Heftig udskiftning blandt borgere med store tal på lønsedlen: »Der er godt gang i svingdøren«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Der er stor udskiftning i gruppen af de en procent rigeste danskere fra år til år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Goddag og velkommen til dagen, hvor astronomen Clyde Tombaugh for 92 år siden opdagede planeten Pluto. Havde han stået med sit teleskop i Danmark i dag, havde han sikkert misset den lille planet på grund af regndråber på glasset eller et tæt skydække.

I dag ventes der at falde dom i sagen mod Britta Nielsen, der er tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fra offentlige kasser. Desuden vil regeringen droppe millionstøtte til EU-egnsudvikling til rige regioner som Danmark, og så er der nye Michelin-stjerner på den danske restauranthimmel.

1) Justitsminister: Danske IS-jihadister må straffes på ny, hvis de slipper for billigt

Da kurdiske selvstyremyndigheder meddelte i sidste uge, at de er klar til at retsforfølge danske og andre udenlandske IS-medlemmer i Syrien. Dette er dog ikke ensbetydende med, at IS-jihadisterne nu vil blive fængslet på livstid langt fra Danmark. Det er langt fra sikkert, at dette vil blive udfaldet. I praksis kan IS-jihadisterne snart at være på fri fod og i princippet rejse tilbage til Danmark.

Derfor siger justitsminister Nick Hækkerup (S) nu til Berlingske, at det kan blive nødvendigt at retsforfølge dem i Danmark på ny, såfremt de slipper hurtigt og nemt gennem det kurdiske system.

»Så kan vi blive nødt til at se på sagerne igen. Vi taler om nogle sager, der er meget, meget alvorlige,« siger ministeren til Berlingske.

2) Regeringen vil stoppe millionstøtte til rige regioner som Danmark

Regionsstøtte fra EU, der indtil nu er gået til projekter som grøn byudvikling i Næstved og kulinariske satsninger i Sønderjylland, skal fremover ikke gå til de rigeste regioner i Europa. Det mener regeringen ifølge Jyllands-Posten. Dermed vil også Danmark fremover gå glip af millionstøtte fra EU til egnsudvikling.

Forslaget fremgår af et regeringspapir og kan blive en del af vejen mod et kompromis om EUs nye syvårige budget, som statsminister Mette Frederiksen (S) vil forsøge at indgå med sine 26 kolleger i EU torsdag.

»Behøver man for eksempel bruge 34 milliarder euro på EUs rigeste regioner under samhørighedspolitikken, når samhørighedspolitikken egentlig bør fokuseres på de fattigste områder i EU? Vi er nødt til at kigge grundigt efter, hvor vi kan prioritere bedre,« skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i et svar til Jyllands-Posten.

Forslaget er præsenteret for øvrige EU-lande, og flere er positivt indstillede, skriver avisen. Den noterer ikke, hvilke lande der er tale om.

3) De bedst lønnede danskere er en gruppe med stor udskiftning

Den »ene« procent af danskerne, der ligger allerøverst i indkomstskalaen, er ikke en sammentømret klub, men en gruppe med stor udskiftning fra år til år. Det viser en analyse, som tænketanken Cepos har udarbejdet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Her har Cepos undersøgt, hvem den rigeste procent målt på indkomst – dem, som tjener mindst 1,5 millioner kroner om året – er.

Det skriver Berlingske.

Analysen viser, at mange borgere ryger ind og ud af gruppen hvert år. Således ryger cirka en tredjedel af dem, som er blandt de allerbedst lønnede, allerede ude af gruppen året efter, mens halvdelen er ude efter tre år.

»Top-1-procent er ikke bare sådan en klub, det er umuligt at miste sin plads i. Der er godt gang i svingdøren, og man skal lade være med at tro, at når vi kigger på de allerøverste, så er der tale om en lille klike af velhavende mennesker, som holder fast i det, de har. Mange ryger ud og ind, og rigtig mange er faktisk deroppe for at snuse på et tidspunkt,« siger økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til Berlingske.

Kun en femtedel – svarende til cirka 9.000 personer – formår at holde sig i den øverste procent ti år i streg.

4) Flere partier åbner for at gøre skoledagene kortere

Skoleundervisningen skulle gøres mere aktiv og kreativ og rykkes ud i virkeligheden. Det var formålet med den »understøttende undervisning« også kaldet UU, som blev lanceret som en del af folkeskolereformen i 2014.

Nu vil de Konservative afskaffe ordningen, og partiet får opbakning fra flere partier i Folketinget, skriver Politiken.

»Vi vil gøre det muligt for skolerne at gøre skoledagen kortere eller at bruge flere timer med tovoksenordning, hvis den enkelte skole ønsker et fagligt boost eller at prioritere almindelig fagundervisning,« siger undervisningsordfører Mai Mercado (K) til Politiken.

De Konservative har fået udarbejdet beregninger, der viser, at en afskaffelse af UU kan frigøre ressourcer svarende til otte procent af lærerne på folkeskolerne.

Fra Venstres uddannelsesordfører, Ellen Trane Nørby, er der opbakning. SF ønsker ligeledes en kortere skoledag, men undervisningsordfører Jacob Mark understreger dog, at de frigivne midler ikke må forsvinde fra folkeskolen. Også Liberal Alliances undervisningsordfører, Henrik Dahl, er positiv. Omvendt vil Radikale Venstre bevare det praktiske element i folkeskolen for blandt andet at tilgodese fagligt svage elever. Også DF og S vil bevare den understøttende undervisning, skriver Politiken.

5) Alchemist fik to Michelin-stjerner i første hug – tre restauranter mistede deres

Årets Michelin-stjerner er blevet drysset ud over restauranter i hele Norden, og her var det ventet, at den hypede danske restaurant Alchemist med Rasmus Munk i spidsen ville ligge lunt i svinget til en Michelin-stjerne. At den gik hen og tog to stjerner i første hug, havde de færreste nok regnet med – det er første gang, en dansk restaurant præsterer dette, skriver Berlingskes mad- og vinredaktør Søren Frank.

Også Restaurant Jordnær i Gentofte er ny blandt de danske tostjernede restauranter, idet den kunne indkassere endnu en stjerne, end den ene, restauranten havde i forvejen. Geranium kunne beholde sine tre, men til gengæld måtte Substans i Aarhus samt Studio og Era Ora i København af med den stjerne de hver især havde. Se hvem der fik stjerner her.

DAGENS YOUTUBE-KLIP

Medlemmer af Stram Kurs holdt fredag demonstration ved Det Islamiske Trossamfunds lokaler på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter. Pludselig rullede en ligvogn ind på vejen. I ligvognen var en barnekiste. Dette stoppede dog ikke demonstrationen, idet de demonstrerende filmede det hele og lagde videoen på YouTube. Læs Berlingskes beskrivelse af sagen, hvor du også kan finde link til videoen.

DET SKER I DAG:

  • Den store svindelsag, hvor Britta Nielsen er tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fra de offentlige kasser, ventes at slutte i dag med en domsafsigelse klokken 16.30. Sagen behandles ved Københavns Byret. Sagen skulle oprindeligt være afsluttet i november sidste år.
  • En domstol i Belgien træffer beslutning om en europæisk begæring om at anholde den catalanske separatistleder, Carles Puigdemont, der opholder sig i Belgien.
  • Modeugen i Milano begynder i dag. Modeugen er en af de fire store modeuger, der foregår i New York, London, Milano og Paris – den varer frem til 24. februar.