Løkke kræver sikkerhed for asyleksperter i Grækenland

Statsministeren afviser, at Danmark kan kritiseres for at have trukket 13 asyleksperter hjem fra EUs grænseindsats i Grækenland. Medarbejderne er tilbage, når sikkerheden er på plads, fastslår han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under Folketingets sørgetime tirsdag. Foto: Jens Astrup/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Regeringen er parat til at sende Danmarks tilbagetrukne asyleksperter retur til Grækenland, hvis sikkerheden er i orden.

Det fastslog statsminister Løkke Rasmussen (V) i Folketingets spørgetime tirsdag, hvor han blev udfrittet om samme dags forsideartikel i Berlingske. Her klager EUs asylstøttekontor, EASO, over EU-landenes manglende bidrag til kontrollen med EUs ydre grænse i Grækenland.

»Vi står ved vort bidrag, og det har man vidst i EASO, lige siden vi trak vore folk hjem i juni. Det er klart tilkendegivet, at de medarbejdere står på pletten igen, når de forudsætninger, der skal være, for at de kan stå der, er tilvejebragt,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Der har flere gange været optøjer i de flygtninge- og migrantlejre, hvor EASOs eksperter står for screening og asylinterview. Men EASOs direktør, portugiseren José Carreira, har over for Berlingske understreget, at sikkerhedsforanstaltninger har virket efter hensigten.

EU-landene har kun bidraget med omkring halvdelen af de lovede 400 eksperter til EASO, og José Carreira betegner situationen som uholdbar.

Det var den radikale partiformand, Morten Østergaard, der rejste sagen om EASO i Folketingets spørgetime.

»Regeringen skylder svar på, hvorfor al den snak om de ydre grænser tilsyneladende ikke fører til, at Danmark smøger ærmerne op og tager del i den fælles opgave, det er at håndtere Europas flygtninge,« påpegede Morten Østergaard, der selv har besøgt et par af de overfyldte flygtninge- og migrantlejre i Grækenland.

EUs største udfordring

Socialdemokratiet opfordrer regeringen til at tage kontakt til de øvrige EU-lande og finde en løsning på problemet.

»Det er jo EUs største udfordring at få styr på de ydre grænser,« siger den socialdemokratiske udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

Enhedslisten kalder det ligeud for hykleri, at regeringen kritiserer de græske myndigheder for ikke at have styr på asylbehandlingen, når Danmark har trukket sine eksperter hjem.

»Grækerne står jo med en massiv udfordring, der kræver hjælp fra de andre EU-lande,« siger partiets udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, der har bedt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om at redegøre for, hvilke EU-lande der faktisk bidrager med eksperter til indsatsen i Grækenland.