Nu ankommer Modernas vaccine til SSI: Firma melder om immunitet i et år

Den første sending vacciner fra firmaet Moderna er nu nået til Statens Serum Institut. I første omgang er antallet begrænset, men i midten af februar vil Danmark få knap 50.000 doser. Meldingen fra Moderna lyder, at vaccinen er effektiv i godt et år.

 
Danskerne er begyndt at blive vaccineret mod coronavirus. Forrest i køen er danskere i risikogrupper samt sundheds- og plejepersonale. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Tidligt tirsdag morgen ankommer en sending covid-19-vacciner fra det amerikanske firma Moderna i store kølebiler til Statens Serum Institut (SSI).

Den første sending er begrænset, men flere er på vej. Tirsdag modtager SSI 5.000 doser af den nye vaccine, mens man i samme uge vil modtage 58.000 doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech. I uge fire vil Danmark modtage 6.000 doser fra Moderna, i uge fem 16.000 og i uge syv i midten af februar 48.000 doser.

Ved en stor sundhedskonference oplyste Moderna mandag, at deres data peger på, at vaccinen vil give immunitet i mindst et år. Derudover mener firmaet, at den også vil være effektiv mod de nye muterede varianter af coronavirussen.

Syddanmark først i køen

På grund af det begrænsede antal vacciner har sundhedsmyndighederne besluttet at levere første sending til en enkelt region. Det bliver Region Syddanmark, som vil få halvdelen af de 5.000 vacciner. Den anden halvdel bliver tilbageholdt for at sikre sig, at der er vacciner nok til andet stik.

Moderna-vaccinen blev godkendt af Europa-Kommissionen i onsdags, og Danmark har sikret sig nok doser til at vaccinere tre millioner personer.

Den er omtrent lige så effektiv som vaccinen fra Pfizer/BioNTech. Begge firmaer melder om en effektivitet på over 90 procent. Et studie med mere end 30.000 deltagere viser, at Modernas vaccine har en effektivitet på 94,5 procent. Pfizer/BioNTechs vaccine har ifølge firmaet selv en effektivitet på over 90 procent.

Der er dog visse forskelle mellem de to.

Mens Pfizer/BioNTech-vaccinen skal opbevares ved en temperatur på minus 70 grader, kan Modernas opbevares ved minus 20. Den kan efterfølgende holde sig i en måned ved køleskabstemperatur, hvilket gør, at man undgår nogle af de logistiske udfordringer, som der kan opstå ved Pfizer/BioNTech-vaccinen, som kun kan holde sig i fem dage i et køleskab efter optøning.

USAs Søren Brostrøm fik Moderna-vaccinen

Moderna og Pfizer/BioNTech har udviklet deres vacciner på baggrund af samme teknologi.

Teknologien er den såkaldte mRNA-platform. Den er ny og en smule teknisk.

En kopi af et stykke arvemateriale fra coronavirussen skydes ind i en muskel. Derefter trænger den ind i kroppens celler og programmerer dem til at fremstille et molekyle, der er magen til det, der sidder på virussens overflade – det, der hedder spikeproteinet.

Den nye teknologi gør det muligt at producere vacciner hurtigere end traditionelle vacciner, og det vil formentlig også være relativt enkelt at tilpasse mRNA-vacciner til eventuelle mutationer.

Teknologien er ny, da andre vacciner ofte indeholder en lille dosis af virussen. Det gør de nye vacciner ikke. Til gengæld indeholder de en kopi af arvematerialet, der hedder messenger-RNA eller mRNA.

USA godkendte Modernas vaccine før EU. Landets ledende ekspert i infektionssygdomme, Anthony Fauci, modtog 23. december sit første vaccineskud, og det var fra Moderna.

To procent af befolkningen vaccineret

Pr. 11. januar er 115.932 personer i Danmark blevet vaccineret med første stik ud af to. Det svarer til 1,99 procent af befolkningen.

Moderna forventer i 2021 at levere mellem 600 millioner og en milliard doser af sin vaccine. Det oplyser direktør Stéphane Bancel på en pressekonference mandag ifølge Ritzau.

»Vores hold føler sig meget sikker på – med tanke på det, vi har opnået indtil videre – at vi er godt på vej til at levere mindst 600 millioner doser,« siger Stéphane Bancel.