Kunsten at kramme Airbnb

December var hård ved mit kvarter. Først blev en børnefamilie holdt op med kniv og udsat for et hjemmerøveri, da de overraskede en tyv om natten. En anden familie fik tømt huset for værdier, hvorefter tyvene snuppede bilnøglerne og kørte væk i familiens Audi. For blot at nævne de to groveste sager.

Det var derfor med en vis nervøsitet, at jeg tog udlands med familien hen over nytår. Men godt man har AirBNB. Mens vi var i Asien, blev der tændt lys i vores hjem, opvasken hobede sig op, og skraldespanden blev fyldt. Det takket være Leonard og hans familie fra Lyon, som havde lejet vores hjem og sikrede os den bedst tænkelige indbrudssikring samt et tilskud til flybilletterne.

Airbnb er vokset fra et par luftmadrasser i San Francisco til en global milliardforretning, der er mellemmand for op mod 1,8 millioner daglige overnatninger. En frontfigur i deleøkonomi og disruption - to ting, den danske regering er særdeles optaget af.

Ifølge Skatteminister Karsten Lauritzen skal Danmark omfavne deleøkonomien og være et mekka for den. Indtil videre er det dog endt i en akavet envejskrammer. Skat har forgæves forsøgt at få Airbnb til at dele oplysninger om de danskere, der lejer deres hjem ud. Svaret har været nej, begrundet i en tam undskyldning om, at virksomheden ikke kan håndtere adgang til personoplysninger. Så nye møder venter. Og i Københavns Kommune overvejer man nu at lægge loft over, hvor mange dage en københavner kan leje sit hjem ud via Airbnb.

Imens er Airbnb ved at rulle sit nyeste tiltag ud i byer som Havana og Los Angeles. Trips hedder det, og med det vil Airbnb ikke kun tilbyde overnatninger, men hele pakken og rejser fra A til Z. Det skal være lokalt guidede, unikke oplevelser og et alternativ til masseturismen, forklarer Airbnbs stifter Brian Chesky til magasinet Wired. Kommer Trips til København kunne det være rundvisningen på Christianshavn med den lokalkendte københavner, efterfulgt af kajak i kanalerne. Hjælp til at booke bord på Pony eller Formel B. På en aften der måske ender med en tur gennem Kødbyens natteliv.

Tænk sig, hvor mange københavnere, der kunne tjene lidt ekstra ved at vise deres by frem? Endnu en smart idé fra Airbnb, og endnu en hovedpine for de danske myndigheder. For hvordan skal vi sikre, at den pensionerede historielærer indberetter, når han viser rundt på Christiansborg? Og hvordan harmonerer Trips-konceptet med den danske regeljungle? Sikkert ikke meget bedre end andre tiltag fra Uber og Airbnb har gjort.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Det ligger i selskabernes natur at udfordre det etablerede, og de flytter sig hurtigere, lettere og mere impulsivt. Hvilket gør det hulens svært at omfavne.

Lidt som når en bedstefar står med armene bredt ud, klar til at give et spurtende barnebarn en krammer. Hvorefter barnet får øje på noget mere spændende og ændrer kurs. Skal omfavnelsen lykkes, må Skat og Københavns Rådhus ikke bare forholde sig til det eksisterende, men også de næste træk fra virksomheder som Airbnb. Ellers løber de kreative bagmænd med hele gevinsten.

Foreløbig er Trips ikke kommet til København. Så jeg nøjedes med at lægge en seddel på køkkenbordet med mine tips om byen til min nye ven Leonard og hans familie. De kvitterede ved at efterlade en æske chokolade til os. Gad vide, om den skal indberettes?