Fra rockere og Hizb-ut Tahrir til de store sagsbunker

Patientforsikringen har fået en ny direktør, der som tidligere vicestatsadvokat er vant til at forklare komplicerede problemstillinger, så almindelige mennesker kan forstå dem.

Egentlig var en af de opgaver, Karen-Inger Bast blev ansat som direktør i Patientforsikringen for at løse, en afkortning af sagsbehandlingstiderne. Men som sin allerførste gerning, da hun tiltrådte mandag, stillede hun ti afslag, der lå klar til afsendelse, i bero, indtil Patientskadeankenævnet i slutningen af januar har afgjort 15 ankesager fra kræftpatienter eller pårørende, der har fået afslag på at få erstatning, selv om den maksimale ventetid på behandling var overskredet.

Det gjorde hun efter at flere lægelige eksperter i søndags i Politiken rejste tvivl om disse afgørelser.

»Når vi ved, at der ligger 15 sager i Patientskadeankenævnet, synes jeg det er forkert at blive ved med at sende afgørelser ud, der måske skal ændres senere,« siger Karen-Inger Bast.

Og denne resolutte måde at handle på er typisk for hende, mener tidligere statsadvokat for København Karsten Hjorh, som hun var souschef for, til at han gik på pension i sommer.

»Hun var en meget fin souschef – flittig, energisk og meget beslutsom. Hun har faste meninger, men er samtidig meget loyal og går ikke bag ryggen af folk for at fremme disse meninger. Hun arbejder for dem,« siger Karsten Hjorth.

Karen-Inger Bast, der er 50 år og opvokset i Skive, overvejede i gymnasiet at studere latin. Det var systematikken i det klassiske sprog, der tiltalte hende. Men da hun godt kunne se, at latinlærerne sidst i 70erne gik en langsom død i møde, valgte hun juraen. Hun blev juridisk kandidat fra Aarhus Universitet i 1981, og derefter arbejdede hun som politifuldmægtig i Glostrup, rigsadvokatfuldmægtig, advokat i Det Danske Advokatsamfund, dommerfuldmægtig i Højesteret, rigsadvokatassessor og vicestatsadvokat hos Rigsadvokaten, indtil hun i 1998 kom til Statsadvokaten for Københavnt som souschef.

Efter at have været anklager i mange år og i flere sager, der har haft stor offentlig bevågenhed, bl.a. mod rockere, mod Hizb-ut Tahrir og mod forsvarsadvokaten Peter Hjørne, trak det i hende for at søge nye udfordringer. Samtidig er hendes datter Elisabeth blevet ti år.

»Det giver kræfter til at prøve noget nyt,« siger Karen-Inger Bast, der blev valgt blandt 47 meget kvalificerede ansøgere til stillingen som direktør for den 15 år gamle Patientforsikringen på Nytorv med 80 medarbejdere.

Og det var ikke alene hendes juridiske kompetencer, der gjorde udslaget, fortæller bestyrelsesformanden Poul-Erik Svendsen.

Mere udadvendt direktør
»Vi gik efter en person, der er vant til at træde frem i medierne og forklare komplicerede problemstillinger. Patientforsikringen skal være mere udadvendt, og derfor har vi brug for en direktør med Karen-Inger Basts fremtræden. Hun er et venligt og imødekommende menneske, der samtidig kan trække en grænse. Hende kan man ikke løbe om hjørner med,« siger Poul-Erik Svendsen.

Karen-Inger Bast er gift med Per Laurents, der er afdelingschef i HTS, Hun går meget op i deres gamle hus og have i udkanten af København og holder af at svømme, og familien nyder at gå på café og på museum og at tage på små rejser sammen. Det foregår meget på Elisabeths præmisser. »Vi havde været gift i 17 år, før vi fik hende, så vi havde haft vores egoisttilværelse,« siger hun.