Løkke klar med plan for magtovertagelse

Selvom Anders Fogh Rasmussen igen og igen har understreget, at han ikke er kandidat til posten som NATOs generalsekretær, så er kronprins Lars Løkke Rasmussen langt med sine forberedelser til at indtage Statsministeriet.

Lars Løkke Rasmussen arbejder ifølge Berlingskes oplysninger med en såkaldt tretrinsraket, der bliver skudt af ved at gøre beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) til landets nye finansminister Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i denne uge i Berlin, London, Bruxelles og København forsøgte at fortælle, at han bliver som statsminister i Danmark, så er Venstres kronprins og finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) i gang med sine forberedelser.

Selv om Løkke heller ikke ved, om Fogh i dette forår siger farvel til dansk politik efter tre årtier i Folketinget, så arbejder Løkke ifølge Berlingske Tidendes oplysninger med en såkaldt tretrinsraket, der bliver skudt af ved at gøre beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) til landets nye finansminister – de to har efterhånden udviklet et tæt og fortroligt forhold.

Hvem, der skal overtage Beskæftigelsesministeriet er et åbent spørgsmål, men sikkert er det, at Løkke i første omgang nøjes med en mini-rokade med den begrundelse, at Løkke som statsminister er en temmelig stor nyhed i sig selv.

Det politiske projekt
Derefter begynder trin to, som er Løkkes politiske projekt. Og det er på Christiansborg selvsagt omgærdet med stor spænding, netop fordi Løkke kun begrænset har udtalt sig om et af tidens hotteste emner: Værdipolitikken. Men folk tæt på Løkke gennem årene beskriver ham som mindre firkantet end Fogh. Løkke har en pragmatisk tilgang til tørklæder og den hårde retspolitik. Og så har han stort set ikke udtalt sig om udenrigspolitik – bortset fra EU, som han til gengæld er meget optaget af.

Løkke er hovedmanden bag de største reformer under Fogh-regeringen – kommunalreformen ikke mindst – og flere peger på, at Løkkes projekt formentlig bliver at videreudvikle velfærdsdanmark i en liberal retning. Lidt som dengang, hvor Fogh kom til som statsminister i 2001, hvor han også var mere optaget af smagsdommere end Afghanistan.

Stor rokade
Trin tre vil formentlig komme efter klimatopmødet i december, hvor regeringen skal forsøge at strikke afløseren for Kyoto-aftalen sammen. Dermed er Connie Hedegaards (K) opgave som klimaminister løst, og forventningen er, at hun så fortsætter til sit andet drømmeministerium: Per Stig Møllers (K) Udenrigsministerium. Det giver Løkke anledning til at lave en stor rokade. Her siger den foreløbige plan, at Claus Hjort Frederiksen stopper som finansminister for at blive Venstres gruppeformand. Herfra skal han forsøge at styre de gamle, kasserede ministre og samtidig tøjle de folketingsmedlemmer, som ikke kommer med i Løkkes regering. Og den opgave bliver stor, for som flere kilder i Venstre fortæller, så ejer stort set ingen af medlemmerne selvindsigt: Alle tror, de vil blive brandgode som ministre.

Snak i krogene
Allerede nu er stemningen i Venstres folketingsgruppe som om, at Fogh er væk. Inde på de lukkede gruppemøder sidder medlemmerne sammen med Fogh og ryster på hovedet over pressens skriverier om Foghs exit. Når møderne så slutter, og medlemmerne samles i smågrupper rundt om på kontorerne på Christiansborg, nikker de til hinanden og konstaterer: Ja, Fogh er væk inden så længe, og så munder samtalerne ud i, hvem der mon får ministerposter af Løkke?

Forventningen er, at skatteminister Kristian Jensen (V) bliver ny finansminister, men tilliden mellem Løkke og Jensen er ikke så stor, at Jensen også bliver Venstres nye næstformand. Et af emnerne er forsvarsminister Søren Gade (V).

Men da Løkke ikke selv ved, hvor han sidder, når Folketinget går på sommerferie, eksisterer planen kun i grove skitser - dog er der levnet plads til i hvert fald ét festligt indslag:

Søren Pind er en mulighed som Venstres nye politiske ordfører.