Ny PET-chef fastholder uvidenhed om ulovlig overvågning

Der er overhovedet ingen grund til at tro, at NSAs ulovlige overvågning går ud over danskere, fastholder den nye chef for PET, Jens Madsen. Holdninger til overvågning er dog politikernes bord – ikke PETs, siger han i et interview med Berlingske.

Den nye chef for Politiets Efterretningstjeneste, PET, Jens Madsen, i sit kontor i Søborg, som han overtog efter Jakob Scharf ved årsskiftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af nye oplysninger om, at USAs efterretningstjeneste NSA spionerede mod klimatopmødet COP15 i København, har Politiets Efterretningstjeneste (PET), absolut ingen grund til at tro, at der foregår ulovlig overvågning af borgere eller politikere her i landet.

Det siger PETs nye chef, Jens Madsen, i et interview med Berlingske.

»Jeg har ikke har nogen som helst formodning om, at NSA eller andre udenlandske tjenester ulovligt skulle aflytte danskere herunder danske politikere eller ministre,« siger han, da Berlingske møder ham i PET-hovedkvarteret i Søborg.

Interviewet foregår dagen inden, at dagbladet Information på baggrund af lækkede dokumenter fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden har afsløret, at NSA spionerede mod klimatopmødet COP15 i København i 2009. Op til topmødet overvågede NSA ifølge dokumenterne andre landes forberedelser og planlagde at fortsætte spionagen under selve klimaforhandlingerne i Bella Center – herunder spionagen mod Danmark.

På trods af de nye afsløringer fastholder Jens Madsen sine udtalelser til Berlingske. Han ønsker ikke at uddybe dem, men PET har altså fortsat ingen formodning om ulovlig overvågning af danskere eller danske politikere.

Hvad så med lovlig aflytning?

»Jeg ved ikke, hvad lovlig aflytning skulle være. Men nu sagde jeg ulovlig.«

Det var også den formulering din forgænger (Jakob Scharf, red.) holdt fast i, og som mange har tolket på...

»Ja, men det bliver formuleringen herfra.«

Hvad er din personlige holdning til overvågning i stil med det, vi har set fra NSA?

»Det har jeg måske en personlig holdning til, men nu udtaler jeg mig som chef for PET. Det er politikerne i Danmark, der bestemmer, hvordan reglerne vedrørende overvågning skal være. Jeg synes ikke, at det er et spørgsmål, jeg som PET-chef skal forholde mig til. Det er politikernes opgave.«

Kommer du til at stå for en mere åben stil om overvågning end din forgænger?

»Det spørgsmål er så stort og bredt et samfundsmæssigt spørgsmål, at det ikke er et spørgsmål om, hvilken stil en PET-chef kører. Det er et vigtigt politisk spørgsmål, som politikerne skal forholde sig til. Jeg forholder mig til lovrammerne.«

I debatten om overvågning har mange efterlyst større åbenhed fra PET og mere villighed til at svare på spørgsmål om overvågningen. Vil du gå ind for større åbenhed på det punkt?

»Jeg synes, det er så bredt et samfundsmæssigt spørgsmål, at det ikke er en PET-chef, der skal sidde og forholde sig til rammerne for overvågning. Det er et politisk spørgsmål, og jeg har tillid til, at de sætter rammerne.«

Få overblikket: NSA-afsløringerne og Danmark

46-årige Jens Madsen tiltrådte som ny chef for PET 1. januar, hvor han afløste Jakob Scharf på den ansvarstunge post. Han fik sin juridiske kandidateksamen i 1994 og kommer direkte fra stillingen som chef for Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet – i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet. Her var han chef i mere end syv år og inden da blandt andet leder af afdelingen for sager om hvidvask og terrorfinansiering – en erfaring, han forventer at få gavn af i sit nye job i PET.

»Jeg ved på forhånd en smule om, hvordan man behandler efterretninger. Og jeg har beskæftiget mig indgående med for eksempel bekæmpelse af international terrorfinansiering, terrorisme og organiseret kriminalitet,« uddyber han.

Truslen fra Syrien-krigerne

Så sent som i sidste uge offentliggjort PET sin seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark. Og særligt strømmen af personer, der rejser fra Danmark til kampskuepladserne i Syrien, vækker bekymring.

PET anslår nu, at mindst 90 personer fra Danmark er rejst til Syrien siden sommeren 2012 – heraf formodes mindst 11 dræbt. En stor del er dog vendt tilbage til Danmark med kampfærdigheder og mulig religiøs radikalisering i bagagen.

»Syrien-problematikken er en voksende del af trusselsbilledet,« fastslår Jens Madsen.

»Vi ved, at mange hurtigt bliver involveret i kamphandlinger og måske bliver præget i en radikal og ekstrem retning. De får nogle færdigheder, som de tager med hjem, og vil være i stand til at bruge i en dansk kontekst. Det er bekymrende,« siger han.

PET fører blandt andet samtaler med de hjemvendte Syrien-krigere og har ifølge Jens Madsen »stort fokus« på problematikken – både forebyggende og opfølgende. Han advarer på det kraftigste folk imod at søge mod borgerkrigen:

»Den seneste tid er der opstået forskellige fraktioner i Syrien, som godt nok kæmper mod Assad, men som også bekriger hinanden. Man risikerer en situation, hvor to personer fra den samme bydel i Danmark – måske endda samme vej – havner i hver sin fraktion og ender i en kampsituation, hvor de peger våben mod hinanden,« siger han.

Men på trods af politikernes højlydte krav om at retsforfølge de hjemvendte, har der endnu ikke været retssager mod hjemvendte krigsturister. Om det sker i år, tør Jens Madsen ikke sige.

»Det er stadig ambitionen at lave efterforskning, der kan føre til straffesager. Men det sker ikke nødvendigvis i år. Der skal meget til at bygge en straffesag op, og det kræver stærke beviser, som kan være vanskelige at fremskaffe,« forklarer han.

Mange af de udrejste bruger aktivt sociale medier og lægger billeder ud fra Syrien. hvor de for eksempel bærer våben. Hvorfor kan sådanne billeder ikke bruges?

»Det bliver juridisk nu. Det er ikke forbudt at rejse til Syrien, og det er ikke forbudt at stå med et våben, hvis man ellers har tilladelse til det. Det er til gengæld forbudt at indgå i konkrete terrorhandlinger, og det kan man ikke se på de sociale medier. Om der kommer retssager, kan jeg ikke vide,« siger Jens Madsen.

Den interne PET-ballade

Det seneste år har PET været igennem et tumultarisk forløb, der kulminerede med Jakob Scharfs afgang 3. december. I flere måneder var interne samarbejdsvanskeligheder i den ellers lukkede efterretningstjeneste blevet udbasuneret i fuld offentlighed. Den alvorligste mistillidserklæring kom allerede i september, da PETs 600 politifolk trak sig fra samarbejdsudvalget med ledelsen.

Ikke overraskende har Jens Madsen brugt sine første uger som chef til at klinke skårene og holde møder med talrige folk i organisationen. Både for at blive klædt på til det nye job og for at få klarlagt, hvad der skabte samarbejdskrisen.

PET har desuden hyret et konsulentfirma, der har interviewet flere end 50 ansatte om samarbejdsvanskelighederne. Konsulentfirmaets anbefalinger bliver præsenteret på et møde i PETs samarbejdsudvalg inden længe, og derefter vil Jens Madsen gå i »åben dialog« med personalet, bebuder han.

»Jeg håber, at man vil opleve mig som en leder, der inviterer til mere gensidig dialog. Og jeg håber så også, at personalet vil respektere, at det også er sådan, der skal ageres internt i huset.«