Forsvarsminister om krænkelser af 15-årige på besøg i Forsvaret: Seksuelle bemærkninger til skoleelever holder under ingen omstændigheder

Det er uforeneligt med god adfærd i Forsvaret, at en gruppe unge kvinder på bare 15 år er blevet udsat for seksuelle bemærkninger under deres erhvervspraktik hos Forsvaret, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Forsvaret har i halvandet årti officielt været i gang med en indsats for at komme seksuelle overgreb og krænkelser til livs. Soldaterne på fotoet har ikke forbindelse til den omtalte sag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Palshøj/Forsvarsgalleriet

Det sætter hele Forsvaret i et dårligt lys, når end ikke skoleelever på besøg i Forsvaret bliver forskånet for seksuelle krænkelser.

Det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S), efter at det lørdag er kommet frem, at en gruppe skoleelever er blevet mødt med seksuelle bemærkninger af en instruktør, mens de tilbragte en uge i erhvervspraktik i 2017 på Aalborg Kaserne.

De bare 15-årige skoleelever har blandt andet fået forevist en feltspade, som kan foldes sammen, med ordene: »Det er min pik i slap tilstand, og dette er min pik i stiv tilstand.«

Og: »Den kan gøres lang, ligesom I piger godt kan lide.«

Holder under ingen omstændigheder

»Når vi i Forsvaret har helt unge mennesker på besøg for at vise, hvor fantastisk en arbejdsplads Forsvaret er, så holder det under ingen omstændigheder, at de bliver udsat for sjofle bemærkninger eller anden nedladende behandling,« siger Trine Bramsen, som Berlingske har forelagt sagen.

»Når vi har erhvervspraktikanter på besøg, hviler der et særligt ansvar på os for at sørge for, at de bliver behandlet godt,« siger hun.

Skoleelevernes ophold i Forsvaret inkluderede også en episode, hvor instruktøren en aften befandt sig i de kvindelige skoleelevers stue på kasernen. Det er uvist, hvad der blev sagt forinden, men instruktøren sagde på et tidspunkt til de unge kvinder: »Det skal man ikke sige til en 21-årig liderlig mand.«

Bemærkningen faldt, til trods for at instruktøren, som var konstabel ved Aalborg Kaserne, sammen med de øvrige instruktører for skoleeleverne havde fået understreget af ledelsen på kasernen i forvejen, at de skulle »tale ordentligt« til de unge besøgende.

»Når vi har erhvervspraktikanter på besøg, hviler der et særligt ansvar på os for at sørge for, at de bliver behandlet godt,« siger forsvarsminister Trine Bramsen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Mørklægger konsekvenser

»Det er ikke foreneligt med god adfærd i Forsvaret, at man udviser den form for kønskrænkende adfærd. Langt de fleste kan jo godt finde ud af, hvordan man opfører sig. Derfor er det ærgerligt for Forsvaret, når der opstår sådan nogle sager, hvor vi er nødt til at markere, hvordan man er et godt forbillede,« siger Trine Bramsen.

Forsvarsministeriets Auditørkorps har valgt at indstille efterforskningen i sagen, fordi Auditørkorpset vurderer, at den »ikke har den fornødne grovhed« til en straffesag.

Det samme gør sig gældende i flere andre sager om seksuelle krænkelser, som Berlingske har beskrevet.

Auditørkorpset har i stedet sendt sagen videre til konstablens overordnede, som så har taget stilling til, om sagen skulle have disciplinære eller ansættelsesretlige konsekvenser. Berlingske har bedt om aktindsigt i sagen, men Forsvarsministeriets Personalestyrelse har afvist at oplyse, om sagen har ført til en fyring eller en advarsel, eller om konstablen er sluppet for konsekvenser.