Frank Jensen gav reprimande efter læk - nu går Ombudsmanden ind i sagen

Folketingets Ombudsmand spørger Københavns Kommune om den fulgte reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed, da overborgmesteren gav reprimande til den afdeling, der muligvis lækkede oplysninger om Anna Mee Allerslevs bryllupsreception.

Københavns overborgmester Frank Jensen kaldte efter eget udsagn de ansatte i Rådhussevice på Københavns Rådhus sammen og understregede at videregivelse af oplysninger om Anna Mee Allerslevs bryllup til pressen var »langt ude over, hvad der er acceptabelt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Folketingets opbudsmand har i dag spurgt Københavns Kommune til de ansattes ret til at videregive oplysninger til pressen – den såkaldte meddeleret.

Der fremgår af en pressemeddelse fra Ombudsmanden.

Ombudsmandens forespørgsel sker i kølvandet af sagen om læk af oplysninger fra Rådhuset om den afgående Borgmester Anna Mee Allerslevs bryllupsreception.

Sidste uge fortalte overborgmester Frank Jensen til TV-2, at det var ansatte i i kommunens rådhusservice, der har givet oplysninger til pressen om Anna Mee Allerlslevs bryllupsreception.

I interviewet og senere understregede Frank Jensen, at man ikke anså oplysningerne som fortrolige, og at man derfor valgte ikke at politianmelde sagen.

Han fortalte også, at lækket havde medført en reprimande til de ansatte:

»Da det kom frem, at den her lange liste i forhold til det arrangement, som den tidligere borgmester skulle holde, var lækket, så blev de medarbejdere kaldt sammen og fik besked på, at det er fuldstændig langt ude over, hvad der er acceptabelt,« siger Frank Jensen.

Senere samme sag sagde til Politiken, at hvis han fandt frem til personen bag lækket:

»Så vil vedkommende blive irettesat«.

Det er disse to udtalelser, som Ombudsmanden har bidt mærke i.

Ombudsmanden skriver i sin henvendelse til Københavns Kommune, at Ombudsmanden via medierne har kunnet læse, at de ansatte i rådhusservice »har været kaldt sammen med en besked om, at videregivelsen var »helt uacceptabel«.

»Af et interview med overborgmesteren fremgår i den forbindelse bl.a., at den medarbejder, som har videregivet oplysningerne, vil blive irettesat, hvis det kommer frem, hvem det er.«

Retten til at meddele

Meddeleretten for offentligt ansatte hænger sammen med offentligt ansattes ret til at ytre sig, ytringsfriheden. Meddeleretten indeholder retten til at give eksterne parter, også presse i tilfælde, som ombudsmanden skriver: »hvor der kan være spørgsmål om ulovlig forvaltning eller anden uredelighed i den offentlige forvaltning – f.eks. misbrug af offentlige midler.«

Derfor skal spørger ombudsmanden kommunen om dens reaktion er i overensstemmelse med reglerne om meddeleret og offentligt ansattes ytringsfrihed.

Efterspillet på lækket

Da Frank Jensen fortalte, at lækket formentlig kom fra et sted i hans forvaltning, Økonomiforvaltningen, plæderede flere politikere på Københavns Rådhus for yderligere undersøgelse af lækket. Dette havde Frank Jensen nemlig på forhånd afvist.

»Det er chokerende nyheder, at sådan noget er foregået i overborgmesterens egen forvaltning – også for mig, der efter fire år i Borgerrepræsentationen kender Rådhuset godt,« lød det blandt andet fra de Radikales Mette Annelie Rasmussen.

I mandags gik Dansk Magisterforening, en fagforening der har mange offentligt ansatte som medlemmer, s ind i sagen. Man have lækket flere, lød det fra foreningen.

»De har ret til at give de oplysninger, for de er ikke fortrolige,« sagde Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening.

Hun blev bakket op af forvaltningsekspert Steen Bønsing, der har speciale i forvaltningsret og embedsmisbrug.

»Det er den almindelige opfattelse, at man ikke kan forhindre offentlige ansatte i at udlevere eller sende dokumenter, som er omfattet af aktindsigt. Derfor tvivler jeg meget på, at man vil kunne skride ind over for offentlige ansatte, som gør den slags,« sagde han til Berlingske.

Sag på sag på sag

Sagen om Anna Mee Allerslevs bryllup trækker et langt spor af undersøgelser efter sig.

Få dage efter BT første gang skrev om Anna Mee Allerslevs bryllupsreception, besluttede Ankestyrelsen at udbede sig oplysninger fra Københavns Kommune. Kort fortalt med Ankestyrelsen kommunen redegøre for, om Borgerrepræsentationens Sekretariat brød egne retningslinjer eller loven, da den gav Anna Mee Allerslev lov til at låne et lokale uden at betale for det.

Senere gik ombudsmanden ind i sagen med to henvendelser til kommunen begge omhandlende Anna Mee Allerslevs forhold til virksomheden Øens Murerfirma. Dels havde Allerslev lånt et lokale af firmaet til sin fødselsdagsfest. Dels havde hun havde rettet henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om Øens Murerfirma og spillestedet Tap 1, som murerfirmaet havde interesse i.