Guddommeligt måltid eller hverdagskost? Detaljeret analyse afslører indholdet af Tollundmandens sidste måltid

Udover at se nærmere på det præcise indhold af Tollundmandens sidste måltid har folkene bag undersøgelsen også undersøgt hans sundhedstilstand.

Tollundmanden indtog en byggrød samt noget fisk, før han blev hængt, konkluderer et nyt forskningsprojekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Mottlau/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nu mere end 2.400 år siden, at moseliget Tollundmanden blev hængt og lagt i en tørvemose ved Silkeborg.

Det velbevarede moselig, der blev fundet for 71 år siden, er dog den dag i dag kilde til nye historier.

En granskning af Tollundmandens mave- og tarmindhold afslører nu, hvad hans sidste måltid bestod af:

En byggrød bestående af 335 gram byg, 29 gram bleg pileurt, 16 gram hør samt noget fisk. Ifølge forskningsleder på Silkeborg Museum Nina Helt Nielsen skulle dette have været et ganske almindeligt måltid dengang:

»Vi ved, hvad den generelle jernalderkost bestod af, og her udgjorde korn en helt almindelig bestanddel. Det ser vi også i Tollundmandens sidste måltid. På den måde var det ikke et usselt måltid, han fik,« forklarer museumslederen og fortsætter:

»Det bestod primært af byg, og så var der ovenikøbet også fisk. Vi har udregnet næringsindholdet alene i planteingredienserne, og det tyder på, at han har fået en energimængde svarende til en halv dags ration.«

Måske en anelse guddommeligt

Nina Helt Nielsen kalder forskningsprojektet af Tollundmandens mave- og tarmindhold for »det mest detaljerede, der nogensinde er foretaget på et moseligs mave- og tarmindhold.«

Forskningsprojektet blev kaldt for »Guddommeligt måltid eller hverdagskost? Nye naturvidenskabelige analyser af Tollundmandens mave-tarmindhold«, fordi folkene bag undersøgelsen ønskede at kortlægge, om det var et ganske almindeligt måltid, han fik, eller om der var spor efter alkoholiske drikke, hallucinerende stoffer eller andet særligt indhold, der kunne tyde på, at hans sidste måltid var et led i et ritual – eventuelt en ofring til guderne.

Noget tyder på det sidste, for selvom der hverken blev fundet rester af alkoholiske drikke eller hallucinerende stoffer i Tollundmanden, indeholdt Tollundmandens sidste måltid trods alt 29 gram bleg pileurt:

»Det, der er specielt, er den blege pileurt, ukrudtsfrøet. Det finder man også i andre moselig, og det kunne have været noget særligt, som man gav til personer, der skulle ofres, men vi ved det ikke med sikkerhed.«

De nyeste analyser viser samtidig, at maden var lettere brændt på, ligesom han indtog måltidet 12 til 14 timer før, han blev dræbt. Størstedelen af det fundne materiale lå i tyktarmen, da han blev fundet, og man ved, at det tager 12 til 24 timer for maden at nå dertil, forklarer Nina Helt Nielsen.

Bændelorm

Forskerne har desuden set nærmere på Tollundmandens sundhedstilstand, og fund af parasitæg afslører, at Tollundmanden havde bændelorm, spolorm og piskeorm.

At han døjede med spolorm og piskeorm afspejler de primitive sanitære forhold i jernalderen, idet de skyldes indtagelse af parasitæg fra ekskrementer – for eksempel gennem forurenet mad eller drikke.

Bændelorm bunder i, at Tollundmanden på et tidspunkt har spist råt eller ikke gennemstegt kød, hvilket formentlig har været forholdsvist almindeligt, idet maden blev tilberedt over ildsteder eller i kogegruber.

Forskningsprojektet om Tollundmandens sidste måltid foregår i samarbejde med Nationalmuseets Afdeling for Miljø- og Materialeforskning og Moesgaard Museums Afdeling for Konservering og Naturvidenskab.