Hobbyfjerkræavlere kræver ligestilling

Høns, ænder og fugle skal have samme rettigheder som hunde, mener Dansk Fjerkræ Union.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De op mod 100.000 familier, der som hobby har nogle få stykker fjerkræ, føler sig groft diskrimineret i forhold til de 450.000 familier, der tilsammen har 550.000 hunde som kæledyr.

- Nogle kommuner har forbud mod, at høns går frit rundt i ens egen indhegnede have og kræver, at de skal holdes i hønsegård. Men der er ingen kommuner, der forlanger, at hundene skal være i en hundegård, siger Finn Jensen, der er formand for de 2000 medlemmer af Dansk Fjerkræ Forum til Berlingske Tidende.

- Der er også kommuner, der på deres hjemmesider fortæller, hvordan man klager over naboens hønsehold. Men jeg har aldrig set en vejledning i, hvordan man klager over naboens hunde, fortsætter han.

Finn Jensen mener, at ejeren af en aggressiv kamphund har større retssikkerhed end ejeren af en hane og henviser til, at Roskilde for nylig var ved at indføre forbud mod at holde haner i byzonen, fordi en enkelt borger havde klaget over hanegal.

Hobbyhønseejerne er også utilfredse med, at flere kommuner forlanger, at hønseholdet skal være lukket inde i et mørklagt hønsehus fra solnedgang til kl. 7.00 eller 8.00, hvis det omfatter en hane eller hanekylling.

Finn Jensen kalder det et dyreetisk problem, at hønsene skal holdes inde i 16-17 timer om vinteren. Fuglene tager ikke føde til sig i mørke og sulter derfor, siger han til Berlingske Tidende.

Hobbyfjerkræavlere ønsker ikke, at der skal indføres flere restriktioner for hundeejere, men at høns, ænder og fugle får samme rettigheder som hunde.

/ritzau/