»Ministeren taler usandt i Folketinget, og imens er der borgere, som risikerer at få deres hjem ødelagt«

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) beskyldes for at tale usandt i Folketinget i en sag om kystsikring og for at forsinke sagsbehandlingen unødigt, så stormflodsofre må vente på sikring af deres hjem. Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kræver en forklaring. Minister beklager upræcis formulering.

David Lindevall og hans familie, der konstant frygter nye oversvømmelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da stormen Bodil ramte Danmark i december 2013, steg vandstanden til historiske højder langs Roskilde Fjord. Vandet nåede op over to meter over dagligt vande og gjorde hundredvis af borgere hjemløse på få timer. Efterfølgende blev der udbetalt erstatninger for omtrent 400 millioner kroner til omkring 800 grundejere i området.

For David Lindevall fra Jyllinge betød stormen, at han måtte køre sin hustru og to børn i sikkerhed, og tre år senere kan familien stadig ikke lægge frygten for en gentagelse af katastrofen fra sig.

»Det løber os koldt ned af ryggen, hver gang de varsler storm, og det påvirker særligt vores store dreng. Han bliver mut og kryber ind i sig selv. Og så vil han gerne hjem til sin mormor, der bor i lejlighed. Efter oversvømmelsen blev vi genhuset fem gange. Til at begynde med boede vi i en lillebitte skurvogn, men så blev begge vores drenge syge, og så var det ikke nok at bo på 14 kvadratmeter,« siger David Lindevall, der kalder perioden efter stormfloden for »et sandt helvede« for familien.

Siden har Roskilde Kommune forsøgt at komme utrygheden til livs. Et kystsikringsprojekt er sat i gang, som ved hjælp af diger skal forhindre, at en lignende katastrofe gentager sig. Projektet er klar til første spadestik, men har siden foråret afventet behandlingen af en række klagesager.

»Det er en skændsel, at det skal tage så lang tid at få godkendt diget. Det er helt umenneskeligt for os og resten af familierne i området,« siger David Lindevall.

Familien Lindevall er én af de hundredvis af familier fra Jyllinge ved Roskilde fjord, der i vinteren 2013 måtte forlade deres hjem på grund af voldsomme oversvømmelser. I dag venter de stadig på at godkendt et kystsikringsprojekt, som skal beskytte beboerne ved Roskilde fjord mod fremtidige oversvømmelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Ifølge Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S) har kommunen ventet på behandlingen af klagerne siden april. I første omgang blev de sendt til Miljø- og fødevareministeriet, som er den korrekte klageinstans, men 24. juni svarer ministeren i et brev, at der er en sagsbehandlingstid i ministeriet på op mod 12 måneder, og at han derfor har flyttet behandlingen af klagerne til Natur- og Miljøklagenævnet. Det sker »for at sikre en god og effektiv sagsbehandling«, som det hedder i brevet.

Natur- og Miljøklagenævnet er på vej til Viborg som led i regeringens store udflytning af statslige arbejdspladser, og mange medarbejdere har sagt op. Ifølge et telefonnotat i Roskilde Kommune, der er udarbejdet på baggrund af en samtale med nævnet, er ventetiderne i klagenævnet ligeledes omkring et år.

»Klagerne over Roskilde Kommunes afgørelse er blandt de »yngste« – så man må nok betragte ét års behandlingstid som et minimum,« står der videre i telefonnotatet.

Siden har regeringen afsat ekstra midler til at få afviklet klagepuklen med en ambition om at afvikle klager over kystsikringsprojekter inden sommeren 2017.

Borgmester Joy Mogensen har svært ved at acceptere ventetiden.

»Klagesagerne er forholdsvist simple, og det er rimeligt, at forvente, at de er behandlet indenfor to måneder. Hvis ministeriet havde gjort det så hurtigt, havde vi været i gang med kystsikring denne vinter. Nu er det ikke sikkert, at vi kan nå det inden stormsæsonen i 2017, og imens hersker utrygheden. Folk kan ikke få solgt deres bolig, og børnene er utrygge. Jeg glæder mig til, at grave første spadestik, så familierne kan komme videre,« siger Joy Mogensen.

