Kundby-pige tog kontakt til Islamisk Stat, fordi hun savnede et fællesskab

Den 17-årigs terrortiltalte pige fra Kundby følte sig alene i efteråret 2015, hvor hun valgte at konvertere til islam, fortæller hun.

Kundby-pigens forsvarer Advokat Mette Grith Stage Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Det var en søgen efter et fællesskab, der i sin tid fik den nu 17-årige Kundby-pige til i første omgang at konvertere og siden tage kontakt til terrornetværket Islamisk Stat (IS).

Det fortalte pigen, da det blev hendes forsvarsadvokat Mette Grith Stages tur til at afhøre pigen i Retten i Holbæk torsdag.

»Kunne du have fundet det i andet end islam?« spurgte Mette Grith Stage.

»Ja, det kunne jeg sikkert godt.«

»Hvorfor havde du behov for et fællesskab?« spurgte Mette Grith Stage videre.

»Jeg følte mig nok lidt alene. Jeg var ikke ensom, men jeg manglede et sted at høre til og blive anerkendt.«

Pigen tog kontakt til Islamic State Media og en person, hun troede var IS’ leder, Abu Bakr al-Baghdadi, på Twitter. Hun forklarede i retten onsdag, at hun også tog kontakt, fordi det »var spændende«.

Pigen fortalte også, at hun opsøgte terrornetværket, fordi hun ville skræmme sine tidligere klassekammerater på Sydskolen i Fårevejle, som i en lukket chatgruppe havde mobbet pigen.

»Jeg tror også, at det var derfor, at jeg begyndte at tage kontakt til IS. Hvis de (de tidligere klassekammerater, red.) kunne se, at jeg havde forbindelse til dem, ville de nok begynde at tage mig alvorligt,« fortalte pigen i retten.

Den 17-årige pige har gentagne gange i retten understreget, at hun ikke havde til hensigt at angribe hverken Sydskolen eller den jødiske skole Carolineskolen i København, som hun også er sigtet for at planlægge angreb mod.

Den forklaring står i kontrast til pigens tidligere udtalelser under lukkede grundlovsforhør og i kontrast til notater i en form for selvbiografi, som pigen skrev under sin varetægtsfængsling. I biografien, som af pigen har fået titlen »Vejen til Jihad«, omtaler hun et angreb på Sydskolen, men fortalte under dagens grundlovsforhør, at der var tale om ren fiktion.

»Der er ikke rigtig noget i den der bog, I kan bruge til noget, for det er fiktion meget af det… Det meste af det,« sagde pigen.

På forsiden af biografien har pigen skrevet sit navn, men i stedet for at notere sit rigtige efternavn, skrev hun »el-Hussein«, fordi hun på det tidspunkt synes, Omar el-Hussein, der stod bag terrorangrebet i København 14.-15. februar 2015, var »sej«. Det mener hun dog ikke længere, fortalte hun.

Pigen er ud over terrortiltalen også tiltalt for at overfalde en mandlig pædagog på den institution, hvor hun har siddet varetægtsfængslet. Et forhold hun har erkendt.