Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mens coronaen rasede, voksede ventelisterne på landets hospitaler sig større og større.
I februar lå efterslæbet på omkring 100.000 operationer, der var blevet udskudt, skønnede Sundhedsministeriet.
For at få puklen væk har det offentlige rakt ud efter en hjælpende hånd, og den er i høj grad blevet grebet af de private hospitaler.
I løbet af årets første seks måneder er antallet af patienter, der er blevet henvist, steget i alle måneder i forhold til samme periode de seneste år.
Det viser et notat, som Danske Regioner har offentliggjort.
Sådan fordeler tallene sig på de første seks måneder af i år sammenlignet med samme periode i henholdsvis 2019, 2020 og 2021.
Uvist, hvor stort efterslæbet er nu
I februar indgik regeringen og regionerne en aftale om, at de udskudte operationer så vidt muligt skulle afvikles i løbet af 2022. Regeringen lovede at betale beløbet, hed det.
Et af de redskaber, der blev taget i brug, var at sende flere til behandling i det private.
De fem regionsformænd har netop holdt møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at tale om, hvordan arbejdet skrider frem.
Ifølge formanden for Danske Regioner, Anders Kühnau, er der stadig et stykke vej igen.
»Selvom vi behandler mange flere patienter nu, end vi gjorde for et halvt år siden, er vi desværre endnu ikke oppe på dét niveau, vi var før pandemien,« siger han i en pressemeddelelse.
Hvor stort efterslæbet er nu, er dog ikke muligt at få svar på, da Berlingske spørger Danske Regioner.
Det bliver ikke opgjort, hedder det.
Af notatet, der netop er blevet offentliggjort, fremgår det blot, at de forventede ventetider fortsat er højere end i 2019, selvom de er faldende på enkelte områder.
For eksempel skal den forventede ventetid for operationer for diskusprolaps, kikkertundersøgelse af tyktarm og kunstigt knæ være faldet i løbet af i år.
Virus, strejke og personalemangel
Det er ikke kun coronapandemien, der har påvirket hospitalerne.
Aktivitetsniveauet er fortsat præget af eftervirkningerne af corona, men regionerne er også udfordret af sygeplejerskestrejken og har generelle problemer med at skaffe personale.
»Vores rekrutteringsproblemer påvirker i høj grad muligheden for at afvikle efterslæbet, og her er det især sygeplejersker, der mangler,« siger Anders Kühnau.
Af notatet fremgår det, at den planlagte aktivitet på hospitalerne er steget siden april, men det er ikke oppe på samme niveau som i 2019.
En af grundene til den øgede aktivitet er, at der er etableret klinikker rundt om i regionerne, hvor der er ekstraaktivitet om aftenen og i weekenderne.
Berlingske har forsøgt at få et interview med formanden for Danske Regioner, men det har ikke været muligt.