Frontalangreb på Allers egen undersøgelse af Se og Hør

Allerfondens formand har trukket sig i protest mod for snæver undersøgelse af ulovligheder på ugebladet Se og Hør. Det sætter spørgsmålstegn ved, om Aller-familien ønsker at komme til bunds i skandalen, påpeger ekspert.

Linda Nielsen trak sig i går som bestyrelsesformand i Allerfonden, og hun udstiller dermed uenigheden internt i Aller-organisationen om, hvor tilbundsgående en intern undersøgelse af Se og Hør-sagen bør være. Foto: Michael Bothager Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver nu sået alvorlig tvivl om den undersøgelse, der skal kulegrave de påståede ulovligheder på ugebladet Se og Hør.

Juraprofessor Linda Nielsen, der siden 2004 har været formand for Allerfonden, trak sig i går fra posten.

Samtidig lancerede hun en meget direkte kritik af den såkaldte »eksterne og uvildige« undersøgelse, som Aller-topchef Pål Thore Krosby og bestyrelsesformand Bettina Aller har bestilt efter afsløringer af påståede ulovlige metoder på Se og Hør:

»Henset til den omfattende kritik af forholdene på Se og Hør, der er blevet fremsat, har jeg den holdning, at en fyldestgørende undersøgelse heraf bør omfatte væsentligt flere forhold, end der på nuværende tidspunkt er lagt op til,« skriver Linda Nielsen i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Der kunne ikke opnås enighed om dette vigtige spørgsmål i fondsbestyrelsen. På det foreliggende grundlag mener jeg ikke, at jeg samvittighedsfuldt kan fortsætte som bestyrelsesformand. Jeg har derfor i dag informeret bestyrelsen i Allerfonden om, at jeg har valgt at træde tilbage som bestyrelsesformand med øjeblikkelig virkning.«Den voldsomme afskedssalut kommer i kølvandet på, at Linda Nielsen i Berlingske i tirsdags selv blev kritiseret af Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, for hendes dobbeltrolle som formand for Allerfonden og som formand for Det Kriminalpræventive Råd. »Jeg vil rose hende for at leve op til sit moralske ansvar. Samtidig vil jeg rose hende for at påpege, at den undersøgelse, man nu skal lave, skal være tilbundsgående. Det tyder på, at man skal overveje at gå et spadestik dybere i Aller,« siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

Med angrebet på undersøgelsen er der nu helt åben krig i toppen af Aller om ansvaret for nyere tids største medieskandale. Resten af bestyrelsen stiller sig »helt uforstående« over for kritikken fra Linda Nielsen og erklærer »fuld tillid« til undersøgelsen, som advokat Henrik Stagetorn står i spidsen for.»Nu har en juraprofessor været ude at så tvivl om, hvorvidt undersøgelsen er tilbundsgående. Det skader selvfølgelig undersøgelsens legitimitet: Man vil tænke på, hvad det er for sten, der ikke er vendt. Hvad er det, Stagetorn ikke må se?,« spørger professor i ledelse ved Aalborg Universitet Anders Drejer.

Linda Nielsen udstiller uenighed

Han hæfter sig ved, at Linda Nielsen højst usædvanligt bryder de normale regler for god opførsel i toppen af erhvervslivet med pressemeddelelsen og den direkte kritik:

»Hun udstiller uenigheden ved at trække sig på denne måde, og det viser også, at hun er fortørnet. Det er med til at mistænkeliggøre den øvrige bestyrelse for ikke at ønske at komme til bunds i sagen. Blokerer Aller-familien for, at deres egen rolle bliver undersøgt? Den tanke kan man få, og det er dybt problematisk,« siger Anders Drejer.

Ud over Linda Nielsen består bestyrelsen i Allerfonden, der via stemmetunge A-aktier kontrollerer Aller-koncernen, af Erik Aller, Jens Vestager og Richard Sand. De udtaler sig i en pressemeddelelse udsendt gennem PR-firmaet Burson-Marsteller:»Aller Fonden har i dag erfaret, at Linda Nielsen har valgt at udsende en pressemeddelelse om, at hun fratræder som formand for fondens bestyrelse med øjeblikkelig virkning. Dette har Linda Nielsen først informeret Aller Fondens bestyrelse om, få minutter før Linda Nielsen udsendte pressemeddelelse til medierne,« lyder det i pressemeddelelsen.

Fonden stiller sig uforstående

Ifølge Allerfonden har advokat Henrik Stagetorn »frie hænder til at undersøge og afdække absolut alle væsentlige forhold, som er relevante for sagen«.

Dermed har ejerfonden bag ugebladskoncernen »fortsat fuld tillid« til undersøgelsen, der skal klarlægge omfanget af den påståede systematiske overvågning af kendte og kongelige på Se og Hør.

»Allerfonden stiller sig uforstående over for Linda Nielsens begrundelse for at trække sig som formand for fondens bestyrelse, fordi fondens primære formål er at foretage uddeling til forskellige formål, og fonden ikke er involveret i driften af Aller-koncernen. Derfor har fonden ingen indsigt i eller reel indflydelse på Se og Hør,« skriver Burson-Marsteller, der regnes blandt de førende eksperter i krisekommunikation.

Berlingske har forgæves forsøgt at få Linda Nielsen til at uddybe sin kritik af undersøgelsen. I pressemeddelsen betoner hun, at hun ikke har indsigt i forholdene på Se og Hør:

»På den anden side mener jeg, at fonden som en af medejerne af Aller-koncernens moderselskab har et ansvar for at insistere på en tilbundsgående og uvildig undersøgelse af alle relevante forhold, så man kan få en fuldstændig afdækning af de fremsatte påstandes rigtighed og omfang, samt at sikre sig at eventuelle ulovlige handlinger ikke kan gentage sig,« skriver Linda Nielsen.

Det samlede bestyrelseshonorar i Allerfonden er opgjort til 1,2 mio. kroner fordelt på fem bestyrelsesmedlemmer, hvoraf Linda Nielsen som formand formentlig har modtaget cirka 400.000 kroner.