»Jeg bliver kaldt en fucking halalhippie«

Der er fortsat brug for nødhjælp i Grækenland, lyder det fra rapperen Thorbjørn Bech-Rossen, der samler penge ind med sin nye plade »Dagbog fra en flygtningelejr«.

Privatfoto og cover af Ham Den Langes nye plade »Dagbog fra en flygtningelejr«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom der ankommer færre bådflygtninge til de græske øer, efter EU i marts indgik en særlig aftale med Tyrkiet, mener den danske rapper Thorbjørn Bech-Rossen fortsat, der er et stort behov for nødhjælp i landet.

»Lige nu er der koldt. De står over for græsk vinter og bor i telte. Det svarer lidt til Roskilde Festival i december,« siger rapperen, der tager til den græske by Thessaloniki for at lave mere nødhjælpsarbejde sidst i december.

Han har i flere omgange været i Grækenland, og 9. december udkommer han med sin nye plade »Dagborg fra en flygtningelejr«, hvor han med melodisk rap fortæller om sine oplevelser, mens han samtidig samler ind til mad og tøj.

»1.600 mennesker på noget, der ligner en losseplads, så vi knokler som besat for at være forberedt, for vi venter storm i nat og krydser fingre for ikke at se flere bodybags,« lyder det i sangen.

Herhjemme er Thorbjørn Bech-Rossen kendt som den århusianske rapper Ham Den Lange, og han har tidligere gjort sig bemærket som freestyle-rapper i MCs Fight Night, og han har vundet P3s Karriekekanonen med projektet Haven Morgan.

Rapperen fik et »kæmpe chok,« da han første gang tog af sted for at lave nødhjælpsarbejde i Grækenland, og samtidig med at han omsatte oplevelser til sange, startede han sin egen nødhjælpsorganisation, 100ProcentNødhjælp. Al indtjening fra det nye album, der ifølge rapperen allerede har skrabet mellem 15.000 og 20.000 kroner sammen i forudbestillinger, skal gå til nødhjælpsorganisationen.

Nødhjælp er bare »damage control«

I øjeblikket er der omkring 60.000 migranter og flygtninge i Grækenland, der er strandet, efter Makedonien lukkede sin grænse tilbage i januar 2016, fortæller Mogens Pelt, lektor med ekspertise i Grækenland ved Københavns Universitet.

»Det er dem, der er en del af den flygtninge- og migrantstrøm, der har skabt overskrifter de seneste år. De har for manges vedkommende taget den såkaldte Balkanrute, så rigtig mange er kommet fra Tyrkiet, så er de sejlet over Ægæerhavet med hjælp fra menneskesmuglere, de er ankommet til de græske øer, og herfra er de typisk rejst videre til Athen og derfra videre - særligt med bus nordpå gennem Makedonien til især Tyskland, men også til andre EU-lande. Det nåede så sit maksimum i 2015,« fortæller han.

Selvom der er kommet færre migranter og flygtninge til Grækenland, efter Makedonien lukkede sin grænse i januar, og efter EU i marts indgik en aftale med Tyrkiet om, at landet blandt andet skulle slå hårdere ned på menneskesmuglere, er der fortsat omkring 60.000 flygtninge og migranter, der er strandet i Grækenland. Selvom nødhjælp ikke kan løse alle deres problemer, er hjælpen vigtig, pointerer Thorbjørn Bech-Rossen.

»Det er klart, at nødhjælp bare er »damage control«. Det er ikke det, der løser situationen. Problemet er, at de her mennesker ikke er velkomne, hvor de gerne vil hen, og at der er en forfærdelig krig, der hvor de flygter fra. Det eneste, vi kan gøre, er at hjælpe dem lidt i det her ophold og give dem signalværdien i, at der er nogle mennesker, som giver en fuck,« siger han.

Generelt mener rapperen, at vi i Vesten mangler at forstå, at migranterne og flygtninge er »lige så meget vores brødre og søstre, som alle mulige andre er,« og at vi skal behandle dem derefter.

»Der ved jeg godt, jeg bliver kaldt en fucking halalhippie, men det mener jeg nu stadig,« siger han.

Artiklen fortsætter under billederne.

Billedet her viser det nødhjælpsarbejde, Thorbjørn Bech-Rossen lavede på den græske ø Leros, hvor han hver morgen stod op klokken syv for at forberede morgenmad til flygtninge og migranter. Fold sammen
Læs mere

Det frivillige arbejde, Thorbjørn Bech-Rossen lavede på den græske ø Leros, bestod i både at dele mad ud, at tage imod flygtninge og migranter ved havnen og at lege med børnene. Fold sammen
Læs mere

Frugtordning, tøj og lusekure

Af de omkring 60.000 migranter og flygtninge, der er strandet i Grækenland, efter den såkaldte Balkanrute op til de øvrige EU-lande blev lukket, er mange syrere, og derudover er der afghanere, pakistanere, irakere og andre nationaliteter, fortæller lektor Mogens Pelt. Mange af dem venter i øjeblikket på at få deres asylsag behandlet ved de græske myndigheder.

Mens de venter, har Thorbjørn Bech-Rossen et ønske om at hjælpe. Med mad, med tøj, med lusekure, og hvad der ellers er behov for.

»Sidst vi var i Thessaloniki, så vi, at de måltider, de fik, var usunde og ikke indeholdt nok vitaminer, og mange i lejren var syge. Så vi besluttede at lave en frugtordning, som har kørt siden,« fortæller han.

Rapperen gør meget ud af at fortælle, at alle de penge, der doneres til 100ProcentNødhjælp går direkte til nødhjælp.

»Alt, hvad der må være af administration, det står de frivillige selv for, og der er ikke nogen, der får løn i det her foretagende,« siger han.

Et foretagende, der har ambitioner om at udvide, så folk i flere af verdens brændpunkter kan få hjælp. I første omgang er fokusområdet dog Grækenland, og Ham Den Lange håber, at folk vil købe hans nye plade, der koster enten 150, 300 eller 500 kroner alt efter købers ønske. Penge, der går til 100ProcentNødhjælp, idet pladen er blevet til ved gratis hjælp og af rapperens egen lomme. Og så håber Thorbjørn Bech-Rossen, at der med pladen kommer mere opmærksomhed på forholdene for migranter og flygtninge samt på krigen i Syrien.

100ProcentNødhjælp blev startet op i sommer, og Thorbjørn Bech-Rossen fortæller, at foreningen indtil nu har samlet knap 250.000 kroner ind. Den nye plade »Dagbog fra en flygtningelejr« kan købes digitalt på iTunes og Spotify og i vinyl i flere af landets vinylbutikker.

Herunder ses Thorbjørn Bech-Rossens første optagelse af hans sang »Endnu en båd fra Farmakonisi«, som han optag spontant og delte på Facebook.

Endnu en båd fra Farmakonisi

Dagbog fra en flygtningelejr

Posted by Ham Den Lange on Wednesday, December 30, 2015