PET-bog: Opererede FBI ulovligt i Danmark?

Amerikanske FBI har sandsynligvis skygget en potentiel terrorist i Københavns gader uden at orientere de danske myndigheder. Det er i strid med loven, men »sådan foregår det,« siger tidligere PET-chef i ny bog.

Den tidligere chef for PET, Jakob Scharf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenlandske efterretningstjenester arbejder ulovligt på dansk jord uden at Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller andre danske myndigheder har viden om det.

Det fortæller tidligere chef for PET Jakob Scharf i den nye bog Syv år for PET.

Det er ulovligt for andre landes efter efterretningstjenester at arbejde i Danmark uden tilladelse. Men det sker, bekræfter Jakob Scharf i bogen.

Han fortæller som eksempel, hvordan det amerikanske forbundspoliti FBI i sagen om den amerikanske terrorist David Headley efter alt at dømme arbejdede på dansk jord, uden at PET var blevet spurgt, orienteret eller opdagede noget.

David Headley var manden, der planlagde terrorangrebet i Mumbai i 2008, som dræbte mindst 166 mennesker. Efterfølgende planlagde han et lignende angreb mod Jyllands-Postens redaktionslokaler i København, og David Headley var ad flere omgange i København for at filme, researche og sågar besøge annonceafdelingen på redaktionen på Jyllands-Posten.

Da Headley i sommeren 2009 for anden gang besøgte København, blev han tilsyneladende skygget af agenter fra FBI, der var rejst med Headley hertil og fulgte manden minutiøst.

»Der var noget, der tydede på, at de amerikanske myndigheder på egen hånd havde været i Danmark for at følge Headley, mens han var her anden gang i sommeren 2009. Det var ikke noget, vi kunne konkludere med absolut sikkerhed, men det kunne bestemt ikke udelukkes,« siger Jakob Scharf.

PET fik mistanke omkring FBI, da man senere kiggede nærmere på et amerikansk ægtepar, som havde boet på samme hotel som David Headley i København.

Ægteparret var efterfølgende som sunket i jorden og ikke til at spore. Mistanken mod FBI bestyrkes af, at det netop var FBI som efter et tip fra britiske MI5 havde indledt en efterforskning mod Headley og via overvågning af manden afdækkede hans planer om et angreb i Danmark. Først senere – efter Headleys to besøg i København - orienterede FBI danske PET om sagen og truslen mod Jyllands-Posten.

Sagen kom bag på PET, fortæller Scharf:

»Da David Headley kom til Danmark for anden gang i sommeren 2009, vidste vi slet ikke, at han var i landet. Vi overvågede ham hverken første eller anden gang, han var her. Vi kendte ikke Headley, og det er bestemt heller ikke sikkert, at vi overhovedet havde haft nogen mulighed for at opdage ham, hvis ikke amerikanerne var kommet til os senere,« siger Scharf.

Selv om FBI sandsynligvis opererede ulovligt på dansk jord, så hverken forarger eller overrasker det Jakob Scharf:

»Sådan foregår det. Det er en udfordring, for vi vil ikke have, at andre landes efterretningstjenester opererer i Danmark, uden at vi ved det,« siger han.

Det har tidligere - bl.a. i bogen Halshug om David Headley-sagen - været beskrevet, hvordan FBI havde et langt mere indgående kendskab til David Headleys planer end PET i en lang periode op til Headleys anholdelse. Samt at det var amerikanerne som gjorde PET opmærksom på Headleys rejser til København og stod for anholdelsen af ham i USA. Det nye er, at Jakob Scharf så direkte siger, at FBI formentlig agerede på dansk jord uden forudgående tilladelse fra de dansk side.

Amerikanerne er øverst i fødekæden

Seniorforsker i international sikkerhed hos DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, Flemming Splidsboel Hansen, er enig i, at ulovlige operationer foregår, og at Danmark vender det blinde øje til.

»Det sker, og man må bare sige, at forholdene i efterretningsindustrien er på den måde, at vi ikke rigtig beklager os, fordi amerikanerne er øverst i fødekæden. Vi har et forholdsvist privilegeret samarbejde med USA, og derfor accepterer myndighederne de her operationer for ikke at ødelægge det gode forhold,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Det er hans indtryk, at politikere nogle gange ikke vil vide for meget, og selv om man kan mene, at der bør strammes op i kølvandet på Scharfs oplysning, så er det måske ikke i vores interesse.

»Simpelthen, fordi myndighederne risikerer at stå med en sag, som ikke er rar, og derfor vil man nogle gange helst, at der er ting, man ikke får at vide,« siger han.

Så vi skal ikke blive overraskede, hvis politikerne ikke melder sig på banen i kølvandet på Scharfs informationer?

»Nej, slet ikke. Vi vil sikkert høre fra Enhedslisten, som også var meget aktive i NSA-sagen, men ellers er der generel enighed i Folketinget om, at det her ikke er noget, man kigger på – specielt ikke, når det drejer sig om amerikanerne. Vores forhold til dem er privilegeret, de er de største i efterretningsarenaen, og derfor har vi brug for et tæt samarbejde med dem. Derudover tror jeg, at politikerne har tillid til, at FBI gør tingene på en måde, som vi i Danmark vurderer, at vi kan stå inde for,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Berlingske har kontaktet Jakob Scharf med henblik på at stille opfølgende spørgsmål til oplysningerne, men i et skriftligt svar svar skriver den tidligere chef for PET blot:

»Jeg har valgt at lade mig interviewe til Morten Skjoldagers bog Syv år for PET, fordi der er tale om en ordentlig og sober bog om forhold af samfundsmæssig betydning. Det har været afgørende for mig, at bogen på ingen måde vil kunne skade statens sikkerhed, og jeg har i forbindelse med min egen medvirken til bogen været meget opmærksom og påpasselig i forhold til at overholde min tavshedspligt. På nøjagtig samme måde, som jeg i øvrigt har været det i forbindelse med de interview, jeg har givet, både mens jeg var chef for PET og efterfølgende. Det er for mig så selvfølgeligt, at jeg betragter de seneste dages debat som fuldstændig ude af proportioner.

Berlingske har ligeledes kontaktet Brian Mikkelsen (K), som var justitsminister tilbage i 2009, hvor FBI skulle have opereret på dansk jord uden tilladelse for at høre, om han er bekendt med Scharfs formodning.

»Det har jeg slet ikke nogen kommentar til. Det er vanvittigt, at man udgiver en bog om, hvad der sker i PET. Jeg synes ikke, at man skal fortælle om efterretningstjenesternes arbejdsmetoder, som kan give internationale terrorister gode kort på hånden, for vi er mål for de terrorister hver eneste dag,« siger Brian Mikkelsen.