Kundby-pige så op til Omar el-Hussein: Tog hans navn efter anholdelsen

Den nu 17-årige pige fra Kundby ændrede sit efternavn, når hun omtalte sig selv, mens hun sad varetægtsfængslet sigtet for terrorplaner.

»Jeg synes, han var lidt sej. Så tog jeg hans navn,« sagde Kundby-pigen om Omar el-Hussein under torsdagens afhøring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den terrortiltalte Kundby-pige ændrede efter sin anholdelse navn, og brugte i stedet terroristen Omar el-Husseins efternavn, når hun skrev om sig selv.

Omar el-Hussein er den mand, der udførte et terrorangreb i Danmark 14.-15. februar 2015. Han skød omkring sig ved et arrangement på Krudttønden i København og dræbte instruktøren Finn Nørgaard, og senere på aftenen dræbte han Dan Uzan, der stod vagt foran den jødiske synagoge i Krystalgade.

»Jeg synes, han var lidt sej. Så tog jeg hans navn,« sagde pigen under torsdagens afhøring.

Kundby-pigen, som hun siden er blevet kaldt, blev anholdt i januar 2016, tiltalt for at planlægge terrorangreb mod sin tidligere folkeskole i Fårevejle i Nordvestsjælland og mod den jødiske skole Carolineskolen i København.

På et stilehæfte, som pigen havde, mens hun sad varetægtsfængslet på en lukket institution for unge, har hun på forsiden skrevet sit fornavn, men erstattet efternavnet med »el-Hussein«.

I et grundlovsforhør foretaget under den nu 17-årige piges varetægtsfængsling forklarede hun til politiet, at hun mente, Omar el-Husseins handlinger var ok, og at hun støttede hans gerninger, læser anklager Kristian Kirk op. De holdninger tager pigen afstand fra i dag, fortæller hun.

»Jeg opfatter ikke mig selv som radikal,« sagde hun.

»Hvad med Omar el-Hussein, opfatter du ham som radikal,« spurgte Kristian Kirk.

»Ja. Jeg lagde ikke mærke til det på det tidspunkt, at jeg var radikal. Det var jeg nok lidt,« sagde tiltalte.

»Jeg synes bare ikke, man er radikaliseret, hvis man tager en andens navn.«

Der har tidligere været nedlagt navneforbud i sagen, men det er blevet ophævet i forbindelse med retsmøderne i denne uge. Berlingske bringer dog ikke pigens navn, fordi hun ikke er dømt for noget endnu.

I en dagbog, som pigen har skrevet, mens hun boede på institutionen, skriver hun desuden i et afsnit om Omar el-Hussein:

»Omar var blevet martyr, og jeg ville gå i hans fodspor.«

Under torsdagens retsmøde betegnede pigen dog dagbogen som »fiktion«.

»Jeg skrev lidt om sagen, og så pyntede jeg lidt på den, så den lød mere spændende,« sagde pigen.