Konservative går sejrsgang i hovedstaden, men juvelen er faldet af kronen

I hovedstaden er Konservative på det nærmeste tromlet frem og har opnået vigtige sejre. Et tab er dog svært at se bort fra i Det Konservative Folkeparti.

Søren Pape Poulsen kunne glæde sig over massiv konservativ fremgang, men måtte også erkende et smerteligt tab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været et opsigtsvækkende og positivt valg for Det Konservative Folkeparti, og i hovedstaden har partiet mange steder sejret og er tilmed stormet frem i flere kommuner.

12 borgmesterposter har partiet i skrivende stund haft held med at sikre sig på landsplan, hvilket er en klar sejr. I hovedstadsområdet lægger et bestemt resultat dog en dæmper på feststemningen.

Først festen …

I Rudersdal Kommune er 32,9 procent af stemmerne gået til De Konservative, hvilket er en fremgang på svimlende 16,1 procentpoint, der da også udløste borgmesterposten til den nyvalgte konservative Ann Sofie Orth.

En vigtig konservativ kommune at holde fast i er Hørsholm, og det lykkedes. 36,9 procentpoint af stemmerne blev konservative, dog med en tilbagegang på 4,8 procentpoint. Det blev til et genvalg for borgmester Morten Slotved (K).

I to perioder har borgmesteren i Lyngby-Taarbæk Kommune heddet Sofia Osmani (K), og det hedder borgmesteren i den kommende og tredje periode, idet Det Konservative Folkeparti bliver absolut største parti i kommunen med 46 procent af stemmerne og en fremgang på 9,4 procentpoint af stemmerne.

I Allerød opnåede Det Konservative Folkeparti fremgang på 9,6 procentpoint og er nu kommunens største parti. Konstitueringen endte dog med et genvalg til venstremanden Karsten Längerich.

Og så var der den, der gør ondt …

Det var en glad partiformand, der stillede op til interview i de sene nattetimer. Søren Pape Poulsen læste valget, som at det brede Danmark vil det konservative projekt, men taler man om hovedstaden, kommer man ikke uden om et smertefuldt tab.

Frederiksbergs 112-årige stribe af konservative borgmestre er tabt på gulvet, for nu skal borgmesteren være socialdemokrat og hedde Michael Vindfeldt. Konservative blev stadig det største parti i kommunen med 40,4 procent af stemmerne og en fremgang på 3,3 procentpoint. Dette var dog ikke nok, idet Socialdemokratiet konstituerede sig med De Radikale, SF og Enhedslisten.

»Vi har måske lige tabt en halvleg – den er 112 år lang. Til gengæld er der ikke lang tid til den næste halvleg begynder. Det er om fire år,« sagde nu afgående borgmester Simon Aggesen (K) til fremmødte medier.

Og så tilbage til festen …

I Furesø Kommune voksede Konservative markant. Partiet står for 24 procent af stemmerne med en fremgang på 10,1 procentpoint og er nu kommunens næststørste parti. Borgmesterposten er stadig hos Socialdemokratiets Ole Bondo Christensen, som har opnået genvalg.

I den traditionelt socialdemokratiske kommune Albertslund er Socialdemokratiet gået 7,8 procentpoint tilbage, men er stadig største parti. Her er De Konservative gået 6,6 procentpoint frem.

I Hvidovre Kommune er Konservative blevet næsttstørste parti med 15,6 procent af stemmerne. Der er dog et godt stykke vej til Socialdemokratiets 36,5 procent af stemmerne. Ingen af partierne er imidlertid løbet med borgmesterposten, som er havnet hos SF – den ene af de to, som SF nu råder over i landet.

Så har vi landets største kommune, Københavns Kommune, hvor valgnatten udviklede sig særdeles spændende. Enhedslisten blev det største parti med 24,6 procent af stemmerne. Socialdemokratiet er nu næststørste parti, men lykkedes med at opnå overborgmesterposten, som skal bestrides af Sophie Hæstorp-Andersen. Med 7,5 procentpoint opnåede Det Konservative Folkeparti imidlertid at blive Københavns tredjestørste parti.

I Region Hovedstaden er Det Konservative Folkeparti tordnet frem med en stigning på hele 9,5 procentpoint, og målt på mandater er partiet nu størst.