PET-chef: Forbudte bøger skal som udgangspunkt beslaglægges

De 5000 eksemplarer af bogen "Syv år for PET" skal som udgangspunkt beslaglægges, oplyser efterretningschef.

"Syv år for PET" omhandler tidligere chef for PET Jakob Scharfs (på billedet) tid i efterretningstjenesten. Den er skrevet af journalist Morten Skjoldager og udgives af forlaget People's Press. Scanpix/Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Politiets Efterretningstjeneste (PET) skal som udgangspunkt på en større tour de Danmark, efter at det er lykkedes at få nedlagt et fogedforbud mod bogen "Syv år for PET".

For der er allerede udsendt 5000 eksemplarer af bogen, som PET frygter indeholder oplysninger, der kan være til skade for landets sikkerhed.

Og hvis det viser sig at være tilfældet, skal de mange bøger beslaglægges. Det oplyser PET-chef Finn Borch Andersen.

På spørgsmålet om hvorvidt PET skal ud og samle bøger, svarer han:

- Ja. Som udgangspunkt ja. Nu læser vi lige bogen.

- Jeg har ingen interesse i at beslaglægge bøger, hvis der ikke er oplysninger af den her karakter, tilføjer Finn Borch Andersen.

"Syv år for PET" omhandler tidligere chef for PET Jakob Scharfs tid i efterretningstjenesten. Den er skrevet af journalist Morten Skjoldager og udgives af forlaget People's Press.

Udgivelsen skulle efter planen ske 17. oktober. Men baseret på foromtalen af bogen, der lover "en insiderberetning om Politiets Efterretningstjeneste" fik PET torsdag nedlagt fogedforbud mod bogen i Københavns Byret.

Og natten til lørdag var PET endnu engang i byretten. Denne gang for at få nedlagt fogedforbud mod Ekstra Bladet og Radio24Syv, efter at medierne offentliggjorde uddrag fra bogen.

Alligevel vil PET-chefen ikke kalde forbuddene nyttesløse.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne som ansvarlig efterretningstjeneste netop for at hindre, at de her oplysninger kom ud, siger Finn Borch Andersen.

- Alternativt skulle vi bare have ladet stå til. Det kunne jo risikere at blive en helt forfærdelig situation.

Forbuddet mod Ekstra Bladet har fået chefredaktør Poul Madsen til at anklage PET for censur og politistatsmetoder.

- Nu ligger det i sagens natur, at når retten træffer afgørelsen, kan det ikke være politistatsmetoder, svarer Finn Borch Andersen igen.

Spørgsmål: Hvad med censurdelen?

- Vi kan ikke udøve censur. Det eneste, vi kan gøre, er det, vi har gjort, siger PET-chefen.

- Vi kan gå ned og bede retten om at få et fogedforbud, som er et foreløbigt retsmiddel, netop så vi kan danne os et overblik over, hvad der egentlig står i bogen.

/ritzau/