Lundtoftegadekvarteret er ikke længere en ghetto

Mange års arbejde med sociale aktiviteter og fornyelse af kvarteret har gjort området attraktivt. I dag er det et af de beboerområder, som er røget af ghettolisten.

En almindelig formiddag ser der ikke ud til at ske meget i det sociale boligbyggeri på Lundtoftegade. Et møde i beboerhuset er netop ved at slutte, og på børnehavens legeplads leger en håndfuld børn. De grå skinnende overflader på murene gør sit til at stedet ligner en ghetto, men alligevel er der noget over Lundtoftegade:

»Her er hyggeligt,« siger Kübra Kilic. Hun er 15 år og har boet her i 14 af dem. Lundtoftegadekvarteret tilbyder en masse sociale aktiviteter til beboerne, og det kan man godt mærke:

»Her er en masse engagement blandt beboerne, og de mange aktiviteter holder de unge væk fra ballade,« siger Kübra Kilic, som selv går i tøseklubben. Hun synes, at den positive udvikling har tiltrukket flere danskere til området. Det boligsociale arbejde i kvarteret har været i gang siden 1995, og da man etablerede, Kvarterløft Nørrebro Park, i 2001, har man arbejdet hårdt for at gøre området attraktivt. Det har været med til at beboerne i mandags kunne læse, i Velfærdsministeriets årlige liste over udsatte områder, at de ikke længere bor i en ghetto.

Banko på ugens plan
I hver opgang hænger der en liste med sociale tilbud. I den her uge står den på banko, og så er der bal i beboerhuset på fredag, En der gladeligt udnytter de mange sociale tilbud er Dzemile Neziri, hun er 36 år, har tre børn. Den ene ligger i en barnevogn, og hun er netop på vej hjem fra supermarkedet. Hun har de sidste tre år boet i Lundtoftegade. Hun går gerne til banko, deltager i madklubber og hver anden uge er hun, og de andre beboer, ude og samle affald i området:

»Den der samler mest vinder,« siger hun. Hun er glad for, at man har muligheden for at møde de andre.

»Til sommer skal vi en uge til Sommerland Sjælland, og det glæder vi os rigtig meget til,« siger Dzemile Neziri, som ikke tænker meget over om det er en ghetto eller ej. Men det gør Adam Vang Torp, ejendomsleder i boligselskabet AKB:

»Vi glade for ikke at være en ghetto, men i Lundtoftegade er skillelinjen, der afgør om, det er en ghetto, et antal af kontanthjælpsmodtagere på 50 procent. Vi er tilsynladende lige under« han mener, skillelinjen er for markant:

»I princippet kan vi være på ghettolisten igen, så snart kommunen anviser nogle lejere, som står uden for arbejdsmarkedet, og det kan allerede være i morgen.«