Jim Hagemanns aftenbøn til regeringen

Regeringen var i går samlet til et lukket møde med erhvervsmanden Jim Hagemann Snabe. Her er hans budskaber til regeringen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede onsdagens topmøde på Marienborg. Ejendommen ved Frederiksdal nord for København står til rådighed for landets siddende statsminister. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når regeringen kommer tilbage i arbejdstøjet efter et todages Marienborg-topmøde med hovedtemaet »Et stærkere Danmark på vej mod 2025«, vil den være tanket op med Jim Hagemann Snabes aftenbøn om et agilt Danmark, som er i stand til at møde de kommende års udfordringer.

Dele af Marienborg-topmødet var offentligt for pressen, men den efterfølgende middag med Jim Hagemann Snabe var et lukket arrangement for regeringen.

Her er grundessensen af Hagemanns budskaber, som er dannet på ryggen af hans erfaringer som koncernchef for Tysklands største IT-selskab, SAP, hans rolle som rådgiver for den tyske kansler, Angela Merkel, og ikke mindst hans nuværende position som medlem af bestyrelsen for World Economic Forum og diverse bestyrelsesposter i for eksempel A.P. Møller - Mærsk, B&O, SAP, Allianz og Siemens.

Jim Hagemann Snabe fortalte i klare vendinger regeringen, at den skal forstå, at vi står over for radikale forandringer. Tidligere blev store samfundsstrukturelle forandringer formet over en eller to generationer. Der var tid til at forberede sig på nye tider. I dag sker forandringerne med en hastighed, hvor de bliver gennemført inden for en generation.

Ifølge analyser fra World Economic Forum vil 50 procent af de job, vi kender i dag, være væk om 15 år. Det behøver ikke at betyde lange køer ved A-kassen, men regeringen skal vide, at arbejdsmarkedet løbende vil skabe nye job og dermed har brug for nye kompetencer.

Jim Hagemanns primære budskab er, at regeringen skal droppe hovedfokus på at optimere det, vi kender i dag, men skabe spilleregler, der gør os i stand til at absorbere og indordne os under en ny virkelighed.

Han mener, at vi skal se ud i fremtiden og regne baglæns. Det er en svær øvelse, men pointen er, at det er politikernes opgave at skabe rammebetingelser for erhvervslivet, så de er i stand til at investere i ny teknologi og den digitale udvikling.

I Jim Hagemanns optik handler det ikke om den nuværende skattediskussion, hvor hovedfokus er at fordele den kage, vi kender i dag, men at bruge afgiftssystemet progressivt, så det bliver attraktivt at investere i den retning, vi gerne ser samfundet udvikle sig.

To hovedudfordringer

Det kræver stort lederskab, og det adresserede han tydeligt over for regeringens medlemmer onsdag aften.

Han mener, at de digitale muligheder gør det muligt at skabe en større kage, og det er lige præcis dét, som regeringen hele tiden skal have for øje i enhver beslutning. Ifølge Hagemann skal regeringen være ekstremt opmærksom på to hovedudfordringer:

1. Hvad betyder den digitale transformation for arbejdskraft og arbejdspladser?

2. Hvordan vil regeringen håndtere hastigheden i den radikale transformation?

Det skal regeringen finde en fælles forståelse for, og det er vigtigt, at lederskabet kommer til at stå i spidsen for en plan, som er i stand til at følge med tiden og ikke mindst kan medvirke til, at vi har den rette accelerationskraft.