Frifundet rumænsk stortyv presser på for erstatning

Rumænske myndigheder har givet forskellige meldinger om chauffør, som stjal entreprenørmaskiner i Jylland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: En usædvanlig sag om en rumænsk chauffør, som i Jylland begik grove tyverier efter aftale med sit hjemlands politi, vendes og drejes fortsat hos myndighederne.

Nu skal den øverste anklager, Rigsadvokaten, afgøre, om manden skal have erstatning.

I alt 201 døgn var manden varetægtsfængslet under forløbet, som endte med, at han blev frifundet.

Ganske viste er der ingen tvivl om, at han først stjal tre entreprenørmaskiner fra Scantruck i Skive i november 2013. Og at han i den følgende måned deltog i tyveriet af seks teleskoplæssere fra Nicolasen & Larsen i Ulfborg.

Men både byretten i Holstebro og Vestre Landsret frifandt ham. Han havde været i god tro, mente domstolene. Det rumænske politi havde nemlig garanteret ham, at han ikke ville blive straffet.

Chaufføren var såkaldt civil agent i en politioperation, som skulle afsløre bagmænd i en rumænsk mafiaorganisation.

Imidlertid har Statsadvokaten i Viborg afvist at betale erstatning på 160.000 kroner, som chaufførens advokat, Peter Hviid, har krævet.

Begrundelsen for afslaget er, at manden ikke sikrede sig, at de danske myndigheder var indforstået med hans tyverier og med operationen. Hvilket de overhovedet ikke var.

Det er dette afslag på en økonomisk kompensation, som advokaten nu håber at få omgjort hos Rigsadvokaten.

Undervejs i forløbet har de rumænske myndigheder tilsyneladende haft forskellige holdninger til chaufførens virke, kan man læse i statsadvokatens afgørelse.

Mens han sad varetægtsfængslet, holdt rumænsk og dansk politi møde om affæren. Her fik danskerne at vide, at rumænsk politi ikke ville have noget imod, at chaufføren blev straffet for tyverierne.

Senere fastslog en rumænsk domstol dog, at tyverierne ikke var strafbare efter rumænsk lov, fordi han var lovligt autoriseret til at støtte den rumænske politi-efterforskning.

I øvrigt har sagen ført til en officiel opsang til Rumænens ambassadør. Udenrigsministeriet indkaldte den Viorel Ardeleanu til møde 8. april i år i København.

Danmarks budskab var, at "samarbejde om bekæmpelse af international kriminalitet skal foregå inden for gældende retlige rammer," hedder det. Med andre ord: Rumænien skal overholde danske love og regler på dansk jord.

Den sene reaktion skyldes, at Justitsministeriet først fik kendskab til sagen på grund af pressens omtale, oplyser ministeriet.

Chaufføren og en kollega blev anholdt med de seks teleskoplæssere på rastepladsen Soltauer Heide i retning mod Hannover.

Derimod er de tre maskiner fra kuppet i Skive ikke dukket op. En anklager oplyser til Ritzau, at han forleden rykkede Rumænien for et svar.

/ritzau/