Forsvaret må selv betale for nye kampfly

Regeringen henviser til, at et bredt flertal i Folketinget allerede har besluttet, at nye kampfly skal holdes inde for Forsvarets eget budget. Men det kommer til at ske, uden at det skader resten af Forsvaret, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvaret kommer med stor sandsynlig selv til at betale for de milliarddyre nye kampfly.

Selv om enkelte politikere i dagens udgave af Berlingske fremhæver, at der må hentes ekstra bevillinger, når flyvevåbnet snart skal have nye kampfly, tyder meget på, at soldaterne må grave dybt i egne lommer, når regningen skal betales.

Alene anskaffelsen af de nye fly ventes at løbe op i 15 til 30 milliarder kroner. Men et bredt flertal i Folketinget forventer, at flykøbet bliver holdt inden for Forsvarets budget.

Rød blok holder fast i, at der ikke kommer ekstra penge til de nye fly.

»Jeg går ud fra, at det skal finansieres inden for budgettet. Jeg forventer, at ministeren kommer med en plan for, hvordan det kan se ud,« siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen fra Socialdemokraterne.

Han henviser til, at Forsvarets store materielindkøb de seneste år primært er kommet hæren og søværnet til gavn.

»Nu er det så flyvevåbnet, der skal prioriteres de komnende år,« siger Henrik Dam Kristensen.

Så sent som i dagens avis luftede både De Konservative og Dansk Folkeparti tanken om at finde finansiering til kampfly andre steder end i Forsvarets pengekasse.

Men ifølge forsvarsordfører Marie Krarup (DF) har regeringen siden indskærpet, at pengene godt kan findes i Forsvarets budgetter.

»Vi har fået oplyst fra regeringen, at det kan og skal finansieres inden for Forsvarets ramme. Også uden at vi skal ud og sælge en fregat i Den Blå Avis eller nedlægge hæren. Meldingen er, at det vil ske, uden at det bliver på bekostning af noget andet,« siger Marie Krarup.

Hun har ikke selv et bud på, hvor i Forsvarets budget, der kan findes penge til nye kampfly.

»Vi må vente og se det konkrete forslag. Men vi har meget svært ved at forestille os, at det kan løbe rundt, uden at der kommer flere penge i næste forligsperiode,« siger Marie Krarup med henvisning til, at der skal forhandles nyt forsvarsforlig senest i 2017.

Reelt har et flertal i Folketinget allerede nikket til, at der ikke skal tilføres ekstra bevillinger til de nye kampfly.

I november 2012 indgik alle Folketingets partier på nær Enhedslisten og Alternativet et forsvarsforlig for 2013 til 2017. Heri hedder det på side 11:

»Der er enighed om, at kampflyanskaffelsen holdes inden for forsvarets ramme.«

Berlingske har spurgt forsvarsminister Peter Christensen (V), om købet af de nye kamfly kommer til at ske inden for Forsvarets eksisterende budget. Forsvarsministeriet henviser i et skriftligt svar til, at anskaffelsen skal holdes »inden for forsvarets ramme«.

Danmark bruger godt én procent af det årlige bruttonationalprodukt på forsvaret. I runde tal vil forsvarsalliancen Nato have det tal fordoblet.

Men NATO ser også gerne, at medlemslandene anvender omtrent 20 procent af det samlede forsvarsbudget på investeringer i nyt materiel, forklarer Mikkel Vedby Rasmussen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Danmark budgetter i meget runde tal med omkring to milliarder kroner årligt til »materielanskaffelser« de kommende år ud af årlige budgetter til hele forsvaret på godt 20 milliarder kroner - altså omtrent ti procent af budgettet.

»Så der er også mulighed for at skrue på indkøbsudgifterne,« siger Mikkel Vedby Rasmussen, som har fulgt processen bag nye kampfly tæt.

Mikkel Vedby Rasmussen tilføjer, at finansieringsmodellen bliver afgørende for, om det kan lade sig gøre at holde købet inden for Forsvarets budget. Især om man spreder afbetalingen over mange år.

Adspurgt om, hvor realistisk det er, at forsvaret ender med at få ekstra bevillinger til nye kampfly, svarer professoren:

»Jeg vil gerne helgardere mit svar. USA presser på for, at vi øger vores forsvarsbudget, og man kan også forestille sig, at der står noget lignende i Taksøe-rapporten i næste uge,« siger Mikkel Vedby Rasmussen med henvisning til den udredning om dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, som ambassadør Peter Taksøe-Jensen ventes at offentliggøre mandag.

»Men det danske forsvarsbudget er låst indtil 2017, og det vil også afhænge af andre faktorer. Vil regeringen hellere bruge penge på skattelettelser og sygehuse? Hvem sidder i regering i 2017? Det er svært at svare ja eller nej,« siger Vedby Rasmussen.

Regeringen har meldt ud, at den i den kommende tid vil fremlægge et samlet beslutningsgrundlag for, hvilken type fly Danmark skal købe, hvor mange, og hvordan købet skal finansieres.