ARKIVFOTO fra Svanevænget i Jyllinge, fredag d. 6. december 2013, hvor David Lindevall og hans familie bor. Oversvømmelserne har kortsluttet en elboks. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Onsdag i denne uge forklarede Esben Lunde Larsen sig i et samråd om sagen. Her spurgte Socialdemokraterne ind til, hvorfor han flyttede behandlingen af sagerne med begrundelsen om at sikre god og effektiv sagsbehandling, når ventetiderne er så lange i Natur- og Miljøklagenævnet.

»Da jeg sender brevet, har jeg ikke nogen viden om, at konsekvenserne skulle få den negative virkning, vi ser nu. Derfor bruger jeg den slags formulering,« lød forklaringen på samrådet.

Men den køber Socialdemokraterne ikke. Kigger man eksempelvis på Natur- og Miljøklagenævnets resultatkontrakt for 2016, som er indgået med ministeriet, er det tydeligt, at udflytningen forventes at få »betydning for nævnets sagsbehandlingstider og produktivitet.«

»Ministeren taler usandt i Folketinget, og imens er der borgere, som risikerer at få deres hjem ødelagt,« lyder det fra Joy Mogensen.

Socialdemokraternes miljøordfører Christian Rabjerg Madsen var til stede under samrådet. Han undrede sig over, at ministeren afviste at have kendskab til problemer med sagsbehandlingstiden i et helt centralt organ under hans eget ministerium.

»En ganske hurtig undersøgelse af hans ministeriums sagsgang afslører, at det har man udmærket vidst i ministeriet. Det er en alvorlig sag. Den oplysning, han giver mig, er helt sikkert forkert, men jeg kan ikke vide, om han giver den mod bedrevidende. Hvis ministeren kendte den lange sagsbehandlingstid uden at gøre noget ved det, så er det stærkt kritisabelt,« siger Christian Rabjerg Madsen, som nu vil indkalde til et nyt samråd for at få klarhed over, ministerens ageren.

ARKIVFOTO efter stormen i Jyllinge d. 6. december 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Dansk Folkeparti står i øjeblikket til at spille en ny nøglerolle i dansk politik, som det eneste støtteparti til en borgerlig trekløverregering. Miljøordfører Pia Adelsteen (DF) undrer sig også over ministerens forklaring.

»Det her er vi selvfølgelig nødt til at spørge ind til. Hvis det står i deres resultatkontrakt, så er det underligt, at ministeren svarer, som han gør. Vi er nødt til at få en afklaring,« siger hun.

Berlingske ville gerne have interviewet Esben Lunde Larsen for en uddybende kommentar. I stedet har ministeren sendt en kort skriftlig udtalelse, hvor han beklager sine ord på samrådet:

»Regeringen har vidst, at udflytningen af statslige arbejdspladser ville have en pris. Desværre formulerede jeg mig upræcist på samrådet den 23. november. Det beklager jeg. Folketinget blev i foråret orienteret om længere sagsbehandlingstider i nævnet som følge af udflytningen,« udtaler Esben Lunde Larsen.

Dermed indrømmer ministeren, at han havde viden om de lange sagsbehandlingstider. Tilbage står stadig spørgsmål om, hvorfor han udtalte sig, som han gjorde, og om han vil gøre mere for at komme klagepuklen til livs.

Familien Lindevall. Fra venstre: Linea, Frederik, Emil og David. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Ved Roskilde Fjord venter David Lindevall og de øvrige kystboere i Jyllinge også svar på, hvornår de kan begynde opførelsen af deres dige.

Men tålmodigheden er efterhånden ved at være opbrugt, forklarer Mogens Hallager, som gennem flere år har været engageret i kystsikringsarbejdet ved Roskilde fjord.

Han sidder i bestyrelsen i det såkaldte »digelag« for Jyllinge Nordmark og Tangbjerg.

»Jeg er ikke en af dem, der er hårdest ramt på psyken, men det er der andre, der er. Jeg har svært ved at acceptere, at ministeren bare kan sidde og tale usandt om et emne, som har så stor betydning for beboerne i Jyllinge og Roskilde. Hvorfor sender han klagen videre til nævnet, når han ved, at der er lange sagsbehandlingstider? Det kan man kun gisne om, men det er i hvert fald stærkt kritisabelt, og han burde i stedet bruge sine kræfter på at få sagen løst,« siger Mogens Hallager.