HIV-smitte opdages tidligere

Selv om antallet af HIV-smittede ikke er faldet i Danmark, får især yngre homoseksuelle mænd stillet diagnosen hurtigere, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge homoseksuelle mænd er blevet gode til at blive testet for HIV - og dermed også komme i hurtig behandling, hvis testen er positiv.

Det konkluderer Statens Serum Institut på baggrund af en opgørelse over antallet af HIV-smittede i 2014. Sidste år blev der registreret i alt 249 tilfælde af HIV, og ifølge opgørelsen var det især mændene i københavnsområdet, som kom i behandling inden for et år efter, de var blevet smittet.

Men det er både positivt og negativt, at diagnosen bliver stillet tidligere, forklarer Susan Cowan, der er afdelingslæge hos Statens Serum Institut.

»Det er smadder godt, at de har forstået vigtigheden af, at man bliver testet hyppigt, og det har mænd, der har sex med mænd, taget til sig. I hvert fald i københavnsområdet,« siger hun.

»Men når en stor andel af dem, man finder, er nysmittede, så må der jo foregå en masse smittespredning her og nu,« konstaterer hun.

Afdelingslægen mener derfor, at der fortsat er behov for endnu flere redskaber til at kunne forebygge mod HIV.

»Der er behov for, at vi vender og drejer HIV-forebyggelsen en gang til. Til at begynde med havde vi ikke andet at forebygge med end kondomer - og det er stadigvæk en rigtig god forebyggelse. Men det er bare ikke alle bøsser, der vil eller kan bruge kondom,« siger hun og henviser til, at tidlig behandling af HIV-smittede er en god forebyggelse, fordi mænd, som allerede er i behandling, ikke smitter videre.

Ud af de 249 personer, der sidste år blev registret som HIV-patienter, havde 50 allerede tidligere fået stillet diagnosen i udlandet. Blandt de 192, der blev diagnosticeret med HIV for første gang, var 118 danskere og 74 indvandrere.

Selv om Susan Cowan er glad for, at antallet af HIV-smittede ikke er steget, understreger hun, at der er behov for at få smitteantallet bragt yderligere ned:

»Et eller andet gør vi rigtigt, for antallet af diagnoser stiger ikke år for år i Danmark. Vi fanger dem tidligt, og så får vi dem i behandling. Men vi fanger ikke dem, der er smittet for en måned siden, og som smitter rigtigt meget, og som kan nå at smitte en to-tre stykker, inden de bliver testet.«