Havhingsten i land - men efter slæb

Manglende vind tvang Havhingsten til at blive slæbt over Nordsøen, men de sidste sømil til Orkney Øerne i nat blev tilbagelagt ved egen sejlkraft.

Vikingeskibet Havhingsten kom onsdag nat til den lille havneby Kirkwall på Orkney Øerne nord for Skotland efter kun at have tilbagelagt de sidste 40 sømil over Nordsøen ved egen sejlkraft.

Forinden var det storslåede togt og forskningsprojekt med vikingeskibssejlads fra Roskilde, via Norge, nord om Skotland og til Dublin blevet ramt af dyb frustration og skuffelse i den 65 personer store besætning. Havhingsten måtte nemlig finde sig i at blive slæbt af motorbåden Cable One over Nordsøen i 27 timer på grund af manglende vind.

De mange frivillige søulke om bord er meget skuffede.

- Vi er alle sammen skuffede. Vi har trænet frem mod dette i flere år, og besætningen har udvist engleagtig tålmodighed, mens vi har ventet på vind i det sydlige Norge i næsten to uger, fortæller skipper Carsten Hvid.

Når en forsøgsrejse har en tidsramme på syv uger, har det dog fra starten været plan B at måtte acceptere at komme på slæb, når vinden udebliver. Ellers ville det være umuligt at nå målet i Dublin den 14. august.

/ritzau/