Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Linda Nielsen vil i rollen som formand for Det Kriminalpræventive Råd sætte øget fokus på forebyggelse af IT-kriminalitet«. Sådan har der stået på rådets hjemmeside, siden juraprofessoren og den tidligere rektor fra Københavns Universitet blev udpeget som formand tilbage i 2012.
Da de ord blev skrevet, kunne Linda Nielsen ikke i sin vildeste fantasi forestille sig, at hun halvandet år senere skulle finde sig selv viklet ind i det, der er en af danmarkshistoriens største medieskandaler og samtidig en af de mest opsigtsvækkende sager om IT-kriminel overvågning. Som formand for Allerfonden blev Linda Nielsen kritiseret for at være i en umulig dobbeltrolle mellem det kriminalpræventive arbejde og omfattende ulovlig overvågning, og i går forlod hun så posten.
62-årige Linda Nielsen beskrives af kolleger, som hun har mødt gennem en lang karriere på fremtrædende poster, som en energisk, retskaffen og troværdig person. Så det var en oplagt mulighed for at få et juridisk blåt stempel for Allerfonden, da den for ti år siden gjorde Linda Nielsen til formand. I stedet er det nu endt med blå mærker på begge sider, fordi hun med egne ord ikke »samvittighedsfuldt« kan fortsætte på posten.
Linda Nielsen har ellers samlet på sejre og respektindgydende titler inden for jura og etiske anliggender. Blandt de vigtigste er knap tre år som formand for Det Etiske Råd og tre år som rektor for Københavns Universitet, hvor hun stadig er professor.
Og så er der lige det med IT-sikkerheden, som nu har sendt Linda Nielsen ud i et af de sjældne nederlag: Tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) udpegede hende i 2008 som formand for en ny IT-sikkerhedskomité, der var med til at organisere IT-sikkerhedsarbejdet i Danmark. Linda Nielsen fik blandt andet til opgave at arbejde med at beskytte borgernes ret til privatliv i takt med teknologiens udvikling.
Helge Sander fik øjnene op for Linda Nielsen gennem hendes arbejde på Københavns Universitet, hvor hun i mange år har gjort sig bemærket, både som studerende og senere som den første kvindelige rektor og formand for Rektorkollegiet. Han fik et indgående kendskab i hendes arbejde, og i dag beskriver han hende som »en progressiv og aktiv medspiller, der var fortrinlig at samarbejde med«.
Ikke kun Helge Sander har bemærket Linda Nielsens indsats, Jens Oddershede, rektor på Syddansk Universitet, dannede alliance med hende i Rektorkollegiet i næsten fire år, da han sad som næstformand. Ifølge ham er hun en af de bedste ledere, han har mødt. Ambitiøs, engageret og eminent til at tale med andre mennesker.
Men da det handlede om at finde et fælles fodslag om en måde at tackle Se og Hør-sagen på med resten af bestyrelsen i Allerfonden, rakte det ikke for formanden, som i går med tunge tramp søgte mod udgangen i Allerbygningen.