Hundedyre piller kan beskytte mod at få HIV af usikker sex

Læger presser på for at indføre en ny forebyggende behandling til mandlige homoseksuelle, der dyrker ubeskyttet sex med mange partnere. Prisen er høj: 50.000 kroner om året per person.

Læger ønsker at tilbyde den 50.000 kroner dyre behandling til homoseksuelle med højrisiko adfærd – altså homoseksuelle, som regelmæssigt dyrker analsex uden kondom med flere partnere. Læger skønner, at der alene i København lever mellem 500 og 1.000 homoseksuelle, som er i højrisikogruppen. Foto: Leila Gorchev/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et større antal mænd, der har ubeskyttet sex med talrige mandlige partnere, bør have adgang til en omdiskuteret, forebyggende behandling, som kan forhindre, at de udvikler HIV.

Sådan lyder opfordringen fra ledende HIV-læger, der presser på for at få indført den såkaldte PrEP-behandling i Danmark. Behandlingen er forholdsvis dyr – op imod 50.000 kroner om året per patient – men har vist sig at kunne beskytte homoseksuelle, der regelmæssigt dyrker sex uden kondom, mod at blive smittet med den frygtede sygdom.

»Behandlingen giver håb om, at antallet af nykonstaterede HIV-positive vil kunne reduceres i et pænt stort omfang. Vi bør helt klart indføre behandlingen, som giver rigtigt god mening i en forebyggelsesmæssig sammenhæng,« forklarer overlæge Gitte Kronborg, infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, der behandler et stort antal HIV-smittede.

Ansøgningen afvist: Brug kondom i stedet

For nylig har HIV-eksperterne i det sundhedsfaglige råd for infektionsmedicin i Region Hovedstaden formelt ansøgt regionen om at få mulighed for at introducere behandlingen, der alene i hovedstadsområdet skønnes at kunne være relevant for mellem 500 og 1.000 homoseksuelle mænd.

Lægemiddelkomiteen i Region Hovedstaden har umiddelbart afvist ansøgningen blandt andet med den begrundelse, at der findes en lige så effektiv, bivirkningsfri og langt billigere metode at beskytte sig mod HIV på, nemlig brug af kondom.

Ansøgningen sendes nu videre til Sundhedsstyrelsen, idet sagen vurderes at være et nationalt anliggende. Desuden kan det ifølge komiteen være relevant med en bredere politisk diskussion af, hvorvidt behandlingen skal introduceres i Danmark, og om andre, forbyggende behandlinger i givet fald også skal være gratis.

200 nye HIV-smittede i Danmark hvert år

Det skønnes, at i omegnen af 6.000 personer i Danmark lever med HIV – og der kommer stadig flere til, for trods ihærdige anstrengelser er det ikke lykkedes at nedbringe antallet af nysmittede, der gennem flere år har ligget på omkring 200 om året. Tendensen er dog stigende i såvel København som i en række andre storbyer i Vesteuropa, fremhæver professor i virussygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalets Infektionsmedicinske Afdeling, Jens Lundgren:

»Med PrEP-behandlingen er der kommet et værktøj, som vi ved vil virke i forhold til at nedbringe antallet af nysmittede. Der er konsensus i de faglige miljøer om, at der er god evidens for denne behandling, som vil være til fordel for såvel de homoseksuelle, der får den, og for befolkningen som helhed.«

Jens Lundgren, der i en årrække har forsket i HIV-virussets udbredelse og behandling, har siddet i en arbejdsgruppe under Dansk Selskab for Infektionsmedicin, som ligeledes anbefaler at indføre behandlingen i Danmark.

Konkret ønsker man at tilbyde behandlingen til homoseksuelle med højrisiko adfærd, altså homoseksuelle som regelmæssigt dyrker analsex uden kondom med flere partnere. Det vil være muligt at finde frem til personerne, fordi de gentagne gange kommer i behandling for kønssygdomme.

»Det er muligt at identificere den del af befolkningen, som har en ekstremt høj risiko for at blive HIV-smittet. Og ja, det koster penge at tilbyde dem behandlingen, men det skal holdes op imod, at de skal have en livslang behandling, hvis de bliver smittede,« siger Jens Lundgren.

Behandlingen er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder. Det eu­ro­pæiske lægemiddelagentur (EMA) har endnu ikke givet grønt lys for at bruge HIV-medicinen i forebyggelsesøjemed, men forventeningen er, at godkendelsen kan være lige på trapperne. Det er dog allerede muligt at benytte pillerne som såkaldt off label-behandling, men vurderingen er, at danske læger vil undlade at ordinere medicinen, med mindre der er en vis accept fra myndighedshold. Kilder peger dog også på, at man på egen hånd kan skaffe sig pillerne ved køb på nettet, og at det muligvis allerede forekommer nu.

I det regionale system er der dog betydelig skepsis over for at indføre behandlingen og gøre den gratis for en udvalgt gruppe af homoseksuelle.

»Behandlingen er ikke godkendt af EMA, og der findes et billigt og effektivt alternativ i form af kondomer. Og skal man give homoseksuelle gratis HIV-medicin, fordi de ikke ønsker at bruge kondom, skal man så også betale for fortrydelsespiller til kvinder, hvis de ved et uheld er blevet gravide,« spørger Steen Werner Hansen, formand for lægemiddelkomiteen i Region Hovedstaden.

Politikere afviser at betale

Blandt politikere i Region Hovedstaden er man tilbageholdende med at støtte den nye behandling. Hvis 1.000 personer skal have pillerne, vil den årlige regning kunne løbe op i nærheden af 50 millioner kroner, og det vil kunne betyde, at man må skære ned andre steder – for eksempel på antallet af hofteoperationer, påpeger gruppeformand for Socialdemokraterne Leila Lindén.

»Jeg vil lytte til de faglige anbefalinger, der kommer, og det er al ære værd, at man vil prøve at undgå sygdom. Men den enkelte har også et ansvar for at passe på sig selv, og det er ikke anbefalelsesværdigt at dyrke ubeskyttet sex, hvis man ved, at man er i fare for at få en sygdom,« siger Leila Lindén.

Heller ikke hos sundhedsminister Sophie Løhde (V) er der umiddelbart den store vilje til at skaffe penge til at tage den nye behandling i brug. Hun betoner, at hun ikke vil blande sig i, »hvem folk har sex med, og hvor ofte de har det«.

»Vi har alle et ansvar for vores egen sundhed, og jeg er umiddelbart betænkelig ved, at det offentlige skal betale for medicin til raske mænd, når man kan opnå det samme ved blot at bruge kondom. Og i modsætning til den forebyggende behandling har kondomet også den fordel, at det beskytter mod visse kønssygdomme,« siger Sophie Løhde.