Læger: Om 20 år dør ingen af kræft

Nye medicinske landvindinger vil betyde, at patienter fremover ikke vil dø, når de har udviklet kræft, forudser flere læger.

ARKIVFOTO. Hvor kemoterapi er gift for hele kroppen og ofte resulterer i hårtab, vil den fremtidige medicin påvirke selve kræftcellernes stofskifte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

15-20 år fra nu – så vil ingen længere dø af kræft. Sådan lyder vurderingen fra forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Jørgen H. Olsen. Det skriver Søndagsavisen.

»På det tidspunkt vil kræft i stedet være en kronisk sygdom, der kan behandles,« siger han.

Den holdning deles af klinikchefen ved kræftafdelingen på Odense Universitetshospital.

»Det er den generelle opfattelse, at kræft bliver en kronisk sygdom. Vi bliver bedre til at finde karakteristika ved de enkelte kræftformer og bedre til at angribe hver enkelt på en unik måde med ny medicin,« siger Peter Sørensen.

Det er nye behandlingsformer, som er på vej, der skal udrydde dødeligheden ved en kræftdiagnose. Hvor kemoterapi er gift for kroppen, som kun kan tåle en lille mængde, vil den fremtidige medicin påvirke selve kræftcellernes stofskifte og dermed forhindre dem i at dele sig. Det betyder, at ondartede kræftceller ganske enkelt vil blive sat i bero.

»Fordelen ved de nye lægemidler er, at der ikke længere er en grænse for, hvor længe man kan behandle med dem modsat eksempelvis kemoterapi og stråling, som kroppen tåler dårligt,« siger Jørgen H. Olsen til Søndagsavisen.

Han fortæller samtidig, at der er en anden positiv sideeffekt – bivirkningerne ved behandlingerne bliver langt mildere end i dag, hvor kræftpatienter er komplet afkræftede og ødelagte af den kradse behandling.
34.000 danskere får hvert år stillet en kræftdiagnose, og der dør 16.000 om året på grund af én eller anden kræftform.

Men der er faktisk sket en markant reduktion i dødsstatistikkerne. Fra 1964-1968 var blot 25 procent af alle kvinder og 36 procent af alle mænd med en kræftdiagnose i live mindst fem år efter, at den var stillet. Fra 2004-2008 er det tal steget til henholdsvis 50 procent og 55 procent, skriver Søndagsavisen.

BNB