Bølge af vildt vejr i rekordhed måned

Oversvømmelser i Louisiana, skovbrande i Californien, ubærlig hede i Bagdad, rekordhøj nedbør i Moskva. Alt falder sammen med den varmeste måned, der er målt globalt af instrumenter. Er det tilfældigt?

Tusinder af mennesker er evakueret og mindst 11 er omkommet efter historisk voldsomme oversvømmelser i den amerikanske delstat Louisiana. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ekstreme vejrbegivenhed er blevet den normale. Hvilket de kan tale med om i eksempelvis Mellemøsten, Moskva og i de amerikanske delstater Louisiana og Californien.

Ikke mindst Louisiana er et godt eksempel. Forleden stod 18-årige Kathryn Morgan bogstaveligt talt på bredden af sit gamle nabolag i Denham Springs – en by med ca. 10.000 indbyggere i et lavtliggende område ved Amite-floden. Der var ikke noget genkendeligt tilbage.

Hendes hjem, familiens bil, hendes arbejdsplads, vennernes huse. Alt var skyllet bort af en oversvømmelse, som man aldrig havde oplevet lignende i byen, der ellers har været udsat for lidt af hvert gennem århundrederne.

»Men det her var som en orkan. Bare uden nogen advarsel,« sagde hun til New York Times fra den tørlagte og sikre anden anden sal af sin gudmors hus.

40.000 boliger blev ramt af historisk store vandmasser i regionen. Mindst 11 er omkommet, og 30.000 mennesker måtte reddes ud af oversvømmede huse, efter at op til 500 mm regn på tre døgn, svarende til to tredjedele af Danmarks årlige normalnedbør, havde bragt området helt ud på kanten af overlevelse.

Amerikanske vejreksperter kalder det for noget i retning af en 1.000 års begivenhed, men for de lokale giver det ingen mening, for i Louisiana var det den anden katastrofale oversvømmelse på bare fem måneder. Og i USA som helhed er det ifølge det store hav- og atmosfæreforskningscenter NOAA ottende gang siden maj i fjor, at nedbørsmængden inden for en given periode i en given region har været så høj, at det svarer til en 500 års hændelse.

Tusinder af mennesker er evakueret og mindst 11 er omkommet efter historisk voldsomme oversvømmelser i den amerikanske delstat Louisiana. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Fold sammen
Læs mere

Ukontrollerbar skovbrand

Flyv videre til det sydlige Californien, hvor over 80.000 mennesker nu er evakueret fra et område lige øst for Los Angeles som følge af ukontrollerbar skovbrand, der har hærget et areal på mere end 60 kvadratkilometer. Californien er ramt af omfattende tørke, og de aktuelle temperaturer på omkring 35 grader kombineret med en hård og knastør vind har skabt perfekt grobund for lynhurtig spredning af naturbrande.

Flammehelvedet startede tirsdag formiddag, men bredte sig så hurtigt, at brandfolk ikke havde nogen chance for at nå at begrænse den. Med det resultat at talrige boliger ifølge CNN er blevet flammernes bytte. I ugerne forinden har 8.000 californiske brandfolk været travlt beskæftiget med at slukke otte andre omfattende naturbrande i delstaten. I det hele taget har der i de senere år været så kraftig stigning i mængden af skovbrande i det vestlige USA, at myndighederne nu – som en analogi til hedebølger – er begyndt at tale om røgbølger. Om smoke waves.

Hede udløser miltbrand

Men USA er langt fra det eneste land, der er ramt af ekstremt vejr i disse uger. I Moskva druknede man søndag-mandag i det kraftigste regnvejr, der nogensinde er officielt registreret i den russiske metropol. Talrige veje og boliger blev oversvømmet, da næsten 100 mm regn væltede ned på mindre et døgn. Også den filippinske hovedstad Manila og dele af Sudan har i de seneste dage været ramt af katastrofale nedbørsmængder. I det afrikanske land er flere end 100 mennesker omkommet i vandmasserne i de seneste to uger.

Og så er der den ubærlige hede i Mellemøsten. I juli røg kviksølvet op på rekordhøje 54 grader i Kuwait og i det sydlige Irak. For tiden er gaderne i Bagdad næsten mennesketomme midt på dagen, fordi ingen orker at bevæge sig i smeltende temperaturer på mellem 44 og 49 grader celsius, beretter Washington Post. Samtidig er der rapporter om adskillige hederelaterede dødsfald.

Moskva blev søndag ramt af det kraftigste regnvejr, der nogensinde er officielt registreret i byen. Her hopper moskovitter fra palle til palle i en oversvømmet underjordisk gangtunnel. Foto: Vasily Maximov/AFP Fold sammen
Læs mere

Nævnes bør også et pludseligt udbrud af den dødbringende sygdom miltbrand i det vestlige Sibirien. Udbruddet opstod, da en hedebølge smeltede det ellers permafrosne kadaver af et rensdyr, der var smittet med sygdommen. Med det resultat, at 13 mennesker af en nomadestamme er smittet, og mindst 1.500 rensdyr er omkommet. Det er det første miltbrandudbrud i Sibirien i 75 år.

Rekordvarmegrader

Bølgen af ekstreme begivenheder kommer parallelt med en rekordhøj global middeltemperatur. Hver eneste af årets måneder har verfet den tidligere globale varmerekord for måneden af banen, og den forgangne juli er er den varmeste måned, der nogensinde er direkte målt på kloden.

En hedebølge i Sibirien har bragt nedfrosne sporer af den livsfarlige sygdom miltbrand til live igen. Russiske sundhedsmyndigheder gør alt for at inddæmme udbruddet, der bl.a. har taget livet af over 1.500 rensdyr på Yamal-halvøen. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Måneden var således hele 0,84 grader varmere end juligennemsnittet i årene 1951-80 og 0,11 grader over den tidligere julirekord fra 2005.

Dermed er er kursen i den grad sat mod, at 2016 bliver det varmeste år, der nogensinde er målt af instrumenter på kloden. På samme måde som også 2014 og derefter 2015 slog ny årsrekord.

Meget få klimaforskere tør koble de talrige voldsomme vejrbegivenheder direkte sammen med den stadigt mere intense globale opvarmning. Men som klimaforskningschefen David Easterling siger til New York Times – med henvisning til de voldsomme oversvømmelser i Lousiana:

»Når vi kigger på klimamodellerne, er det er i overenstemmelse med det, vi forventer at se i fremtiden.«

Med andre ord: Nutidens ekstremer er kun en bitter forsmag på meget vildere vejr i årtierne fremover.

Indbyggerne i Baghdad har svært ved at køle sig ned i ubærlige temperaturer, der har nærmet sig de 50 grader. Foto: Khalid al Mousily/Reuters Fold sammen
Læs mere