Nye institutioner til unge kriminelle

En ny type døgninstitution, som er delvist lukket, skal gøre det nemmere at fastholde børn og unge med kriminel adfærd eller misbrugsproblemer i et behandlingsforløb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med, at unge kriminalitetstruede kan vade ud i friheden. En ny døgninstitution, som er delvist lukket skal gøre det muligt at fastholde børn og unge i alderen 12 til 17 år i et positivt behandlingsforløb. Forslaget åbner for, at institutionen i korte perioder kan låse vinduer og yderdøre, samt fastholde den unge med fysisk magt for at forhindre at de stikker af. - De delvist lukkede institutioner skal imødekomme behovet for at kunne tilbageholde børn og unge i et positivt pædagogisk- og behandlingsmæssigt forløb, siger socialminister Benedikte Kiær (K). Institutionen skal være et alternativ til de eksisterende åbne og sikrede institutioner. En sikret institution er eksempelvis ikke hensigtsmæssig til længere behandlingsforløb, mens de åbne oplever, at unge rømmer fra stedet og afbryder deres forløb. Derfor er der behov for den nye institutionstype, mener Benedikte Kiær. Lars Emil Andersen leder den sikrede døgninstitution Grenen i Region Midtjylland, der også har åbne afdelinger med plads til 19 unge. Han hilser ideen om de delvist lukkede døgninstitutioner velkommen. - Med den nye institutionsform, får man mulighed for at fastholde den unge med fysisk magt, hvis den unge vil forsøge at rømme. Den del er meget nødvendig for en lille gruppe af de unge, og jeg mener, det er en form for omsorgssvigt over for de unge at lade dem gå i rømningssituationer og også et svigt over for det omgivende samfund, siger han. Derfor ser han gerne, at de åbne institutioner også får mulighed for med magt at forhindre de unge i at stikke af.

Øget magtanvendelse

Socialordfører Özlem Cekic (SF) er betænkelig over at indføre øget mulighed for magtanvendelse og gør opmærksom på, at forslaget »ikke er vokset i partiets have«. - Vi skal være rigtig gode til at definere, hvad magt er, hvor længe man må udøve den og sikre, at de unge har den samme retssikkerhed som de voksne, siger hun og har bedt om en separat drøftelse af magt på institutioner med ministeren. Dansk Folkeparti er derimod villig til at gå skridtet videre og åbne for øget magt-anvendelse på åbne institutioner: - Det ligger ikke i forslaget, at de eksisterende institutioner kan forhindre unge i at gå. Dansk Folkeparti vil gå til regeringen med det krav, at man også får den mulighed. Det koster store ressourcer, hver gang en ung går, og man får ikke givet den unge den rigtige behandling, hvis der kommer for lange afbrydelser i forløbet, siger retsordfører og formand for retsudvalget Peter Skaarup. Den nye institutionsform skal sammen med andre tiltag i indsatsen mod kriminalitetstruede børn og unge behandles i Folketinget i løbet af foråret og træder i kraft 1. juli 2010.