Mange aviser trykker Muhammed-tegning

17 aviser har valgt at trykke Kurt Westergaards Muhammedtegning som et forsvar for ytringsfriheden. Flere aviser kritiserer dog samtidig PET's fremfærd i sagen.

Danske avislæsere får onsdag svært ved at åbne en avis, hvor Kurt Westergaards omstridte Muhammedtegning ikke er trykt. Mindst 17 aviser har valgt at bringe tegningen, efter at PET tirsdag angiveligt afværgede mordplaner mod tegneren.

De danske medier har hidtil været splittede i spørgsmålet om tegningerne, men i onsdagens ledere fastslår samtlige aviser, at ingen religiøse fanatikere, må få lov til at bestemme, hvad man må tegne eller trykke i Danmark. Flere aviser kritiserer dog samtidig, at PET med regeringens godkendelse udviser to af de mistænkte uden retssag.

Blandt aviserne er Berlingske Tidende, der trykker tegningen for første gang. Det sker som en markering af, at man ikke vil acceptere selvcensur efter mordtruslerne mod tegneren:

- Da Muhammed-krisen bragte brændende danske flag frem på tv-skærmene, fastholdt alle medier, at Jyllands-Posten og alle andre havde lov til at bringe de tegninger, de ønskede. Debatten dengang drejede sig om, hvordan man ønskede at anvende ytringsfriheden. At den var ukrænkelig, stod ikke til diskussion. Men med den nye sag, hvor PET altså efter eget udsagn har afbrudt konkrete planer om at dræbe en af de mest markante tegnere fra Muhammed-sagen, må man opfordre til afstandtagen fra hele medieverdenen over for trusler mod ytringsfriheden, hedder det i lederen.

Politiken kalder mordtruslerne et angreb ikke blot på Kurt Westergaard, men også på vores demokratiske kultur:

- Uanset at Jyllands-Posten i sin tid brugte ytringsfriheden både uklogt og med skadelige konsekvenser til følge, har avisen krav på ubetinget solidaritet, når den trues med terror.

Samme linje har Information, der samtidig kalder det paradoksalt, at netop den tegner, som har fremstillet Muhammed med en bombe i sin turban, nu angiveligt bliver ramt af mordplaner fra religiøse fanatikere:

- Dermed er de disse formodede gerningsmænd, som Politiets Efterretningsvæsen har pågrebet, med til indirekte at bekræfte netop det, som tegningen er tiltænkt at illustrere. Nemlig at der findes yderligtgående kriminelle, som tilsyneladende er parat til i islams navn at begå vold og terrorhandlinger.

Men ligesom flere andre stiller avisen samtidig spørgsmålstegn ved PET's fremfærd i sagen, hvor to mistænkte bliver udvist uden retssag, mens ingen bliver fremstillet i grundlovsforhør, og PET heller ikke regner med at sigte nogen. Politiken kalder det "beskæmmende", at de to bliver udvist uden at vide, hvad de er tiltalt for og uden at kunne forsvare sig i en retssag.

Tegningerne blev onsdag trykt i Jyllands-Posten, Berlingske Tidende, Politiken, Information, Kristeligt Dagblad, Nyhedsavisen, B.T., Ekstra Bladet, Århus Stiftstidende, Randers Amtsavis, Viborg Stifts Folkeblad, Dagbladet Ringkøbing Skjern, Dagbladet Holstebro Struer, Lemvig Folkeblad, Fyens Stiftstidende, metroXpress og Der Nordschleswiger. Den svensk avis Sydsvenskan bringer onsdag også tegningen.

/ritzau/