»Kærlighed handler om at gøre sig umage«

Hvad er det, der er galt med folk i 30erne? Hvorfor kan de ikke finde kærligheden? 36-årige Anne Sophia Hermansen og 35-årige Morten Staberg har sat sindene i kog blandt Berlingske Tidendes læsere.

»Jeg drømmer om hverdagen. Den er det mest interessante i et forhold. Enhver kan få en fest til at fungere, men det bliver man jo træt af i længden,« siger Anne Sophia Hermansen, der i går var på »date« med Morten Staberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

På papiret er de begge den helt perfekte kæreste.

Den høje, mørkhårede børnelæge og den smukke pressechef i de feminine sølvstiletter.

Han smiler sødt, og hun kaster lidt med sit lange, kastanjefarvede hår.

»Vi bliver nok aldrig enige,« siger hun til ham og bryder ud i et grin.

Berlingske Tidende har sat 36-årige Anne Sophia Hermansen og 35-årige Morten Staberg i stævne på en kaffedate på en af Nørrebros trendy caféer.

De to har i løbet af den sidste uge domineret debatsiderne i Berlingske Tidende. Med deres Essays »Manden i 30erne – a lost case?« og »Hvad vil kvinden i 30erne egentlig?« har de sat sindene i kog blandt læserne, som har debatteret indlæggene heftigt på Berlingske.dk.

Det er tydeligt, at de to har ramt et ømt punkt med deres teorier om handyr, aromaterapifyrene – og om kvinder i 30erne, som glemmer at dyrke deres feminine sider og »er blevet til leverpostej i håret, Georg Jensen smykker, gummisko og én knaldrød læbestift, der er forbeholdt den årlige julefrokost.«

»Men det her er ikke en debat om påklædning. Hvis man tror det, har man helt misforstået pointen,« siger Morten Staberg: »Det handler om at få en dybere forståelse for hinanden.«

Anne Sophia Hermansen og Morten Staberg er begge succesrige, intelligente og attraktive personer i 30erne.

Alligevel er det endnu ikke lykkedes dem at finde DEN EVIGE KÆRLIGHED. Den kom ikke ridende på en hvid hest eller flyvende på en svane af sig selv. Så nu er de på jagt.

Men hvorfor er det tilsyneladende så svært at finde en at dele livet med, når man har passeret de 30 år?

»Vi kvinder i 30erne har reelt ikke brug for en mand til andet end kærlighed. Vi har ikke brug for et skaffedyr, for vi tjener selv pengene. Vi kan også selv sætte hylderne op. Jeg kan kapere ensomheden. Og mit barn har allerede en far. Så for mig handler det primært om at finde kærligheden. Og det burde jo være det perfekte udgangspunkt,« siger Anne Sophia Hermansen, som har et barn fra et tidligere forhold.

»Jamen, det er jo lige det, der er problemet. I har ikke brug for os,« bryder Morten Staberg ind.

Han har fået nok af kvinder, der er sig selv nok. Og som ikke holder fast i deres femininitet.

»Kvinder i 30erne kan det samme som mænd. De kan godt selv sætte hylderne op, men det burde de måske ikke gøre,« siger han:

»Jeg synes, det er synd, hvis præmissen for diskussionen er, at mænd og kvinder skal være ens. Det er ikke meningen. Kvinder skal holde fast i deres femininitet.«

Brasiliansk feminisme
Anne Sophia Hermansen ligner en kvinde, der i den grad dyrker sin feminine side. Hun er iklædt en pudderfarvet silkebluse over et par lyse bukser. Og tåneglene i de sølvfarvede stiletter er lakeret pink.

»Men det handler ikke kun om påklædning. Femininitet er en helt grundlæggende dyd, som er forsvundet i Danmark,« siger Morten Staberg.

Han mener, at det er vigtigt at bevare nogle kønsroller, så man får en naturlig spænding mellem kønnene i et parforhold. En spænding, der var der, dengang han havde en kæreste fra Brasilien.

Da hun en nat kom hjem sammen med ham efter en tur i byen, var hendes fødder trætte. Så hun spurgte ham – som det mest naturlige i verden – om han ikke ville bære hende op ad trapperne.

»Jeg begyndte bare at grine. For jeg kunne ikke helt forstå det. Sådan tænker vi jo slet ikke herhjemme. Men bagefter syntes jeg egentlig, jeg var ret sej. Man har jo lyst til at gøre noget rigtig mandigt en gang imellem. I et forhold har man brug for at føle, at man er uundværlig for den anden,« siger han.

Og det er den slags femininitet, han savner hos danske kvinder i 30erne, som ifølge ham bare »kan det hele selv.«

Anne Sophia Hermansen er derimod træt af drengerøvene.

»Det er de uansvarliggjorte mænd, der tror, at de stadig bor sammen med deres mor og spiller Playstation i stedet for at hente børnene i børnehaven,« mener hun.

»Jamen der er nok en grund til, at de er sådan, hvis de bor sammen med en kvinde, som kan det hele selv og ikke har brug for deres hjælp,« siger Morten Staberg, som mener, at begge køn er ansvarlige for den situation, de tilsyneladende er havnet i.

Kræsne københavnere
Men Helt ærligt.

Handler det ikke bare om, at I er for kræsne, når det gælder en potentiel partner?

»Jamen, hvorfor må man ikke være kræsen? Det handler om at finde en at dele livet med,« siger Anne Sophia Hermansen.

Ifølge både Morten Staberg og Anne Sophia Hermansen gælder det om at give slip på en del af sin selvstændighed, hvis man vil være en del af et godt parforhold. Lidt enige er de trods alt.

»Vi moderne, veluddannede, attraktive storbymennesker er så hamrende forkælede, at vi ikke længere gider gøre os umage. Og vi forventer, at det er den anden, der skal gøre os lykkelig,« forklarer Morten Staberg, som mener, at det i lige så høj grad handler om selv at bidrage med noget til parforholdet.

»Ja, det handler først og fremmest om at gøre sig umage. Ikke bare udseendemæssigt men også menneskeligt,« siger Anne Sophia Hermansen.

»Hvis man som udgangspunkt mener, at man er vigtigere end sin partner, så diskvalificerer man forholdet fra starten,« siger Morten Staberg.

Selv om den københavnske single-jungle kan være en hård nyser, tror de begge stadig på, at kærligheden findes derude et sted.

Drømmer om hverdagen
»Jeg er klar over, at der ikke er noget paradis på jord, men jeg drømmer om at finde nogle bidder rundt omkring. På trods af at kvinder en gang i mellem er nogle idioter, tror jeg jo stadig på kærligheden,« siger Morten Staberg.

Anne Sophia Hermansen er helt enig.

»Jeg drømmer om hverdagen. Den er det mest interessante i et forhold. Enhver kan få en fest til at fungere, men det bliver man jo træt af i længden.«

Da Berlingske Tidendes udsendte forlod caféen, blev de to siddende for at snakke videre. Kærligheden skal nok findes derude et sted.