Politidirektør advarer mod voldsom oprustning

Københavns politidirektør, Thorkild Fogde, er imod at indføre et sikkerhedspoliti efter sydeuropæisk forbillede. Dansk Folkeparti kritiserer politiledelsen for at være ude af trit med tiden og danskernes ønsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et halvt år efter terrorangrebet står Danmark og især København lige nu i en overgangsperiode rent sikkerhedsmæssigt. Mens institutioner som synagogen og Politigården lige nu opruster på den fysiske indretning med indgangssluser, pansrede glas og overvågningskameraer, må vi også vænne os til mere bevæbnet politi i gaderne, lyder det fra politidirektøren i København, Thorkild Fogde.

En række lokaliteter, henrunder den jødiske synagoge, har været under konstant bevogtning siden terroranslaget. Men helt præcist, som det foregår i øjeblikket, behøver det ikke partout være i al fremtid, betoner politidirektøren.

Bevæbnede betjente er ikke lig med mest mulig sikkerhed, og vi skal derfor ikke gå i den modsatte grøft:

»Vi skal blive bedre, men jeg vil være ked af, hvis vi militariserer København,« siger Thorkild Fogde og uddyber:

»Man skal ikke skrue for højt op for den synlige tilstedeværelse af politi alene for at øge trygheden. Det afgørende må være, at sikkerheden er effektiv, og her er usynlige foranstaltninger nogle gange bedre. Ren bevogtningssikkerhed, som vi kender det fra Sydeuropa som f.eks. Italien eller Frankrig, er ikke nødvendigvis vejen frem. Jeg mener, vi skal finde en balance. I Danmark har vi traditionelt haft et kriminalitetspoliti og ikke et sikkerhedspoliti.«

Spørger man Dansk Folkeparti, er det ikke udelukket, at politiet skal bevæge sig mere i retning af et politivæsen, som man foreksempel kender fra Gendarmeriet i Frankrig.

»Jeg vil have det fint med at se betjente med geværer i hånden i Tivoli. Der er bevæbnede folk i militæruniform i Frankrig, og det er vi ikke afvisende overfor. Jeg mener, at udviklingen går i retning af mere sikkerhedspoliti herhjemme. I politiet øverste ledelse har der været en berøringsangst, man tror ikke, at danskerne kan håndtere, at vi ser bevæbnede betjente. Den holdning i politiets ledelse er ude af trit med tiden,« siger DFs Martin Henriksen, der er medlem af rets­udvalget.

Forhandling om ny politiaftale

I oktober skal Folketingets forhandle den nye politiaftale, og i det arbejde indgår politiets evaluering efter terrorangrebet, som peger på en række tiltag. Allerede under Venstres sommergruppemøde annoncerede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at der skal optages flere på landets politiskoler, og justitsminister Søren Pind (V) betoner også vigtigheden af mere mandskab:

»Den kurs vil man i hvert fald se regeringen forfølge. Der er behov for mere politi – både for at kunne håndtere terror og politiets øvrige opgaver,« siger justitsministeren.

Men mere politi skal ikke nødvendigvis bruges efter fransk forbillede, lyder det fra Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen:

»Politiets indretning må følge det aktuelle trusselsbillede, og der vil ske en oprustning. men jeg har fuldt forståelse for politi­direktørens synspunkt. Politi på banegården og lignende må følge det aktuelle trussels­billede, og det kan sagtens være, at det eksisterende niveau er tilstrækkelig.«

Heller ikke Socialdemokraterne ønsker permanent kampklædt politi.

»Danmark skal ikke være et land, hvor man møder kampklædt politi med våben. Bivirkningen er, at det faktisk også kan skabe utryghed. Og vi skal ikke stirre os blinde på, at kun synlig bevogtning på gaden fremadrettet skal beskytte os,« siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Berlingske-journalisterne Jens Beck Nielsen og Kasper Kildegaard Sørensen har bidraget til denne artikel.

Københavns politidirektør, Thorkild Fogde, er imod at indføre et sikkerhedspoliti efter sydeuropæisk forbillede.

Posted by Berlingske on 13. august 2015