Flemming Rose: De tvang mig til ikke at udtale mig om Muhammed-krisen

Journalist, forfatter og kulturredaktør på Jyllands-Posten under Muhammed-krisen, Flemming Rose, fortæller i ny bog om det krav om censur, han blev pålagt på avisen af daværende bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus og hans gamle ven, Jørgen Ejbøl.

Arkivfoto. Kulturredaktør på Jyllands-Posten under Muhammed-krisen, Flemming Rose, langer ud efter ledelsen i JP/Politikens Hus i ny bog. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag udkommer journalist, forfatter og tidligere kulturredaktør på Jyllands-Posten Flemming Roses bog »De besatte«.

Det er en historie om Muhammed-krisen, som den blev oplevet af Flemming Rose, og i et interview med Weekendavisen fredag fortæller han om det krav af censur han i årene efter Muhammed-krisen blev pålagt af Jørgen Ejbøl, der på det tidspunkt var bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus.

»Min bog er historien om, hvordan en gruppe jihadister får en stor medieorganisation til at vende sig mod sig selv,« siger Flemming Rose til Weekendavisen.

Måtte ikke tale om Muhammed-sagen

Den 28. september 2015 sagde Flemming Rose op på Jyllands-Posten efter at have arbejdet der i 16 år. I et interview med Weekendavisen fortæller han nu, at han til slut »ikke kunne holde ud, at Ejbøl, koncernformand Lars Munch, administrerende direktør Stig Ørskov og blandets daværende chefredaktør Jørn Mikkelsen i årevis havde krævet, at han helt undlod at tale om Muhammed-sagen og flere andre emner, der havde med ytringsfriheden at gøre.«

Ifølge Flemming Rose havde Jørgen Ejbøl blandt andet forsøgt at få stoppet udgivelsen af hans bog »Hymne til friheden«. Og i bogen fortæller han om flere episoder, hvor han bliver udsat for selvcensur på Jyllands-Posten.

Han fortæller også om et arrangement, som Flemming Rose deltager i sammen med komikeren Frank Hvam. Komikeren gør grin med, at Flemming Rose beskyldes for at være Mossad-agant og beder ham i spøg om at dokumentere, at han ikke er jøde. Efter det ringer Jørgen Ejbøl til Flemming Rose. Han er ikke glad for det komiske optrin og kalder Flemming Rose »dybt illoyal«. som Flemming Rose fortæller det i Weekendavisen:

»Hvad fanden er meningen? Hvorfor stiller du op sammen med en totalt ligegyldig komiker og laver grin med det hele? Situationen er dybt alvorlig. Hvad er det for noget pis? Skulle det være morsomt, om du er omskåret eller ej, jeg fatter ikke, at du kan sige ja til sådan noget og svarer på den slags spørgsmål. Du er dybt illoyal.«

Selvcensur på skrift

I maj 2011 skrev Jørgen Ejbøl en mail til Lars Munch. En »håndfæstning« blev det kaldt i mailen, som Flemming Rose senere fik udleveret af Jørgen Ejbøl. Der blev det gjort klart, at Flemming Rose ikke skulle udtale sig om noget. Håndfæstningen står i bogen er gengivet i Weekendavisen.

»Virksomheden er i en helt ekstraordinær situation,« står der blandt andet. »Sikkerheden vil altid veje tungest. Menneskeliv er vigtigere end principper.« Derpå en forbudsliste:
1. Ingen deltagelse i radio- og tv-programmer, nationalt og internationalt.
2. Ingen deltagelse i foredragsvirksomhed eller seminarer, nationalt og internationalt.
3. Afholder sig fra at kommentere religiøse spørgsmål.
4. Afholder sig fra at behandle OIC, Den islamiske Konference.
5. Afholder sig fra at kommentere tegningerne.«

Til Weekendavisen fortæller Flemming Rose, at han »i den kommende tid forsøgte at acceptere begrænsningerne i lyset af den undtagelsessituation, huset stod i, også selv om han ikke var enig i dem.«

»Jeg protesterede, og jeg sagde, at jeg var dybt uenig, at det var i strid med alt, hvad jeg troede på, men at jeg ville indordne mig, så længe jeg var ansat i virksomheden. Jeg måtte så tage stilling til, hvor længe jeg kunne leve med sådan et regime og eventuelt tage konsekvenserne, hvis jeg fandt det uholdbart,« siger han til Weekendavisen.

»Mistede respekten«

I september 2015 skete der noget, som i dag får Flemming Rose til at sige til Weekendavisen, at det var tidspunktet, hvor han »mistede respekten for sin gamle ven« om Jørgen Ejbøl.

Kort før Jacob Mchangama skulle modtage Jyllands-Posten ytringsfrihedspris, kom Jørgen Ejbøl ind på Flemming Roses kontor og eksploderede af raseri, skriver Flemming Rose selv i bogen. Han ville ikke have Flemming Roses PET-livvagter til arrangementet.

Flemming Rose forklarer, at han senere fik at vide, at Ejbøl havde sagt til hans livvagter: »’I holder jer væk, I er ikke velkomne. Jeg vil ikke have nogen PET-vagter derinde’,« skulle han have sagt. Det samme fik Naser Khaders livvagter at vide, skriver Flemming Rose. Det bekræfter Naser Khader overfor Information.

Flemming Rose skriver i »De besatte« om flere situationer, hvor han blev udsat for censur af ledelsen.

I interviewet med Weekendavisen stilles spørgsmålet, om Flemming Rose ikke kan forstå, at ledelsen følte et behov for at lukke munden på ham pågrund af sikkerheden for de ansatte. Til det svarer han:

»Det er selvfølgelig lidt lettere for mig at svinge den principielle fane, fordi jeg ikke sad med det formelle ansvar. Men det er da klart, at det heller ikke har været gratis for mig. Jeg lever stadig med livvagter. Det kommer jeg sikkert til resten af mit liv.«