Jagten på den rygende pistol

En tidligere frømandssoldat sår tvivl om regeringens udlægning af den stadig mere spegede fangesag fra Afghanistan. Men Forsvarets top kommer regeringen til undsætning, og dermed er sagen endnu en gang endt med påstand mod påstand.

Danske soldater taler med lokale børn i Feyzabad i Afghanistan. Modsat elitestyrkerne er det helt normalt, at udsendte danske soldater bærer dannebrog synligt på uniformen. Arkivfoto: Kristian Brasen Fold sammen
Læs mere

Den helt store strid i sagen om de danske soldaters udlevering af afghanske fanger til de amerikanske styrker tilbage i 2002 handler om, hvorvidt udleveringen kun er sket i de to tilfælde, som forsvarsminister Søren Gade har oplyst. Oppositionen mistænker ministeren - og statsminister Anders Fogh Rasmussen - for at have tilbageholdt oplysninger om andre udleveringer, og det er alvorligt, fordi det amerikanske militær i mange tilfælde har mishandlet og direkte tortureret fanger taget i Afghanistan.

Oppositionens mistanke baserer sig på Christoffer Guldbrandsen film »Den Hemmelige Krig,« hvor en tidligere amerikansk forhørsleder fortæller, at danske soldater fem-seks gange har afleveret fanger i den amerikanske lejr. Forhørslederen bygger sit udsagn på, at han kunne kende soldaterne på de danske flag på deres uniformer.

Søren Gade har imidlertid over for Folketinget oplyst, at soldaterne fra de danske specialoperationsstyrker »som udgangspunkt« ikke bar nationalitetsmærker under operationerne i Afghanistan. Så det kan ikke være danske soldater, den amerikanske forhørsleder har set. Den del af striden endte - som så mange andre detaljer i fangesagen fra Afghanistan - som en påstand mod påstand.

Ny tvivl
Nu sår en tidligere frømandssoldat, Stefan Nonbo, der var udsendt til Afghanistan i 2002, igen tvivl om forsvarsministerens oplysninger. Torsdag aften sagde han i TV-Avisen, at soldaterne skulle bære et synligt flag på uniformen.

»Jeg var ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at flaget skulle være der eller ej. Det skulle bare være der. Det var standard. Det var ret vigtigt i og med, at der også var en masse andre nationer til stede i området,« sagde Stefan Nonbo, der ifølge DR bakkes op af andre soldater, som TV-Avisen dog ikke har identificeret. Ifølge DR siger soldaterne, at det ligefrem var en ordre fra den stedlige leder af de danske specialenheder.

Pludselig så det ud som at oppositionspartierne havde fundet dele af den rygende pistol, som manglede i Guldbrandsens film.


Løst krudtMen i løbet af i går viste det sig, at det kun var løst krudt. I hvert fald hvis man skal tro Forsvarskommandoen, Forsvarschefen og tidligere og nuværende ledere i Jæger- og Frømandskorpset. Beskeden fra forsvarets top er, at der ikke forelå en ordre om at bære dannebrog tydeligt på uniformen under jagten på Taleban-krigerne i Afghanistan. Og som udgangspunkt var det normal procedure, at de danske elitesoldater ikke havde noget flag på.

En af dem, der undsiger DRs hovedkilde, den tidligere frømandssoldat, Stefan Nonbo, er lederen af den operation, hvor danske soldater tog 31 afghanere til fange og overdrog dem til amerikanerne. Han hedder Norman Kristiansen, men han tilføjer dog, at han ikke tør sige, om enkelte af soldaterne alligevel bar et dansk flag på uniformen.

Soldater med flag på
Fungerende forsvarschef, Tim Sloth Jørgensen, oplyser, at Forsvarskommandoen i går spurgte tre af de soldater, der deltog i operationen, hvor man tog 31 til fange. Og alle tre siger, at det var standardprocedure, at man ikke havde flag på. Men det var dog sådan, at der var enkelte, der havde flag på.

Den udlægning svarer nøje til et svar, som forsvarsminister Søren Gade for få dage siden - den 10. januar - gav Folketinget. Her fastslog ministeren, at soldaterne »som udgangspunkt« ikke bar nationalitetsmærker under operationerne i Afghanistan. Men det kan ikke udelukkes, at enkelte soldater alligevel gjorde det.

To fangeoverdragelser
Flag på uniformen eller ej, så fastholder Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse at de danske soldater kun har videregivet fanger til USA i de to tilfælde, som er oplyst af forsvarsministeren til Folketinget.

Forsvarets gennemgang af samtlige daglige situationsrapporter fra hele perioden, mens det danske specialoperationsstyrkebidrag var i Afghanistan, viser, at der kun er overdraget tilbageholdte til amerikanerne i to tilfælde. På det grundlag må forsvaret fuldstændigt afvise, at der har været tale om yderligere overdragelser af tilbageholdte til amerikanerne, uanset om de danske soldater i området var afmærket med dannebrog eller ej,« hedder det.

Og dermed er status i fangesagen endnu en gang, at påstand står mod påstand.