Giftudslip vil også ske i fremtiden

Giftudslippet i Taulov er ikke enestående. Mindre uheld med kemikaliet salpetersyre sker flere gange om året, og sådan vil det fortsætte, fortæller Beredskabsstyrelsen.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arlas mejeri i Taulov er langt fra det eneste sted i Danmark, hvor en virksomhed har haft problemer med udslip af det stærkt giftige kemikalie salpetersyre. Beredskabsstyrelsen får flere gange om året henvendelser fra virksomheder, hvor der er sket mindre uheld med kemikaliet. 

- Et så stort uheld som det her sker ekstremt sjældent. Men af småuheld har vi vel en hændelse eller to om året, fortæller Mads Skak Jensen, der er kemiker ved Kemisk Beredskab under Beredskabsstyrelsen.

Og også fremover, regner han med at høre fra virksomheder, som får problemer med stoffet.

- Der sker uheld hele tiden. Selvfølgelig forsøger man at lære af de uheld, der er sket, men jeg vil bestemt ikke sætte min månedsløn på, at sådan noget her ikke kan ske igen, siger Mads Skak Jensen.

Salpetersyre bruges særlig af fødevarevirksomheder - såsom mejerier eller bryggerier - som rengøringsmiddel. Her føres det vandbaserede kemikalie gennem lukkede rørsystemer for at rense dem, og efterfølgende skylles de grundigt med rent vand. 

Ekstrem gryderens

Men en gang i mellem går det altså galt, hvis der for eksempel går hul på en rørledning eller salpetersyren kommer til at reagere med andre stoffer, der er tilbage, i ledningerne, forklarer Mads Skak Jensen.

Resultatet er en opvarmning og giftige dampe, som ved indånding kan give væskeforsamlinger i lungerne.

Selv om det primært bruges industrielt, har Mads Skak Jensen dog hørt historier om private, der har benyttet kemikaliet til ekstrem rengøring af gryder. Det skulle give en ekstra glans.

- Men så er man meget grundig med sin rengøring i hvert fald, konstaterer han og anbefaler i stedet at bruge for eksempel eddikesyre.

Salpetersyre kan nemlig reagere kraftigt med en række metaller. Ligesom det også kan benyttes til at lave sprængstof. Af samme årsag er det ikke længere muligt for privatpersoner at købe i koncentrationer over 30 procent.