Læger positive overfor 1813-aftale

De store problemer i akut-ordningen kan løses med en aftale med de praktiserende læger, vurderer ny PLO-formand

Akuttelefonen, som netop er blevet et år, har stadig knas med at få skruet ventetiden i røret ned på det ønskede niveau. En del af baggrunden er massiv personalemangel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stadig et stykke vej at gå. Men parterne er kommet tættere på hinanden, og det bør være muligt at indgå en aftale, som vil kunne løse de problemer, der er med 1813-akutordningen.

Det er reaktionen fra de praktiserende læger i Region Hovedstaden (PLO), efter at en ny ekspert-rapport er kommet med en række anbefalinger til at få løst bl.a. problemerne med de meget lange ventetider på at komme igennem til den omstridte ordning i Region Hovedstaden.

Ifølge rapporten er mangel på personale en væsentlig årsag til problemerne, og formanden for regionsrådet, Sophie Hæstorp Andersen (S), har bebudet, at hun gerne ser, at de praktiserende læger kommer til at spille en mere fremtrædende rolle i 1813-systemet.

»Jeg tror faktisk, at rapporten kan blive et rigtigt godt grundlag for, at vi forhåbentligt kan få lavet en aftale. Den understreger dybest set behovet for, at regionen og de praktiserende læger finder hinanden. Den viser også, at der er plads til forbedring mange steder, men jeg vil mene, at de største problemer med bl.a. ventetider vil kunne løses fuldstændigt med en aftale med de praktiserende læger,« siger formanden for PLO-hovedstaden Christian Freitag, der også er glad for de positive signaler fra regionsrådsformanden.

Freitag er ny formand for PLO i hovedstaden, som i årevis har haft et særdeles anstrengt forhold til politikere og embedsmænd i Region Hovedstaden. Lægerne mener, at de er blevet tromlet af regionen, som i foråret 2013 valgte at fratage lægerne ansvaret for at drive lægevagten og i stedet lægge ordningen ind under skadestue-systemet på sygehusene.

Det fik mange læger til at boycotte den nye ordning og nægte at arbejde for 1813. Men med rapporten og en ny ledelse både i PLO og i regionen, hvor Hæstorp har afløst Vibeke Storm Rasmussen kan der nu være lagt op til en ny start for 1813-ordningen, og også i andre partier er der et stærkt ønske om i større udstrækning at involvere lægerne.

»1813 er rigtig i sin grundkonstruktion – og det bekræfter denne rapport også. Men skal akuttelefonen lykkes fuldt ud fremover, skal vi have praksislægerne med.Udfordringen med at bemande akutlinjen har været større end ventet. Manglen på læger med rette erfaring har også præget kvaliteten af arbejdet,« siger Lise Müller, formand for SF i Region Hovedstaden.

Samme melding kommer fra de Radikale, hvor Karin Friis Bach vurderer, at der er understreger, at rapporten også blåstempler, at det er en god ide at have både læger og sygeplejersker i ordningen.

»Vores holdning er derfor, at det er centralt for 1813s fremtidige kvalitet at få flere praksislæger ansat. Derfor er det også en høj prioritet for os at søge en aftale med de praktiserende lægers organisation (PLO) - i kompromissets ånd. Det tror vi tiden er til med nye personer på begge sider. Fokus skal være på at finde en klog og effektiv snitflade mellem læger og sygeplejersker på 1813 – ud fra et fortsat princip om at lægerne skal friholdes til de mere komplicerede henvendelser, der kræver deres ekspertise,« siger hun.

Blandt modstanderene af ordningen er der fortsat en betydelig bekymring for, at besværet med at skaffe det fornødne antal medarbejdere vil være et perment problem. Dansk Folkepartis medlem af forretningsudvalget Kenneth Kristensen Berth mener, at anbefalingerne er symptombehandling, og at problemet er, at man i Region Hovedstaden har valgt en »IC4-løsning«.

»Man har gjort noget ingen har prøvet før,  nemlig at lave et system med en kombination af læger og sygeplejersker, hvor sygeplejersker er i front. Det fører til en masse dobbelt-arbejde i nogle tilfælde endda tredobbelt arbejde, fordi både sygeplejerske på 1813, læge på 1813 og sygeplejerske på akutmodtagelsen visiterer,« siger han.