Muligt æresdrab udløser tretten års fængsel og udvisning

En 36-årig mand med tyrkiske rødder er blevet idømt 13 års fængsel og efterfølgende udvisning af Danmark for at have dræbt sin hustru, moderen til hans tre børn. Han har anket dommen.

En 36-årig tyrkisk mand er blevet idømt 13 års fængsel og udvisning for drabet på sin 30-årige hustru i september 2018.  Fold sammen
Læs mere

En 36-årig mand er blevet idømt 13 års fængsel og efterfølgende udvisning af Danmark for bestandigt for at have dræbt sin 30-årige kone og mor til parrets tre børn.

Det afgjorde Byretten i Aarhus mandag.

Manden har siden september 2018 siddet varetægtsfængslet for at have dræbt hustruen med 33 knivstik i sin lejlighed i Aarhus V. Parret havde indtil få måneder forinden boet sammen i Aarhus, men kvinden havde forladt ham og fået en ny kæreste.

Parret var endnu ikke juridisk skilt, og efter gentagne opfordringer kom hustruen på besøg i lejligheden med tilsagn om at skulle se sine børn, der i dag er henholdsvis to, tre og fire år. Hun nåede dog kun at opholde sig få minutter i lejligheden, inden manden stak hende ihjel med en køkkenkniv.

Den 36-årige har erkendt, at han har stukket hustruen, men betegner det som et uheld.

Anklagemyndigheden havde krævet fjorten års fængsel og efterfølgende udvisning, men senioranklager Birgitte Ernst er tilfreds med dommen, oplyser hun til Berlingske.

Hun har tidligere under sin procedure betegnet drabet som »ualmindeligt groft« og ifølge hende har retten da også lagt vægt på drabets »voldsomhed, hensynsløshed og kynisme«.

Det har desuden været afgørende for strafudmålingen, at drabet foregik i lejligheden, mens de tre børn var til stede, og det er tillagt vægt, at børnene »meget muligt har hørt eller set dele af hændelsesforløbet.«

Tog billeder af ofret

Den 36-årige mand, der er tyrkisk, er ligeledes blevet dømt for – minutter efter at have tildelt kvinden, der havde tyrkiske rødder, de mange knivstik – at tage billeder af den døende kvinde og sende disse til to andre personer. Blandt andet med teksten »Bror, har slået horeungen ihjel. Endelig.«

Ifølge anklagemyndigheden var billederne »trofæer« for den 36-årige mand, som i beskederne fremstod »glad og stolt over at have dræbt sin utro hustru«.

Ifølge mandens udsagn, som undervejs i retten blev frembragt via en tolk, sendte han billederne for at få hjælp til at redde kvinden, da han ikke taler dansk.

Den 36-åriges forsvarsadvokat, Haci Önal, er ikke tilfreds med dommen og henviser til, at de tre børn nu også mister deres far. Forældremyndigheden over de tre børn varetages lige nu af en advokat.

»Dommen er hård. Både i forhold til fængselsstraffen og udvisningen, der er for bestandig. Han har tre børn her i landet, og børnene har ikke andre familiemedlemmer end ham. De har kun kontakt til ham, ingen andre, så det er en hård dom, fordi børnene mister forbindelsen til ham og omvendt,« siger Haci Önal.

Æresdrab?

Drabet er en af flere nylige kriminalsager, som har fået flere debattører til at tale om en opblussen af æresforbrydelser herhjemme.

Ifølge senioranklager Birgitte Ernst har det ikke været muligt endegyldigt at bevise, hvorvidt der er tale om et æresdrab eller ej. Undervejs i retssagen har anklagemyndigheden argumenteret for, at mandens ære er blevet krænket, og at han begik drabet som et resultat heraf. Blandt andet har anklageren henvist til de beskeder og billeder, der blev sendt fra den nu dømtes telefon kort efter drabet, og til et Facebook-opslag, hvor han på tyrkisk skrev om om ære i forbindelse med parrets kommende skilsmisse.

Under sin afsluttende procedure i retten betegnede Birgitte Ernst da også den nu dømte drabsmands angiveligt krænkede ære som en skærpende omstændighed.

»Det er min opfattelse, at tiltalte (navn udeladt, red.) har planlagt at slå den forurettede (navn udeladt, red.) ihjel. Han har været vred over, at hun ville skilles. Han har i særdeles været vred over, at hun har fundet den nye kæreste. Det viser hans opslag på Facebook, hvor han taler om blod og ære. Det viser hans udtalelser til søsteren (tiltaltes søster, red.), hvor han ikke ved, om han skal slå hende ihjel, smadre hende eller give hende ar for livet,« procederede hun i byretten onsdag i forrige uge.

Forsvarsadvokat Haci Önal har tidligere »pure afvist« over for Berlingske, at der skulle være tale om et æresdrab.

Den 36-årige har anket dommen med krav om frifindelse.

Den 30-årige kvinde var født i Danmark af tyrkiske forældre. Hun blev gift med den nu dømte mand efter få måneders bekendtskab, og parret fik tre børn lige efter hinanden. De tre børn taler ifølge oplysninger givet i retten under sagsfremstillingen kun dansk. De er i dag placeret på en døgninstitution.

Den nu dømte mand blev også dømt til at betale hver af sine børn et sekscifret beløb i erstatning.