Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I november er der igen lagt op til, at barberskraberen får færre hår at trimme verden over, når en verdensomspændende helbredskampagne gør plads for sorte skæghår over mange millioner mænds overlæber.
Men det er ikke noget tilfælde, at Movember, der skal sættes fokus på mænds helbredsproblemer, er blevet en international succes. En kampagne med blikfang skal nemlig i dag indeholde noget, der er opsigtsvækkende. Ellers drukner den i de tusindvis af indtryk, som vi konstant bombarderes med fra for eksempel reklameskilte og i TV.
»Den moderne dansker lever ganske enkelt i dag i et støjhelvede af indtryk. Det støjhelvede er næsten ikke til at bryde, så du er nødt til at bruge en kommunikativ håndgranat. Du skal finde på en gimmick eller et logo, der bryder igennem,« siger Christian W. Larsen, chefredaktør for bladet Markedsføring.
Som eksempel på andre »skæve« indgangsvinkler er TV 2s aktuelle »Knæk Cancer«-kampagne, hvor man ser kendte fysisk rejse sig op i kampen mod kræften eller den tidligere tennisspiller Frederik Fetterlein, der giver den som popsanger til kamp mod hudkræft.
Movembers overskæg har fået lov til at vokse i udlandet i omkring ti år og kom til Danmark i 2012. Sidste år deltog mere end 15.000 danskere i kampagnen, hvor man indsamler penge fra familie og venner ved at lade skægget stå. Det blev til over 2,3 millioner indsamlede kroner.
I år får Movember tilslutning fra musikere som Shaka Loveless og Allan Olsen samt komikeren Mick Øgendahl, der alle anlægger overskæg. 300 busser og tog i hele landet får også påklistret overskæg, mens TV 2 Zulu markerer kampagnestarten 1. november med 14 timers »overskægs-TV«.
Det er ikke kun Movember, der prøver at skille sig ud i mængden af reklamer, der kæmper om forbrugernes opmærksomhed. Christian W. Larsen peger på, at mange andre kampagner i dag også gør brug af opsigtsvækkende eller provokerende markedsføringsmetoder for at skabe opmærksomhed.
»Red Bull kunne før klare sig med at lave udspringskonkurrencer. Men i vore dage har man en tosse, der springer ud fra en lille dåse i 39 kilometers højde,« siger Christian W. Larsen med henvisning til østrigeren Felix Baumgartner, der for et år siden slog rekorden for det højeste faldskærmsudspring fra en ballon. Et udspring, som otte millioner mennesker fulgte live via internettet.
Christian W. Larsen bakkes op af Jens Geersbro, forsker i markedsføring på Copenhagen Business School.
»Det er klart, at der i det moderne mediebillede er mange, der vil have vores opmærksomhed, så der skal noget til, der får os til at standse op,« siger Jens Geersbro.
Og der er ikke noget, der tyder på, at de kreative kampagner - hvad enten det handler om kræft, Coca-Cola eller katastrofer - bliver færre i fremtiden. Men måske ændrer de scene, forklarer Jens Geersbro.
»Kampen om opmærksomheden bliver ikke mindre. Men man kan måske se, at det begynder at ændre sig til, at kampen om vores opmærksomhed bliver flyttet til vores smartphones og måske bliver mindre synligt i gadebilledet,« siger Jens Geersbro.
På den måde kan det også ske, at Movembers skæg bliver forældet og skal erstattes af nye tiltag for at holde folks opmærksomhed ved lige, forklarer Christian W. Larsen.