Fagforening godkender læk af dokumenter i Anna Mees bryllupssag: Faktisk burde man have lækket flere

Dansk Magisterforening mener, at embedsmændene, der angiveligt har lækket dokumenter vedrørende tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R), var i deres gode ret. Faktisk burde man have lækket endnu flere.

Reportagebilleder fra det indkaldte pressemøde, d. 25 oktober 2017, af Anna Mee Allerslev, hvor hun meddeler at hun trækker sig fra politik i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Sidste onsdag bekræftede overborgmester Frank Jensen (S), at han var bevidst om, at et læk af dokumenter om Anna Mee Allerslevs omstridte og gratis bryllupsreception på rådhuset var sket fra hans egen forvaltning. Og embedsmændene, som står bag lækket, var i deres gode ret. Det mener Dansk Magisterforening.

»Vi studser over, at flere politikere har været fremme og sige, at de vil have undersøgelser af sagen. Man skal ikke sanktionere overfor de ansatte, og det ligger lidt i luften, at der kan komme sanktioner. Man skal i hvert fald gøre sig klart, hvad man vil med sådan en undersøgelse,« siger Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening.

»De har ret til at give de oplysninger, for de er ikke fortrolige,« siger hun.

Udmeldingen kommer efter, at flere politikere til Berlingske i sidste uge bakkede op om, at der bør foretages en undersøgelse af sagen.

I en artikel i Berlingske 16. november fortalte flere gruppeformænd i Borgerrepræsentationen, at de bakker op om en undersøgelse af sagen.

Heriblandt Heidi Wang der er Liberal Alliances gruppeformand.

»Jeg er tilhænger af tillidsbaseret ledelse, fordi det mindsker bureaukrati. Men det skal gå begge veje. Derfor er det vigtigt, at vi sætter en intern undersøgelse i gang og finder ud af, hvad der er op og ned i forhold til lækket,« sagde Heidi Wang til Berlingske.

Mette Annelie Rasmussen, der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Radikale Venstre i Københavns Kommune slår i en anden artikel i Berlingske et slag for, at en undersøgelse bør ligge lige for.

»Det er chokerende nyheder, at sådan noget er foregået i overborgmesterens egen forvaltning – også for mig, der efter fire år i Borgerrepræsentationen kender Rådhuset godt,« siger hun.

Dansk Magisterforening organiserer adskillige politikere og embedsmænd i særdeleshed i København, og derfor ligger det også Camilla Gregersen på sinde, at der bliver værnet om medarbejdernes ret til at ytre sig.

»Selvfølgelig skal der være et tæt og fortroligt forhold, men det er også vigtigt at værne om de ansattes ytringsfrihed. Her har man en situation, hvor de ansatte har en intern praksis. Når man er offentlig ansat og oplever ting, der kan være i strid med loven, så har man meddeleret. Derfor kan der ikke stilles krav om, at der sker en intern underretning,« siger hun.

Den betragtning bakkes op lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet Sten Bønsing, der har speciale i forvaltningsret og embedsmisbrug.

»Det er den almindelige opfattelse, at man ikke kan forhindre offentlige ansatte i at udlevere eller sende dokumenter, som er omfattet af aktindsigt. Derfor tvivler jeg meget på, at man vil kunne skride ind over for offentlige ansatte, som gør den slags,« siger han.

Anna Mee Allerslevs bryllup var et privat arrangement, gør det ikke oplysningerne privatfølsomme?

»Nej, det tror jeg ikke. Det er klart, at der er tale om private oplysninger, men det er ikke som sådan fortroligt, at man skal giftes,« siger han.

Sådan lyder ekspertens vurdering af den nu fratrådte borgmesters bryllup og embedsmændenes angivelige læk.

Alligevel har overborgmester Frank Jensen valgt at løfte en pegefinger over for sin forvaltning – Københavns Rådhus’ økonomiforvaltning. Det har han gjort med en holdning om, at en praksis for at dele dokumenter til pressen er uacceptabel. Om lækket sagde han 15. november til TV 2:

»Det er jeg selvfølgelig hamrende ærgerlig over, og det er fuldstændigt uacceptabelt.«

Berlingske har henvendt sig til rådhusets økonomiforvaltning for at høre, hvilket internt regelsæt eller retningslinjer de pågældende embedsmænd har forbrudt sig mod ved at lække dokumenterne, men har ikke fået svar.

På trods af at overborgmesteren selv finder det »hamrende ærgerligt« og »fuldstændig uacceptabelt«, mener Dansk Magisterforeningsformand, at embedsmændene har pligt til at lække dokumenterne. Til spørgsmålet om, om det ikke også er vigtigt at tjene politikernes tarv og ikke kun embedsmændenes, siger Camilla Gregersen:

»Jeg tager ikke parti for politikere eller ansatte. Det vigtige er at stå op for de ansattes ytringsfrihed. Jeg tvivler på, at Københavns Kommune har retningslinjer, der er anderledes fra, hvad justitsministeriet har fastlagt.«

Hvad tænker du om, at der angiveligt kun er blevet lækket dokumenter for Anna Mee Allerslev og ikke for de øvrige politikere, som har benyttet sig af den fordelagtige praksis?

»Det er træls, hvis en principsag går ud over en enkelt politiker, man skal som ansat altid sørge for, at man ikke gør forskel på folk i sådan nogle sager. Jeg har ikke kendskab til, om de andre politikeres dokumenter også er blevet lækket, men det afgørende er, at medarbejderne udnytter deres ytringsfrihed og meddeleret,« siger hun.

Burde de pågældende embedsmænd i så fald have lækket dokumenter for alle de andre politikere også?

»Ja, principielt og generelt, så burde de,« siger hun.