionelt som muligt,« siger han.

Han forholder sig ikke til, hvorvidt andre politikere har været bekymrede for valget af operatør.

»Vi lever i et demokrati, og jeg lader folk udtrykke deres holdninger. Det må stå for politikernes egen regning. Det eneste, jeg kan sige, er, at det for mit vedkommende er vigtigt, at TDC har truffet et suverænt kommercielt valg,« siger ministeren.

Uenighed i DF

Dansk Folkepartis næstformand og formand for Udenrigspolitisk Nævn, Søren Espersen, mener ligesom ministeren, at der udelukkende er tale om en kommerciel beslutning fra TDCs side.

»I Dansk Folkepartis øjne er det en ganske almindelig forretningsbeslutning. Der har været et udbud, og så har man valgt den operatør, man synes er bedst at arbejde sammen med. Der er ikke nogen i hele landet, der har flere bekymringer om kommunist-Kina end mig, men man må gå ud fra, at den her beslutning er truffet efter forretningsmæssige principper,« siger han og fortæller, at han ikke vil kommentere de bekymringer, flere politikere har udtrykt om samarbejdet med Huawei.

En af de bekymrede politikere er dog Søren Espersens partifælle, forsvarsordfører Jeppe Jakobsen, der tilbage i januar udtalte til Jyllands-Posten, at partiet ville forbyde Huawei, hvis firmaet skulle samarbejde med TDC.

»Dansk Folkeparti er på ingen måde tryg ved at lukke Huawei ind i vores meget centrale infrastruktur, som 5G-netværket bliver, og vi er klar til at støtte et statsligt forbud mod Huawei, hvis det er det, der skal til, og hvis efterretningstjenesten anbefaler det, sagde Jeppe Jakobsen til avisen.