Gyldne filmsvaner

Copenhagen Film Festival kulminerede lørdag aften med galla- prisuddeling i Scala.

Kim Fupz Aakeson fik en Svane for bedste manuskript. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bardur Eklund

Det blev den islandske film »Börn«, (»Children«) om de komplicerede realtioner mellem børn og forældre, instrueret af Ragnar Bragason, der vandt prisen som bedste film, da De Gyldne Svaner blev uddelt i aftes på Copenhagen Film Festivals gallaprisuddeling i Scala. Prisuddelingen var kulminationen på ti dage med europæiske film.

Juryens specialpris gik til den israelsk/franske »The Band’s Visit« om et egyptisk politiorkester, der kommer på afveje i en israelsk provins. Den er instrueret af Eran Kolorin.

Norske Marius Holst fik prisen som bedste instrutør for »Mirush«, (»Blodsbånd«), der er et gribende drama om teenagedrengen Mirush, som forlader sin mor i Kosovo og tager illegalt til Norge for at finde sin far, der forlod familien, da Mirush var helt lille og som ikke har ladet høre fra sig siden. Mødet bliver skæbnesvangert.

Den man elsker
Kim Fupz Aakeson fik Den Gyldne Svane for bedste manuskript for manuskriptet til den svenske film »Den man älsker«. Den indbragte også Sofia Ledarp prisen som bedste skuespillerinde i rollen som Lena, der er fanget mellem to mænd, den voldelige Hannes og den rolige Alf. Filmen er instrueret af Åke Sandgren.

Mathieu Amalric blev kåret til bedste skuespiller for sin rolle i den franske film »La question humaine«, (»Heartbeat Detector«), instrueret af Nicolas Klotz. Han spiller en HR-medarbejder i en stor kemisk virksomhed, der skal efterforske virksomhedens direktør, som viser tegn på excentrisk opførsel.

Den Gyldne Svane for bedste fotografering gik til Giles Nuttgens for den engelske »Hallam Foe«, der foregår i det skotske højland og som er instrueret af David Mackenzie.

Alice-prisen, der gives til den bedste film af en kvindelig instruktør, blev tildelt den belgisk/franske »Si le vent soulève les sables«, (»Sounds of Sand«), instrueret af Marion Hänsel. Publikumsprisen gik til »The Band’s Visit« og endelig fik Kim Fupz Aakesen Æresprisen.